Aprill 2024 kokkuvõte

Postituses kajastan pikemalt Modera kolme aasta käibe- ja kasumiprognoose. Mintos kaasas laienemiseks kapitali ja huvitav on vaadata, millise hinnataseme pealt raha tõstmine toimus. Toon välja võrdluse enda suuremate positsioonidega Funderbeamis. Lendermarketis hakkas raha liikuma ja tegin sealt väljamakse. Kõige pikemalt tuleb juttu European Foodsist, mille kohta tuli mitu olulist uudist. Firma osakud läksid raske südamega müüki ja tehingu tagamaadest kirjutan lähemalt.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. aprilli seisuga välja niimoodi:

IuteCredit maksis välja intressid, kontole laekus 110 eurot. Lisaks tulid veel Ignitise dividendid, netos laekus 10,93 eurot. Mõlemal juhul oli tegemist poolaasta väljamaksega, lühiajaliselt mõjutab see nende väärpaberite hindu negatiivselt. Võrreldaval baasil tõusis konto väärtus 0,7% ja lisaks toimusid veel teised maksed. LHV kontole jõudis Funderbeamist 250 eurot ja Lendermarketist 139 eurot.

Modera (MODE) avaldas enda käibe- ja kasumiprognoosid kolmeks aastaks. Ühtlasi tähendas see, et käesoleva aasta plaani kärbiti oluliselt. Nüüd oodatakse 2024. aasta tulude mahuks 2,61 miljonit eurot ja puhaskasumiks 143 tuhat eurot. Veel märtsi lõpus avaldatud 2023. aasta majandustulemuste ülevaates öeldi, et Modera ei näe vajadust korrigeerida varasemalt kommunikeeritud prognoose. Varasem plaan oli teenida 3,82 miljoni eurose käibe juures 1,3 miljonit eurot kasumit. Viimasel ajal ei ole Modera suutnud eesmärke täita ja niiviisi jätkates ei saa kindel olla kahe järgneva aasta numbrite paikapidavuses. Firma ootab 2025. aasta käibeks 4,26 miljonit eurot ja sealt peaks puhaskasumisse jõudma 1,35 miljonit eurot. Käibekasv jätkub prognoosi kohaselt ja jõuab 2026. aastal 5,83 miljoni euroni, mis võimaldab teenida 2,35 miljonit eurot puhaskasumit. Kui need numbrid peavad paika, siis on kõik hästi ja aktsia hind tõuseb, praegu on firma turuväärtus 8,2 miljonit eurot. Seni on turul olnud õigus, sest ei oodatud prognooside täitumist. Jooksva aasta nõrkust põhjendatakse kõrgete intressimäärdega ja madala tarbijausaldusega ning peale seda oodatakse autosektoris paranemist. Avaldatud näitajatest on näha, et püsiva iseloomuga tulud, ehk litsentsid ja korduvad teenustasud (ARR) hakkavad moodustama üha suurema osa käibest. Stabiilne tulu on automüügi tarkvara puhul suureks eeliseks enamike ärivaldkondade ees ja aitab üle elada rasked ajad.

Mintoses suuri muutuseid ei ole, intressimäärad püsivad madalal tasemel. Uued investeeringud on reeglina tehtud järelturult ja mõned laenud/väärtpaberid õnnestus osta ka allahindlusega, tekkinud tulu läheb kasumi arvestusse. Üks laen on hilinenud staatuses (Overdue), olukord peaks lahenema mõne nädala jooksul, seega ei näe põhjust antud investeeringu mahakandmiseks. Esialgu on plaan madalate intresside periood ära kannatada, üks lahendus on osta juurde võlakirju, mis pakuvad praegu kõrgemat tootlust.

Mintos kaasas kapitali Crowdcube platvormilt, et jätkata laienemist Euroopas. See on oluline mitmel põhjusel, esiteks saab teada 2023. aasta majandustulemused, mis aitab hinnata Mintose riski. Täiendav kapitalisüst muudab ettevõtet kindlamaks ja lisaks saab vaadata, milliste väärtuskordajate pealt raha tõsteti. Siit saab hea võrdluse tuua Funderbeamis olevate ettevõtetega. Mintos teenis 2023. aastal 11,3 miljoni eurose käibe juures 727 tuhat eurot kasumit. Raha kaasati 120 miljoni eurose väärtuse pealt ja investorite huvi oli korralik. Kokku osales ligi 3500 investorit, kes panustasid kokku 3,3 miljoni euroses mahus. Väärtuskordajate poolest ei vaataks P/E suhet, mis tuleks ulmeline, sest kasum on väike. Mõistlikum on lähtuda P/S suhtarvust, milleks tuli pakkumise alguses 10,6 ja vaatamata kõrgele näitajale oli huvi olemas. Funderbeami kaks kõige suuremat positsiooni on Belief ja Silen ning mõlema puhul jääb 2023. aasta tulemuste baasil P/S suhtarv alla ühe ehk käive ületab turuväärtust. Mintose tutvustuses oli välja toodud ka viimase viie aasta majandustulemused ja saab väita, et areng on olnud pigem aeglane. Näiteks 2019. aasta käive oli 9 miljonit eurot, mis ei anna ka terve perioodi peale kokku kiiret kasvu. Belief ja Silen on samas kasvanud väga kiiresti ja suure tõenäosusega jätkavad samas vaimus ka lähematel aastatel. Ärivaldkonnad on erinevad ja firmasid ei saa päris üks-ühele võrrelda, aga käärid on väga suured. Mintose väärtus on pigem liiga kõrge ja Beliefi ja Sileni hind on karjuvalt odav.


Lendermarketis hakkasid vahendid liikuma ja ootel maksete alt laekus lõpuks raha kontole. Otsustasin igaks juhuks 139 eurot välja kanda, sest teenustasu puudub ja eelkõige ei soovi võtta osapoole riski. Investorite raha hoiti pikalt kinni ootel maksete all ja arvatavasti tehti kõvasti väljamakseid. Lendermarketi kontol liikusid viimased portfellis olevad laenud ootel maksete alla ja ilmselt tuleb veel veidi kannatada, et lõplikult väljuda. Väljavõte kajastab vana versiooni, nüüd on kõrvale tehtud Lendermarket 2.0 ja selle kaudu toimuvad sisse- ja väljamaksed ning investeeringud. Raha laekub ka uuemasse versiooni ja arvel on 0,88 eurot, mille liidan juurde. Lendermarketis olid kõik Creditstari laenud ja selle laenukontori tegevusest jäid halvad mälestused. Kõigepealt jäädi Mintoses enda kohustuste täitmisega hätta ja siis võeti Lendermarketis kasutusele ootel tagasimaksed, mis võimaldas raha pikka aega kinni hoida. Teised laenukontorid said ise hakkama ja praegu võib öelda, et Creditstar on üks nõrgemaid tegijaid turul. Suuremat kriisi see laenuandja üle ei ela ja kui üldse Creditstari riski portfelli võtta, siis pigem tagasihoidlikult. Lisaks peab riski võtmist kompenseerima kõrgem tootlus.


Funderbeamis tegi Venture indeks uue põhja, milleks on nüüd 601 punkti. Portfelli koosseis erineb indeksist ja peamiselt sõltub Beliefi ja Sileni osakute liikumisest. Võrreldaval baasil tõusis konto väärtus ligi 2%. European Foodsi osakute müügist laekunud raha võtsin välja, peale 250 eurost väljamakset on Funderbeami sissekantud summa nüüd 3750 eurot. Raha läheb vaja krüptomaailma sisenemiseks, enne tuleb küll Lendermarketist lõplikult väljuda, siis saab selle asemele sisse tuua neljanda kontona investeeringud krüptoraha baasil. Väljamakse otsuse tegi lihtsamaks teenustasu tõus, samas on võimalik osakuid soetada väga odavalt. Funderbeami kontol oli 12,5 eurot vaba raha ja nägi aprilli viimasel tunnil välja selline:

European Foods avaldas mitu olulist uudist. Kõigepealt raporteeriti esimese kvartali müügitulemused, mis näitasid korralikku kasvu, kuigi firma enda ootused ei täitunud. Iconfiti kaubamärgi omanik müüs I kvartalis tooteid 1,42 miljoni euro eest, mis tõusis aastaga 61%, sealhulgas eksport ligi kahekordistus (+96%) ja ulatus 466 tuhande euroni. Peale äritegevuse ülevaadet avaldati pahameelt Funderbeami teenustasu kuuekordistamisest.

Järgmisena tuli ülevaade strateegia muudatustest ja dividendide maksmise kohta. Kõigepealt maksti erakorraliselt dividende, 100 osaku eest laekus täpselt 3 eurot, samas öeldi, et järgnevatel aastatel ei maksta üldse dividende. Teine oluline punkt oli, et ei kavatseta kaasata kapitali, vaid kasvatakse enda vahendite toel ja vajadusel kasutatakse laene ja liisingut. Kolmas punkt oli eriti oluline ja tähistas suurt muutust, nimelt ei pakuta investoritele väljumise võimalust ning tegutsetakse pikaajaliselt edasi perefirmana. Neljandaks kavatsetakse sulgeda kauplemine Funderbeamis, sest ei nähta sellel mõtet ja teenustasu tõus vähendab veelgi kauplemisaktiivsust. Kuna strateegias tehti suuri muudatusi, siis lubas firma juht panna turule üles suuremad ostuorderid 2,50 euro tasemele, et investorid saaksid soovi korral müüa enda osakud.

Otsustasin European Foodsi osakud maha müüa, sest kauplemine peatatakse. Käsitlen seda kui sundmüüki, edaspidi pole võimalik turuhinda leida, mis on portfelli väärtuse leidmisel alustalaks. Müügiotsus tuli raske südamega, sest ettevõtte tegelik väärtus on vähemalt 2-3 korda kõrgem. Enda teise konto alt jätsin kõik osakud alles, kuigi tuleb varuda kannatust, sest lähematel aastatel sealt mingisugust tulu ei laeku. Perefirmana jätkamine ei ole ka meeltmööda, pigem võiks sihiks olla börsile minek. Samas tuleb arvestada, et firma juhi käes on väga suur võim, sest talle kuulub ka 90% suurune osalus. Kui mõni otsus ei meeldi, siis on see pigem risk, millega tuleb arvestada. Funderbeami teenustasu tõus mängis ka ilmselt olulist rolli, miks otsustati edasisest kauplemisest loobuda. Portfellis olnud 100 osakut läksid müüki 2,50 euro pealt ja suure tõenäosusega oli ostjaks firma juht. Tehingust tekkis väikene kasum, sest osakud olid ostetud 2,20 euro tasemelt. Osakute müümisel võeti maha äsja jõustunud 3% teenustasu, mis jättis kasumiks 22,5 eurot, lisaks laekus kogu hoidmisperioodi jooksul 9 eurot dividenditulu. European Foodsi majandustulemused on olnud väga head ja praegu ei ole põhjust kahelda edu jätkumises. Hea, et pakuti investoritele võimalus enda osakute müümiseks, muidu oleks võinud näha suurt kukkumist. Rahulolematu saab olla hinna suhtes, sest 2,50 euro tasemelt kujuneb turuväärtuseks 6,93 miljonit eurot. Esimese kvartali tulemustest leiab, et viimase 12-kuu käive on olnud 4,6 miljonit eurot. Antud info baasilt saab arvutada, et väljumisel oli P/S suhtarv 1,51. Tõsi, Beliefi ja Sileni puhul on see väärtuskordaja praegu veel madalam, siiski saab öelda, et müük toimus väga madala hinna pealt.

StyleDoubler teatas nõrgad I kvartali müügitulemused, mida põhjendati ebakindlusega seoses Indoneesia presidendivalimistega. Nad raporteerivad brutokäivet, sealt läheb veel maha suunamudijatele tehtud maksed, nii jõuab netokäibesse umbes pool tulust. Esimese kvartali brutokäive oli 414 tuhat eurot, mullu samal ajal oli vastav näitaja 1,22 miljonit eurot. Kulude baas on ka kindlasti madalam, sest töötajaid oli poole vähem. Müügitulemus jäi tugevalt alla ka eelmisele kvartalile. Kokkuvõttes ei saa ettevõtte tulemustega rahule jääda ja see sarnaneb liiga palju idufirmale, mis vajab pidevalt uut kapitali. Esialgu näidati ulmelist kasvu, mis ei võimaldanud kasumit teenida ja liiga kergelt võeti peale uut rahastust. See lahjendab pidevalt osalust ja tihti ei liiguta edasi kasumi teenimise suunas. Lihtsam on kapitali kaasata, kui äri stabiilselt kasumisse viia ja nii minnakse lihtsama vastupanu teed. Kauplemisaktiivsuse osas on ka kehv seis, sest praeguse seisuga omab vaid 166 investorit neid StyleDoubleri osakuid. Ärivaldkonna tulevik tundub helge, iseasi, kes konkreetselt võidavad. Funderbeamis on esindatud veel Promoty, kes tegutseb samas ärivaldkonnas ja nende seis on väga keeruline, osaku hind on kukkunud kivina. Praegu oleks rahul, kui StyleDoubler mõistliku hinnaga ära ostetakse.


Näidisportfelli lõpetas aprilli 10384,85 euro tasemel, tõustes kuuga 1,09% võrra. Börsiindeksid liikusid erinevalt ja seni nõrgemalt esinenud Tallinna börsil toimus arvestatav tõus (OMXT +2,36%). Rahvusvahelistel börsidel tuli pika ralli järel leppida kaotusega. Kõige enam langesid Ameerika Ühendriikide suurettevõtete aktsiad (S&P 500 eurodes -3,05%) ja siinjuures vähendas miinust dollari tugevnemine. Euroopa aktsiate väärtus kahanes mõõdukas tempos (STOXX 600 -1,52%)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2024 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte