Jaanuar 2022 kokkuvõte

Esimene kuu lõppes näidisportfellile positiivselt, kõik investeerimiseks avatud kontod näitasid väikest plussi. Kolm võrdlusindeksit lõpetasid kuu miinuses. Börsil öeldakse, et nii kuidas läheb jaanuaris, kulgeb terve aasta. Tegemist on üsna halva märgiga, alati ajalugu ei kordu, kuid me räägime 80% tõenäosusest.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. jaanuari seisuga välja niimoodi:

Aktsiatest ostsin väikese koguse Leedu energiakontserni Ignitise aktsiaid. Praeguse hinna pealt tundus soodne ost, lisaks on tegevusvaldkond üsna kriisikindel. Ma ei saa kindlasti osta ühtegi panka, ehitusettevõtet või kinnisvaraarendajat, kes saavad majanduskriisi korral kõvasti pihta. Ootan väga suurt kriisi, sellest peaksin tegema eraldi blogipostituse. Ignitise omakapital aktsia kohta on 25,36 eurot, analüütikute hinnasihid jäävad ka 25 euro ümbrusesse, lähemalt saab vaadata siit: https://ignitisgrupe.lt/en/analysts-coverage Reeglina ei õnnestu osta korralikku dividendimaksjat hinnaga alla bilansilise väärtuse. Hiljuti toimus omaaktsiate tagasiost, hinnaga 18,5 eurot ja need kokkuostetud 1,24 miljonit aktsiat lõpuks tühistatakse. Selle tehingu tulemusena kasvab omakapital aktsia kohta veelgi. Praegu moodustab suurima osa ärist elektri- ja gaasivõrk (Networks), kuid aja jooksul kasvab üha suuremaks roheenergia (Green Generation) osakaal. Ignitise strateegiline plaan on kasvatada roheenergia tootmisvõimsust 2030. aastaks ligi neljakordseks. Arvan, et elektri hind jääb pikaks ajaks suhteliselt kõrgele tasemele ja seetõttu on hea osa saada taastuvenergia kasvust. Enefit Green on ka üks ostukandidaat, kuid loodan seda teha madalamalt tasemelt. Võrreldes Enefit Greeniga tuleb Leedu puhul arvestada riigiriskiga, lihtsustatult oleks täpselt sama ettevõte meil väärt rohkem kui lõunanaabrite pool.

Teine ost oli IuteCrediti võlakirjad. Ettevõte on Eesti päritolu, samas äritegevus toimub Balkani riikides, peamiselt tegeletakse laenude ja järelmaksude andmisega. Võlakirjade kestus on hetkel veidi alla 5-aasta (lunastuspäev 06.10.2026), intress on 11% aastas ja see makstakse välja kaks korda aastas. Kõige lihtsamalt öeldes on võlakiri laen väärtpaberi vormis, eeliseks on võimalus börsil osta ja müüa. Börsil kaubeldakse IuteCrediti võlakirjadega aktiivselt, ostu- ja müügihinna vahe on suhteliselt väike, likviidsus on hea. Võrreldes aktsiatega on võlakirjadega kauplemine mõnevõrra keerulisem. Nimelt tuleb lahti seletada, miks on võlakirjal kaks hinda, üks on hind ilma intressita (Clean price) ja hind koos intressiga (Dirty price). Minu võlakirjatehingu puhul oli hind ilma intressita 104 eurot (104% võlakirja nominaalist) ja intressi oli kogunenud 2,75 eurot, kokku 106,75 eurot. Natukene lihtsustades, jättes viimased komakohad arvestusest välja, siis IuteCrediti võlakiri kogub iga päev 0,03 eurot intressi. LHV kaudu käib orderite sisestamine ilma intressita, SEB-is on vastupidi (hind koos intressiga). Võlakirja nominaalväärtus on 100 eurot, kuna ma ostsin võlakirja 104 protsendiga, siis minu jaoks on võlakirja tootlus madalam, lõpuni hoides kujuneb tulukuseks ligi 10%. Sisuliselt saan lõpus kahjumi, sest lunastamisel saan kätte 100 eurot ühe võlakirja eest. Võlakirjatehing maksab LHV-s 6 eurot + 0,2% summast, minu tehing maksis 10,27 eurot. Võlakirjade puhul on risk väiksem kui aktsiatel, sest musta stsenaariumi kohaselt jäävad kõigepealt rahast ilma aktsionärid ja siis võlausaldajad. Konkreetselt IuteCrediti võlakirjade puhul on minu jaoks suurimaks riskiks tõsisem majanduskriis. Balkani tegevuspiirkond sisaldab kindlasti nii ohte kui võimalusi.

Lendermarketis intresse veel ei laekunud, sain küll sissemakse boonust 2%. Viimane tuli endalegi üllatusena, tegin kindluse mõttes ülekande varem ja see läks jõulukampaania arvestusse. Investeerimist alustasin kohe peale aastavahetust, natukene aega seisis raha kontol. Ostetud laenude intress on 14% aastas, enamik laene olid 30 päevased, mõned üksikud laenud olid kuni 3-kuu pikkused. Nagu allolevalt pildilt näha, siis läks väga suur osa laenudest kohe viivisesse. Kommentaari kirjutamise hetkel on osa laene tagastatud ja intressitulu teenitud, siiski tuleb mainida, et väga oluline on tagasiostugarantii. Lendermarketi puhul on tegemist Creditstari grupi garantiiga ehk ühe tütarettevõtte pankrotistumine ei too kaasa kahjumit. Kõige olulisem on kontserni maksejõulisus. Eraisikuna olen Lendermarketis investeerinud oluliselt kauem, võin öelda, et üle tähtaja laenude osakaal on 20-30% portfelli mahust. Teine portfell erineb peamiselt pikemate laenude poolest. Kõikide päevade eest saab intressi kätte, üle tähtaja puhul nimetatakse seda hilinenud intressiks (delayed interest). Jaanuari lõpp on arvatavasti maksekorrektsuse poolest kõige kehvem periood üldse, sest jõulude ja aastavahetuse perioodil kulutatakse kõige rohkem. Konto näeb välja selline:

Funderbeamis kõikus portfell suures ulatuses, vahepeal oli üle 10% plussis ja siis samapalju miinuses. Kontoseisu fikseerimise hetkel, 31. jaanuari hilisõhtul nägi pilt välja selline:

Raha on kontol 284,50 eurot, ühte ettevõtet ei ole veel õnnstunud osta, kuna ostu- ja müügihinna vahe on suur, siis minu ostuorder ootab müüjat. Täpsustan, et minu Belief Wateri keskmine ostuhind on 1,624 eurot, Funderbeam ei näita kolmandat komakohta. Investeeingute summa on tegelikult 2 euro võrra suurm, siis numbrid klapivad. Portfelli analüüsides võin öelda, et mõned investeeringud on kohuslikud ja teised on võetud hajutamise eesmärgil ja need võin vajadusel müüa. Väga suuri muudatusi ei ole plaanis teha, kõik sõltub muidugi laekuvast infost, peamiselt ettevõttete tulemustest. Kõige esimesena analüüsin enda kõige suuremat postitsiooni, muidu läheb postitus liiga pikaks.

Belief Water on minu Funderbeami kontol kõige suurem positsioon. Belief on energiavesi, mille eeliseid ei hakka ümber jutustama, vaid panen siia pildi nende kodulehelt:


Minu arvates on tootel selged eelised olemas, sobib nii kohvi kui ka energiajoogi asendajaks. Järgmisena huvitavad mind ettevõtte käibe- ja kasumiprognoosid. Minu tees sai rajatud sellele Funderbeamis avaldatud pildile:

Eeldan, et avaldatud prognoosid täituvad, info on varem avaldatud. Hea on kontrollida paikapidavust äsja avaldatud numbritega. 2021. aasta müügiks kujunes tegelikult 1,18 miljonit eurot ja 2022. aasta käibeprognoosiks anti 1,9-2,3 miljonit eurot. Praegu isegi veidi edestatakse käibeprognoosi, mis on kindlasti hea märk. Üks oluline põhjus, miks ma Beliefi ostsin, on soov jõuda 2026. või 2027. aastal Tallinna börsile ja kapitali ei ole vaja vahepeal kaasata. See tähendaks investeeringu muutumist tõeliselt likviidseks ja teiseks kaoks ära Funderbreami platvormi risk. Belief peaks prognoosi kohaselt teenima 2026. aastal 1,8 miljonit eurot kasumit. Kõige lihtsam lähenemine Beliefi väärtuse leidmiseks on korrutada kasum 10-ga, mis teeks turuväärtuseks 18 miljonit eurot. Börsi terminoloogias oleks P/E suhe 10, siinjuures on oluline märkida, et tegemist on konservatiivse lähenemisega. Praegu on Belief Wateri (loan note) turuväärtus vaid 3 miljonit eurot. Seega võiks hind viie aastaga 6-kordistuda. Võimatu on öelda, millised meeleolud valitsevad siis börsil ja milliste P/E suhtega ettevõtteid hinnatakse. Lisaks on küsimus, milline on Beliefi edasine kasv, näiteks kasumiprognoosid alates 2027. aastast. Kui kiire kasv on jätkumas, siis on põhjendatud kõrgemad väärtuskordajad. Optimistliku stsenaariumi kohaselt võiks börsile jõudes olla Beliefi väärtus ka 2 või isegi 3 korda suurem. Lähenen siiski konservatiivselt ja eeldan, et viie aastaga hind tõuseb 500%. See tähendab, et investeeringu tootlus on 43% aasta baasil ja niimoodi 5 aastat järjest, siin tekib liitintressi efekt. Riski poole pealt võiks esimesena jällegi mainida tagasilööki majanduses ja teiseks võiks kahelda edukuses välisturgudel. Eestis müüb Belief väga hästi, võib-olla on siin tegemist patriotismiga. Kokkuvõttes on praegune hinnatase siiski nii madal, et päris palju asju võib valesti minna ja ikkagi teenida kõrget tootlust. Ära mainksin veel, et ettevõttel on vaid 2 töötajat, kasutatakse allhanget, aga ikkagi on käive ühe töötaja kohta muljetavaldav.

Funderbeami enda 2021. aasta tulud olid 1,12 miljonit eurot, käesoleva aasta käibeprognoos on 3 miljonit eurot. Kui viimane number peaks aasta lõpuks täituma, siis minu silmis väheneks Funderbeami risk väga oluliselt. Sisuliselt jõutakse kasumisse, seni on mind investeerimisel just taksitanud platvormi risk, mitte seal olevad ettevõtted.

Näidisportfell lõpetas kokkuvõttes 10 106,23 euro tasemel, kasvades kuuga 1,06 protsenti. Kõik võrdlusindeksid jäid miinusesse, Tallinna börsiindeks (OMXT) langes 2,17%, Euroopa aktsiad (STOXX 600) kaotasid 3,88%, eurodes mõõdetuna oli kõige kehvem kuu USA börsidel (S&P 500 indeks -4,09%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte