Juuni 2022 kokkuvõte

Näidisportfelli jaoks oli raske kuu, siiski jäi miinus kõigist kolmest võrdlusindeksist väiksemaks. Seekord käsitlen Cleveron Mobility IPO tulemust, mis veidi mõjutas ka portfelli käekäiku. Mintose ja Lendermarketi intressitulu silus veidi langust, kuid Funderbeami konto kukkus kümnendiku võrra. Seal on ostmiseks hinnad väga soodsad, samas tuleb arvestada platvormi riskiga, mis teeb ettevaatlikuks. Kahjuks on ära kadunud seos heade tulemuste ja osakute hinnaliikumise vahel. Need käärid häirivad, justkui olen ennustanud ettevõtete käekäiku õigesti ja kohati läheb üle ootuste hästi, aga hinnad ikka kukuvad.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. juuni seisuga välja niimoodi:

Osalesin Cleveron Mobility (CLEV) aktsiate märkimisel ja nüüd on 300 aktsiat portfellis, maksin 3 eurot teenustasu. Cleveron Mobility IPO läks kehvasti, kuigi üritati tulemusi paremana näidata. Väikeinvestoritele suunatud avaliku pakkumise puhul toimus pisike ülemärkimine, samas suurematele investoritele suunatud pakkumine kukkus läbi. Nimelt osales vaid 2 investorit, kes märkis vähemalt 100 tuhande euro eest. Sisuliselt saadi kokku vaid pool rahast, samas lisandus üsna muljetavaldav arv investoreid (mõlema pakkumise peale kokku 6736). Arvestades 5 miljoni euro suurust avalikku pakkumist, siis saab järeldada, et aktsiaid küll märgiti aga väikeses mahus. Juba maikuu kokkuvõttes tõin välja halva ajastuse, nüüd saab öelda, et märkimise perioodil toimus aktsiaturgudel järsem langus, mis kindlasti avaldas suurt mõju. Veel saab välja tuua mitme staarinvestori otsuse aktsiate märkimisest loobuda ja võibolla ei osata hinnata kasvuettevõtteid, vaid keskendutakse dividendidele. Aktsia hind veidi langes, mis on märkimise tulemusi arvestades loogiline. Hinnaliikumisest saab järeldada, et spekulante osales vähe, esimesel kauplemispäeval jäi põhjaks 1,55 euro tase, enamus tehinguid toimus palju kõrgemal tasemel. Cleveron Mobility kõige otsesema konkurendi Nuro turuväärtus on üle 150 korra kõrgem. Siin on väga suured käärid, usun, et Cleveron Mobility väärtus hakkab kasvama. LHV väärtpaberikonto jäi kuuga samale tasemele. 

Mintoses on toimumas olulised muutused. Alates juulist ei saa enam osta tavapäraseid laene, nüüd on laenud pakendatud väärtpaberiteks (Notes). Eraisikuna olen juba neid väärtpabereid ostnud, tavaliselt sisaldub seal 10 laenu. Saan öelda, et eraisikuna peetakse intressidelt kinni 10% tulumaksu, mis on kindlasti miinuseks. Näidisportfell on loodud firma alt, juriidilise isiku puhul saab intressid täies ulatuses kätte. Varem oli minimaalne investeering 10 eurot, nüüd tõusis 50 euro peale. See muudatus läheb miinuspoolele, just väiksema portfelli puhul mängib rolli, tekib rohkem seisvat raha, mis intressi ei teeni. Positiivne on, et investoritel on nüüd rohkem kaitset Mintose portaaliriski realiseerumisel. Raha on kaitstud 90% ulatuses ja maksimaalselt 20 000 euroses mahus. Ma ei ole päris kindel, kas kahju kompenseerimise alla lähevad ka firmad. Küsin selle Mintosest järgi ja kirjutan järgmisel korral. Oluline on veel märkida, et kahju hüvitamine toimub Mintose läbikukkumise korral, mitte seal olevate laenukontorite pankrotistumise puhul. Jätkates ühisrahastusportaali riski teemal, siis saab öelda, et laenude maht on oluliselt vähenenud. Statistika alt on näha, et käesoleva aasta jaanuari lõpu seisuga oli laenujääk kokku 477 miljonit eurot, sealt edasi on iga kuu toimunud langus, juuni lõpuks langes laenujääk 383 miljoni euroni. Tegemist on väikese ohumärgiga, investorite jaoks tähendab kõrge intressitaseme jätkumist, Mintose jaoks tulude vähenemist. Seni on küll Mintosele väga lahkesti raha jagatud, kui vajadus on tekkinud, samas turgude meeleolu on muutunud.

 


Kontole laekunud raha läheb DelfinGroupi väärtpaberitesse, tuleb oodata, kuni 50 eurot kokku saab. Cashbacki kampaanias osalemine andis 2,12 eurot lisatulu. DelfinGroupi väärtpabereid saab praegu osta 15% tootlusega. 

Lendermarketis läks kontole laekunud raha uuele ringile, kõik ostetud laenud annavad 15% tootlust. Hoian kõrget portfelli likviidsust, enamik laene on 30-päevased. Siin on küll võimalikud laenude pikendamised ja lisaks tuleb tihti oodata, kuni tagasiostugarantii käiku läheb. Varem sai paika pandud, et punaseks jooneks on laiapõhjaliste indeksite S&P 500 või STOXX 600 langus, mis on vähemalt 30% tipust. Väga palju puudu ei ole, seega täiendan plaani. Kui indeksite langus jätkub, siis esimese sammuna lasen Lendermarketis raha kontole koguneda ja kannan 1 000 eurot portaalist välja.

 

 

Funderbeamis kaotas minu portfell eelmise kuuga võrreldes 10,46%. Ühelt poolt vaadates läheb ettevõtetel hästi, osakute hinnad ei kajasta juba pikemal perioodil õiglast väärtust. Samas tuleb arvestada Funderbeami platvormi riskiga, mis üha kasvab. Madalad hinnad teevad raskemaks investeerimispakkumiste täitumise, sest järelturult on odavat kraami saada küllaga. Raha kaasamine on keeruline, isegi miinimumeesmärk ei tule täis, tihti langetatakse pakkumise perioodil firma väärtust. Suur osa Funderbeami tuludest tuleb uute investeerimispakkumiste pealt. Pikemas perspektiivis võiksid järelturu tehingutasud muutuda üha olulisemaks tuluallikaks, see eeldab aktiivset kauplemist, mille aluseks on suure invetorite hulgaga investeerimispakkumised. Viimases ülevaates antakse teada, et kulusid on vähendatud 20%, mis on kindlasti samm õiges suunas. Raha on ka kaasatud, samas tuleb valmis olla pikemaks madalseisuks. Funderbeami konto nägi juunikuu viimasel tunnil välja selline:

Jätkan kirjutamist investeerimise põhjustest, seekord kirjutan European Foodsist ja Huumist. 

European Foods on Eesti firma, mis on tuntud Iconfit-i kaubamärgi järgi. Kodulehe andmetel ollakse tänaseks kasvanud Balti riikide suurimaks spordi- ja tervisetoitude tootjaks. Eestis töötab äri väga hästi, praegu on fookuses eksport Läti ja Leedu turule. Esialgsed tulemused on julgustavad, maikuu ekspordikäive ulatus 60 tuhande euroni, võrreldes aastataguse perioodiga kasvas müük 275%. Prognooside kohaselt peaks 2022. aasta käive kasvama 80-95% ja 2023. aasta käive 80%. See tähendab, et järgmisel aastal jõutakse 5,1 kuni 5,6 miljoni euro suuruse käibeni. Viimase hinna (2,20) kohaselt tuleb turuväärtuseks 6,1 miljonit eurot. Arvestades kiiret kasvu, mis suure tõenäosusega jätkub ka järgnevatel aastatel, on hinnatase odav. Ilmselt hakkab kasvutempo tasapisi aeglustuma, kuid jääb endiselt kõrgeks. European Foods teenib kasumit, mis on oluline, kuid tõeline potentsiaal realiseerub hiljem. Jällegi ei näita kasum õiget pilti, investeeritakse ja arendatakse uusi tooteid, millest saadav tulu laekub hiljem. Firma tooteid olen tarbinud juba pikemat aega ja jäänud väga rahule. 

Huum on saunakeriste ja juhtpultide tootja. Tegemist on Eesti firmaga, mille puhul on rõhku pandud disainile ja innovatsioonile, eristutakse teistest tootjatest. Peamine ostmise põhjus oli saunakultuuri levik, enam ei saa rääkida klassikalisest Soome ja Eesti turust, vaid pigem juba tervest maailmast. Kui paljude Funderbeami investeeringute puhul olen rääkinud, et esialgu ei ole kasum oluline, siis Huum teenis juba eelmisel aastal suure kasumi. Nimelt ulatus 2021. aasta kasum 2,24 miljoni euroni, käive oli 6,95 miljonit eurot. Sooviksin näha tervet aruannet, et välja arvata ühekordsed tulud ja kulud, üllatav on just kõrge kasumlikkus. Huumi puhul on praeguse osaku hinna pealt eelmise aasta numbrite pealt P/E (hinna/kasumi) suhe veidi alla 10, mis on juba klassikalise börsi mõttes odav. Lisaks prognoositakse käesoleval aastal 30% käibekasvu, tavapärase äriloogika kohaselt tõuseb kasum veel rohkem. Üritades leida vastuargumente, siis saab välja tuua kõrge elektri hinna, lisaks on konkurentide Saunumi ja Harvia aktsiate hinnad oluliselt langenud. Kokkuvõttes on Huum ja European Foods kohustuslikud investeeringud, neid ei ole plaanis müüa.

Näidisportfell lõpetas juuni 9 964,89 euro tasemel, langedes kuuga 2,74%. Tegemist on suurima kukkumise ja portfelli kõige madalaima tasemega. Võrdlusindeksitel läks veel kehvemini, Tallinna börsiindeks OMXT lõpetas 3,18% miinuses. Suurem kukkumine toimus rahvusvahelistel turgudel, USA S&P 500 langes eurodes 6,20% ja Euroopa STOXX 600 pidi leppima 8,15% kaotusega. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Aprill 2023 kokkuvõte