Aprill 2022 kokkuvõte

Näidisportfell lõpetas kuu plussis ja saavutas senise ajaloo kõrgeima taseme. Aprillis õnnestus kõiki võrdlusindekseid edestada, Tallinna börs suutis ainukesena positiivsel poolel lõpetada. Kõik investeerimiseks avatud kontod kasvasid võrreldes eelmise kuuga. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. aprilli seisuga välja niimoodi:

 

Suurim muutus oli raha jäägis, nimelt laekusid Ignitise dividendid ja IuteCrediti võlakirja intressid. Ignitise dividend ühe aktsia kohta oli 60 senti, kokku laekus 12 eurot, kuid sealt peeti kinni 15% tulumaksu, mille tulemusena laekus pangakontole 10,2 eurot. IuteCrediti võlakirja puhul sain intressid kätte täies ulatuses, kontole lisandus 110 eurot. Mõlema puhul oli tegemist poolaasta väljamaksega. Kuigi LHV väärtpaberikonto väärtus kuuga kasvas, ei ületa see algkapitali, milleks on 3000 eurot. Etteruttavalt võib öelda, et kõik teised kontod on kasvanud stardimomendist. 

Mintoses kasvasid intressimäärad, aprilli alguses sai osta DelfinGroupi laene 13% tootlusega, kuu lõpuks tõusis tulukus 15% peale. Portfell sisaldab jämedalt 20% ulatuses Planet42 laene ja ülejäänud 80% on DelfinGroupi laenud. Praegu on plaanis tagasimaksed reinvesteerida DelfinGroupi laenudesse, 15% tootlust on väga magus. Endiselt on minu hinnangul tegemist kõige kindlama laenukontoriga Mintoses. Samas võib tekkida küsimus, et kui laenuväljastaja risk on madal, siis peaks ju finantseerimine olema oluliselt odavam. Kõigepealt peaks alustama finantseerimise allikatest, milleks on omakapital, võlakirjade emiteerimine ja ühisrahastus (Mintos). Puhtalt intressikulu perspektiivist lähtudes on omakapital tasuta, kuigi see on äriloogika vastane seisukoht, soovitatakse kasutada laenu, et tõsta omakapitali tootlust. Ettevõtluses peetakse omakapitali kõige kallimaks kapitaliks, praegu ei soovi seda teemat laiendada, kuid see tuli kindlasti ära mainida. DelfinGroupi kodulehe kohaselt on korraldatud 2 kehtivat võlakirjaemissiooni ja need on vastavalt 8% ja 9,75% intressimääraga. Isegi kui võlakirjade müük on madalama intressiga, siis ühisrahastusel on olulised eelised. Esiteks on oluline mitmekesistada finantseerimisallikaid, ärevatel aegdel ei pruugi võlakirjade müük õnnestuda, või siis tuleb tehing teha väga kehvadel tingimustel. Teiseks on ühisrahastus paindlik, kui raha on vaja, siis saab investoritele laene müüa. Võlakirjade puhul võib tekkida näiteks olukord, kus emissioonist saadakse 10 miljonit eurot, samas kohe läheb vaja 3 miljonit eurot, lõpptulemusena seisab ülejäänud raha pangakontol, intressi makstakse aga kogusummalt. Mintose puhul tuleb veel mainida, et kui praegu on intress 15%, siis tegelikult on varasematel perioodidel müüdud laene palju madalama tootlusega. Kokkuvõttes üritan ära tõestada, et lühiajaliselt ei ole DelfinGroupil probleem kaasata raha 15% tasemelt.

Esialgu tuleks tootluse numbreid ignoreerida, need ei anna korrektset infot, sest ajalugu on veel liiga vähe. Portfellis olevate laenude kaalutud keskmine tootlus on 13,61%. 

Lendermarketis olid kõik aprillis ostetud laenud 15% tootlusega, portfelli tulukus kasvas. Nüüd on portfellis olevate ühisrahastusportaalide laenude intressid jõudnud samale tasemele. Varasemalt olen juba samal teemal arutlenud, platvormidest eelistan Mintost ja DelfinGroupi laenud on kindlamad kui Creditstaril. Seega sama tootluse juures oleks loogiline käik kanda osa raha Lendermarketist Mintosesse. Esialgu veel ülekandeid tegema ei hakka, sest intressid muutuvad pidevalt. Kuna Lendermarketis puudub järelturg, siis peaksin ootama, et sobiv summa koguneb kontole ja siis tegema ülekande. Juba seisva raha tõttu kannataks intressitulu, pikemas perspektiivis näen siiski Mintose osakaalu tõusu. 

Kasutan aktsiaturgu kui indikaatorit, millal ühisrahastusest väljuda. Kuna aktsiaturud on juba mõnevõrra kukkunud, siis võiks maha panna punase joone. Pigem kasutaksin laiapõhjalisi indekseid, mitte väikest kohalikku turgu. Seega kui S&P 500 indeks või STOXX 600 indeks on tipust langenud 30%, siis hakkan Mintose ja Lendermarketi investeeringuid vähendama. Arvan, et peale nimetatud langust hakkab börsidel tekkima häid ostuvõimalusi. Lisaks tähendab suurem langus, et varsti jõuavad majanduse negatiivsed mõjud tavainimesteni ja sealt edasi saavad kannatada laenukontorid.

Funderbeamis osakute hinnad veidi tõusid ja portfell jõudis kuuga plusspoolele. Aprilli jooksul toimus 1 tehing, lisandus uus investeeering. Pikalt üleval olnud ostuorder täideti osaliselt, kahjuks sain vaid ühe CostPocketi osaku. Kommentaari kirjutamise hetkeks on osakuid juba rohkem, siiski on pool veel ostmata. Tegemist on ebalikviidse investeeringuga, kuna ostu-ja müügihinna vahe on lai, siis olen üritanud oma ostuorderiga altpoolt õngitseda. Esialgu üritan edasi, võin rahule jääda ka poole kogusega ja osta midagi muud juurde. Lõpuks on ebalikviidsus siiski risk. Hinnad on endiselt soodsad, seni avaldatud I kvartali tulemused on kas head või väga head. Soovin 3000 eurot täies ulatuses investeerida, kuu lõpu seisuga oli vaba raha 273,40 eurot. Aprill lõpp nägi välja selline:

Jätkan kirjutamist investeerimise põhjustest, varasemates ülevaadetes olen kirjutanud nimekirja neljast esimesest ettevõttest. Lähen edasi tähestiku järjekorras, seekord on valikuteks Chaga ja CostPocket.

Chaga on tervisetooteid valmistav firma. Chaga ehk must pässik on kase tüvel kasvav seen, millel on meeletus kogustes raviomadusi. Ettevõte kasutab Chaga Health kaubamärki ja teeb chagast eliksiiri (jook). Lisaks chagale sisaldab eliksiir veel teisigi kasulikke asju, näiteks astelpaju, kibuvits, männikasvud jne. Minu jaoks on tegemist selgelt kõige positiivsema firmaga portfellis. Lisaks väga kasulikele toodetele on ettevõtte mõju palju laiem. Nimelt müüb ettevõte puidust tüübleid, millel on seeneniidistik, need paigaldatakse kasepuusse puuritud aukudesse ja lõpptulemusena hakkab chaga kasvama. Chaga kasvatamise tulemusena on võimalik teenida oma kasemetsast kordades rohkem tulu. Väheneb ökoloogiline jalajälg, tulu tekib ilma metsa raiumiseta. Firma teenib kasumit, esialgu on küll käive olulisem, tuleb arvestda, et paljud kulud tehakse täna, et suurendada tulusid järgmistel aastatel. Kasum tuleb järgi viitajaga, kui varasemad investeeringud on hakanud ennast õigustama. Saan aru, et Funderbeamis muutub aastaaruande avaldamine kohustuslikuks, mis on kindlasti väga hea algatus. Siin oleneb küll, millises arengufaasis on ettevõte, esialgu on kasum teisejärguline. 

Costpocket on firma, mille äpp võimaldab tsekke ja arveid tuvastada. Lisaks 90% täpsusega automaatsele tekstituvastusele, toimub andmete edastamine raamatupidamisprogrammidele. Valida saab automaatse ja inimese poolt tehtud tuvastamise vahel. Investorina meeldib just automaatne tekstituvastus, mille täpsus on jõudnud heale tasemele ja võimaldab näiteks raamatupidajatel oluliselt aega kokku hoida. Lihtsalt tuleb mahte kasvatada, kulude baas jääb suhteliselt stabiilseks. Praegu üritatakse lähiturgudel kasvada, Poolas võiks olla väga suur ärivõimalus. Praegu tehakse seal esimesi samme, lisaks suurele turule on Poolas madal digitaliseeritus, mis võiks olla CostPocketi võimalus. Finantsiliselt ollakse jõutud kasumisse ja ka rahavoog on positiivne, tulemus sõltub peamiselt turunduskampaaniate kuludest. Läbikukkumise risk on väike, sest väga suurel määral on käive püsiv. Edu sõltub peamiselt sellest, kui palju raha tuleb kulutada uue kliendi saamiseks.

Lisasin graafiku, sest natukene on ajalugu kogunenud ja nii saab parema ülevaate. Loogika on lihtne, kõik alustasid 100 punkti pealt. Näidisportfelli puhul tähendab, et 10 000 eurot on 100 punkti, kui portfell tõuseb näiteks 10 100 euroni, siis tulemuseks on 101 punkti. Indeksite puhul on sama loogika, võrdlus toimub algväärtusega. 

Aprillis tõusis näidisportfell 2,03%, ulatudes 10 179,53 euroni. Tallinna börsiindeks jäi ainsana kergelt plussi (OMXT +0,43%). Euroopa aktsiate liikumist kajastav STOXX 600 langes 1,20%. Kõige kehvemini läks Ameerika aktsiaturgudel, laiapõhjaline S&P 500 indeks kukkus eurodes 4,33%, kusjuures dollarites oli langus 2 korda suurem. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Aprill 2023 kokkuvõte