Veebruar 2022 kokkuvõte

Veebruaris jäi näidisportfell miinusesse, aga kaotus oli väiksem kui võrdlusindeksitel. Põhjust ei ole raske ära arvata, 24.veebruaril algas sõda. Praegu on veel raske hinnata, mida see kõik kaasa toob. Seni olen investeerinud teadmisega, et Balti riike sõda ei puuduta, nüüd on tõenäosus kindlasti kasvanud, kuid on endiselt suhteliselt väike. Praegu on kõige olulisem, et Ukraina peaks vastu, tänu lääneriikide abile lootus püsib. Isegi kui Ukraina peaks langema, siis sõja tulemusena jääb Venemaa oluliselt nõrgemaks ja Balti riikidesse tungimine muutub märgatavalt keerulisemaks. Kõige hämmastavam on, et omavahel sõdivad vennasrahvad, otsene võrdlus oleks, kui Soome tungiks meile kallale. Enamikel inimestel on teisel pool sõpru, tuttavaid ja sugulasi. Kahjuks on ühe mehe sõjal rängad tagajärjed. Sündmused ei lähe mitte ainult ajaloo õpikutesse, vaid ka enda majanduse põhjalaskmise näitena. Nimelt on Venemaa majandus täielikus kaoses, mille kõik mõjud ei ole veel rahvani jõudnud. Rubla on täiesti väärtusetu, praegu üritatakse kurssi kunstlikult üleval hoida, sest ettevõtteid sunnitakse rublasid ostma. Moskva börs on suletud, samas välisbörsidel on Venemaa aktsiad kukkunud kivina. Riigi suurima panga Sberbanki aktsia hind näitab konkreetselt, et turuosaliste arvates on tegemist pankrotiga. Suure tõenäoususega on terve pangandussektor külili. Enamik välismaa firmadest on teatanud riigist lahkumisest ja Venemaa tooteid enam ei osteta. Idanaabri valuutareservid on külmutatud ja pangad on kriitiliselt olulisest SWIFT süsteemist välja visatud, riigi ainus suurem vara on kuld. Kõikvõimalike sanktsioonide tõttu kannatavad nii rikkad kui vaesed. Kuna sõna otseses mõttes tühja kõhuga inimeste arv hakkab lähiajal kiiresti kasvama, siis muutub rahvas rahutuks ja meeleavaldustel osalejate hulk kasvab. Kui mässab väike hulk, siis saab nad jõuga maha võtta, kuid lõpuks massi vastu enam ei saa. Usun, et on täiesti arvestatav tõenäosus, et Vladimir Putin võetakse omade poolt maha. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 28. veebruari seisuga välja niimoodi:


Kuuga langesid mõlemad positsioonid ja ettevõtted avaldasid majandustulemused. IuteCrediti numbritest ei hakka pikemalt rääkima, ühtegi ohumärki ei näinud. Võlakirja puhul ei ole majandustulemused nii olulised, aktsiate analüüsimisel tuleb rohkem numbritesse süveneda. 

Ignitis avaldas 2021. aasta majandustulemused, mis olid väga head. Üks oluline näitaja on kulumieelne ärikasum, mis ei sisalda ühekordseid tulusid ja kulusid (Adjusted EBITDA). Ettevõtte prognoos oli 300 – 310 miljonit eurot, tegelik number kujunes paremaks, ulatudes 332,7 miljoni euroni. Eelmise aastaga võrreldes kasvas antud näitaja 35%. Eelmise aasta puhaskasum (ilma ühekordsete tulude ja kuludeta) oli 163,1 miljonit eurot, hüpates ligi 71%. Lisaks toon välja info dividendide kohta, mis on investorite jaoks väga oluline. 2021. aasta eest kujuneb dividendimakseks kokku 1,19 eurot ühe aktsia kohta, kuna osa sellest on juba välja makstud, siis varsti laekub lisaks teise poolaasta eest veel 0,60 eurot aktsia kohta. Ignitise strateegiline eesmärk on tõsta igal aastal dividendi vähemalt 3% võrra, plaan ulatub esialgu 2025. aastani. Seega peaks 2025. aasta eest dividend olema 1,35 eurot. Võttes aluseks veebruari lõpu hinna, siis 19,4 eurose hinna pealt tuleb dividenditootluseks 6,13%. Dividenditootluse leidmiseks tuleb dividend jagada aktsia hinnaga, antud juhul 1,19 / 19,4 = 6,13%. Kokkuvõttes olen tulemustega rahul, keerulisel ajal on tegemist üsna kindla investeeringuga. Aktsia on siit tasemelt atraktiivne, samas turud on närvilised ja hirmunud investorid ei käitu ratsionaalselt. 

Lendermarketis laekusid esimesed intressid ja tegemist oli ainukese investeerimiseks avatud kontoga, mis jäi kuuga plussi. Mulle saadeti ka Creditstari majandustulemused, mis olid head, märkimist väärib veel, et omakapitali pandi raha juurde. Võlausaldaja vaatenurgast on see hea, risk väheneb. Blogi esimeses postituses rääkisin, kuidas jätsin teise ühisrahastusplatvormi Mintose viimasel hetkel valikust välja, sest tootlus oli liiga madal. Praeguseks hetkeks on olukord muutunud, intressitase on tõusnud. DelfinGroupi laenud on kirjutamise hetkel saadaval 13% intressiga, hiljuti lisandunud Planet42 laene saab osta 15% tootlusega. Minu hinnangul on DelfinGroup kõige kindlam investeering Mintoses, Planet42 on eestlaste asutatud autorendifirma, mis tegutseb Lõuna-Aafrikas ja Mehhikos. Sõna Aafrika seostub kohe riskiga, samas seal on kindlasti suuri võimalusi, turul on palju kasvuruumi, sest täidetakse tühimikku. Patriotismist võib ju sinna natukene investeerida, kuid võrreldes DelfinGoupiga ei kata 2% võrra suurem intress võetavat riski. Kui võrdlen Lendermarketis olevat 14% Creditstari laenu ja Mintoses 13% DelfinGroupi laenu, siis pigem ostaksin viimast. Mintose puhul on küll oluliselt pikemaajalised laenud, hädaolukorras saaks müüa laene järelturul, siis tuleks maksta teenustasu ja ostja leidmiseks võib vaja minna allahindlusega müüki paiskamist. Hetkel on mõte kanda LHV kontolt 1 000 eurot Mintose kontole, samas sellega väheneks “kuiva püssirohu” varud, mida saaks kasutada börsilt aktsiate ostmiseks. Kõigepealt tuleb muidugi Mintoses konto avada, mis paistab olema firma puhul keerulisem. Tulles tagasi Lendermarketi juurde, nagu allolevalt väljavõttelt näha, siis intress on langenud. Pidin vahepeal võtma 13% laene, sest 14% ei olnud saadaval, ostetud laenud olid väga lühiajalised. Kui Mintoses on piisavalt 13% laene, siis ei tahaks Lendermarketis alla 14% tootlusega investeerida. Võimalik, et kannan osa Lendermarketi vahenditest Mintosesse, valiku langetamise teeb keeruliseks pidev intresside muutumine.

 

 

Funderbeamis ühtegi tehingut ei teinud, kontol on 284,50 eurot. Ühte firmat soovin endiselt osta, seni ei ole kätte saanud. Ostu- ja müügihinna vahe on väga suur, seetõttu ootan, et mõni müüja täidab ära minu ostuorderi. Üldine hinnalangus on jätnud oma jälje ka Funderbeamis, portfell jäi miinusesse. Firmadel läheb väga hästi, tulemused on positiivselt üllatanud. Punased numbrid natukene häirivad, samas niikaua, kui ettevõtetel läheb hästi ei ole muret. Varem või hiljem liigutakse Funderbeamis õiglase väärtuse juurde, mis minu hinnangul on oluliselt kõrgemal praegusest tasemest. Lühemas perspektiivis võivad kõikumised jätkuda, likviidsus on madal, kui keegi soovib suuremalt müüa, siis läheb hind paratamatult alla. Veebruari viimastel tundidel oli portfelli seis järgmine:

 

Varasemalt olen pikemalt kirjutanud Beliefist, valisin esimeseks, sest positsioon on kõige suurem. Nüüd üritan teiste firmade ostmise põhjuseid lahti seletada. Hakkan minema tähestiku järjekorras, oleneb kommentaari pikkusest, mitmest suudan kirjutada. Seekordne kirjatükk on juba piisavalt pikk ja peale Ampler Bikesi ei võta rohkem analüüsimiseks. 

Ampler Bikes on Eesti elektrirataste tootja, kelle suurim müügiturg on Saksamaal, lisaks veel teistes Euroopa riikides. Firma on olnud väga edukas, mitmeid aastaid järjest suudeti näidata 100% müügikasvu aastas, ilusa seeria rikkus ära eelmine aasta, mis läks tarneprobleemide tõttu untsu. Ampleri puhul on veel tähelepanuväärne, et vaatamata müügi kahekordistumisele, oli tegemist kasumliku kasvuga. Meie mitmed edulood, näiteks Bolt ja Veriff, suudavad kiiresti käivet kasvatada, samas tuleb pidevalt suurt kahjumit lappida. Tuleb arvestada, et iga uue kapitali kaasamise ringiga lahjeneb seniste omanike osalus. Siin oleneb veel, millistel tingimustel õnnestub raha tõsta, vahel tuleb tehing teha viletsama väärtuse pealt. Ampler on lausa unikaalne, sest ülikiire kasvu juures suudetakse teenida kasumit. Elektrirataste turg on kiiresti kasvav, lisaks on võimalik enda turuosa kordades tõsta. Meil on väga suur autode hulk, mujal Euroopas sõidetakse palju rohkem rattaga, just pealinnades. Rohepööre aitab kindlasti trendile kaasa. Eestis liigutakse üha rohkem samas suunas, vaja oleks ka paremat ühistransporti. Ampleri puhul on peamiseks riskiks tarneprobleemide jätkumine, sest koroonaviirus on endiselt meiega ja probleemsete tarneahelate puhul on lisandunud veel sõda, mille mõjudest saame teada hiljem. Käesolev aasta on alanud hästi, jaanuaris näidati traditsioonilist +100% kasvu, täpsemalt 119%. Praegu on siiski madalhooaeg ja tõeline müügihooaeg on alles ees. Ampler on kõvasti kasvuks valmistunud, töötajate arvu ja kulusid tõstnud, nüüd on vaja õnnestuda. Ülevalt on näha, et olen panustanud väikselt, kuid võin juurde osta. Üheks põhjuseks on eeltoodud riskid, teiseks oman Amplerit eraisikuna ja jälgin kogupositsiooni. Lõpetuseks võib öelda, et Ampleri mõju on laiem, see määrab ära suuresti ka kogu Funderbeami keskkonna atraktiivsuse. 

Näidisportfell lõpetas veebruari 9 982,74 euro tasemel, kuu sulgus 1,22% langusega. Seega on portfell kerges miinues ka alates stardist, ennast saab lohutada, et võrdlusindeksite seis on palju kehvem. Veebruaris sai enim kannatada Tallinna börs (OMXT kukkus 5,11%), Euroopa aktsiaturgu kajastav STOXX 600 indeks langes 3,36%, sarnast kaotust nägi ka USA laiapõhjaline S&P 500 indeks (eurodes arvutades -2,93%). 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte