Märts 2022 kokkuvõte

Näidisportfell lõpetas kuu pisikese miinusega, esimest korda läks võrdlusindeksitel paremini. Aktsiaturud taastusid, eriti USA-s, mis jääb sõjast kaugemale. Kõik kolm võrdlusindeksit lõpetasid kuu plussis. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. märtsi seisuga välja niimoodi:

 

Ignitise aktsiad ja IuteCrediti võlakirjad langesid kuuga. Suurim muutus oli 1 000 euro kandmine Mintose ühisrahastusplatvormi kontole. Seega on LHV väärtpaberikonto uus algväärtus 3 000 eurot. 

Mintos on ühisrahastuse kuningas, nende kaudu investeeritavad summad on mäekõrguselt teistest üle. Tegemist on “turuplatsiga”, kus paljud laenukontorid saavad oma laene investoritele müüa ja niiviisi enda tegevust finantseerida. Kuigi pakkumist on palju, olen valinud välja kindlamad laenupakkujad ja keskendunud vaid neile. Kui hakata valikut langetama, siis esilagu välistan IuteCrediti ja Creditstari, sest sinna olen juba investeerinud. Elevingi (endise nimega Mogo) laenud jätan ka praegu valikust välja, sest neil on osa ärist Valgevenes. Lõpuks investeerisin lõviosa DelfinGroupi laenudesse ja võtsin juurde Planet42 laene. Konto avamine võttis omajagu aega, 1 000 euro eest ostsin laene 22. märtsil. Sarnaselt Lendermarketile kaitseb investeeringuid tagasiostugarantii, Mintoses on rohkem pikaajalisi laene. Üheks eeliseks on võimalus investeeringutest varem väljuda, müües need järelturul, siis tuleb maksta teenustasu 0,85%. 

DelfinGroup on minu arvates kõige kindlam laenukontor Mintoses. Nende äri on tasakaalustatud ja suudab üle elada keerulisemad ajad. Näiteks tegutsevad nad pandilaenude valdkonnas, mis on just kriisisituatsioonis hea, sest sealt ei tule laenukahjumeid. DelfinGoupi aktsiatega kaubeldakse Riia börsil, niikaua kuni hind ei näita suuremat kukkumist, võib võlausaldajana olla üsna rahulik. Teine hea asi börsil olemise puhul on pidev infovoog, peamiselt majandustulemuste näol. Mintoses on laenukontoreid, mille puhul ei saa pidevalt värsket finantsinfot. Sisse pandud rahast investeerisin 800 eurot DelfinGroupi laenudesse, kõik olid 13% intressiga. 

Planet42 on Eestist pärit firma, mis liitus alles hiljuti Mintosega. Investeerisin 200 eurot Lõuna-Aafrika Vabariigi autolaenudesse. Kuigi tegemist on riskantsema investeeringuga, siis peamiselt oli 3 põhjust laenude ostmiseks. Esiteks patriotism, toetan omasid, tegelikult tahaks öelda, et nemad toetavad mind, kuid see selgub aja jooksul. Teiseks põhjuseks oli 10% cashback kampaania, tänu sellele on kontol 20 eurot juures. Mälu järgi öeldes oli tegemist läbi ajaloo kõige heldema Mintose kampaaniaga. Kolmandaks põhjuseks oli kõrge tootlus, ostetud laenude intressimäär on 15,6% aastas. Natukene riskidest, kõigepealt on riik eksootiline ja seal võib meile mõeldamatuid asju juhtuda. Planet42 jõudis eelmisel aastal kasumisse. Ühe võrdluse DelfinGroupiga tooksin välja, mis kirjeldab riski. Nimelt võrdlen bilansis kohustuste ja omakapitali suhet, Planet42 suhtarv on 17,4 ja DelfinGroupil 2. See näitab, et ollakse suure finantsvõimenduse peal. Loodetavasti kasvab Planet42 omakapital kasumiteenimise tulemusena või lisavad omanikud raha juurde. Jälgin huviga Planet42 arengut, loodan, et nad avaldavad kvartaalselt finantsinfot.

 

 

Lendermarketis laekus üsna vähe intressitulu, sest suurenes üle tähtaja olevate laenude osakaal. Niikaua kuni tagasiostugarantii kaitseb, ei ole muret, lihtsalt osa intresse laekub hiljem. Intressitase on tõusnud, märtsis ostetud Creditstari laenud olid kõik 15% tootlusega.

  

Funderbeamis jäi portfelli maht kuuga täpselt samale tasemele, kuigi üksikinvesteeringute väärtused muutusid. Ühtegi tehingut ei teinud ja kontol on endiselt 284,50 eurot. Endiselt soovin ühe firma osakuid osta, kuid seni ei ole õnnestunud, ostuorder on üleval. Märtsi viimasel tunnil nägi konto välja selline:

Funderbeamis on hinnad endiselt soodsad, kasvu hinnatakse valesti. Arvestades, kui palju on meie väikesest riigist tulnud ükssarvikuid (turuväärtus ületab miljardi dollari piiri), siis on see veel kummalisem. Usun, et on vaid aja küsimus, kui mõni portfellis olevatest firmadest saab ükssarvikuks. Osaliselt saab madalat hinnataset põhjendada probleemsete välisettevõtetega, pikemalt nendel ei peatu, kuid märksõnaks on Eat Grim ja Invisible Walls. Lisaks on keeruline üleminek klassikaliselt börsilt Funderbeami. Olen seda isegi kogenud, tavapärased suhtarvud ei tööta kasvuettevõtete puhul, esialgu tundub kõik liiga kallis. Jätkan kirjutamist investeerimise põhjustest, seekord jäävad valikusse Barking ja Bikeep. Varasemalt olen kirjutanud Amplerist ja Beliefist. 

Barking on firma, mille äpp lihtsustab parkimist ja autopesu. Enamus käibest tuleb parkimisest, autopesu osakaal moodustab veerandi, lisaks on veel muud tulud. Tegelikult on firma veel liiga varajases faasis ja see ei kvalifitseeru traditsioonilise investeeringuna. Minu jaoks on oluline, et firma juba teenib kasumit või jõutakse plussi nähtavas tulevikus. Ost sai teostatud, et tõsta tehnoloogia osakaalu portfellis ja hajutada investeeringuid. Huvi pärast olen jälginud, kuhu tuntumad investorid Funderbeamis investeerivad. Paistab, et osa investoritest ostab vaid tehnoloogia valdkonda. Barkingu puhul meeldib veel ressursside parem kasutamine. Näiteks saab korteriühistu pakkuda oma vaba pinda parkimiseks ja selle pealt teenida. Saab ära kasutada olukorda, kus oma maja inimesed on autoga tööle läinud ja vahepealsel ajal pargivad seal äpi kasutajad. Esialgu ei lähe Barking siiski kohustusliku investeeringu valdkonda, see tähendab, et sobiva hinna korral võin osakud maha müüa. 

Bikeep müüb turvalisi rattahoidjaid ja rattaparklaid. Valik on tegelikult laiem, näiteks saab elektritõuksi hoida ja samal ajal laadida. Firma suund on kindlasti õige, turumaht kasvab meeletult, lihtsalt tuleb sealt väike tükikene endale saada. Suurt trendi toetab rohepööre, jätkusuutlikkus, tervislik eluviis jne. Üks oluline ostmise põhjus oli igakuine hooldustasu (recurring revenue), mille efekt avaldub küll alles suurte mahtude puhul. Nimelt saadakse peale toote müüki veel tulu paigaldatud toodete ülalpidamisest ja hooldusest. Esialgu ei mängi see suurt rolli, kuid lõpuks hakkab siit kenasti käivet tiksuma ja tulu on püsiva iseloomuga. Päris õiget minekut ei ole Bikeep veel sisse saanud, praeguse hinna pealt saab kasvu väga odavalt osta. 

Näidisportfell lõpetas märtsi 9 976,88 euro peal, kuuga langes maht 0,06%. Seekord läks võrdlusindeksitel paremini, kõik jäid plussi. Kõige paremini läks USA aktsiatel (S&P 500 tõusis eurodes 4,93%), järgnes Tallinna börs (OMXT +1,76%), Euroopa suurfirmad jäid ka plussi (STOXX 600 +0,61%). 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte