August 2022 kokkuvõte

Seekord tuleb juttu portfellis olevate ettevõtete majandustulemustest ja üha selgemaks saab, et majanduses ootavad ees keerulised ajad. Kõige lihtsam lahendus on hoida suuremat raha osakaalu ja lühema tähtajaga investeeringuid, et saaks hiljem ära kasutada häid ostuvõimalusi. Kahjuks vähendab kõrge inflatsioon kiiresti raha väärtust, viimased arengud näitavad siiski, et keskpankade jaoks on kõige olulisem saada hinnatõus kontrolli alla. Usun, et neid saadab edu, kuid nad tekitavad teise probleemi, milleks on majanduskriis. Intresside tõstmine ja bilansimahu vähendamine viib samuti langusesse börsid. Lõpuks tuleb uus tõusuperiood, kuid sinnamaani tuleb üritada võimalikult väikeste kadudega vastu pidada. Valmistuda tuleb juba praegu, mõned sellekohased mõtted sai kirja pandud. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. augusti seisuga välja niimoodi:

Kuu kokkuvõttes väärtpaberikonto veidi kasvas, sest Ignitise aktsiad ja IuteCrediti võlakirjad tõusid, samas Cleveron Mobility aktsiad langesid edasi. Viimase ettevõtte kohta tuleks ära mainida, et brändinimeks võetakse Clevon, mis on ka sõiduki tootenimi. Pikaajaliselt on usk ettevõttesse olemas, kuid turul hinnatakse praegu rohkem ettevõtteid, kes on täna kasumis ja maksavad dividende, tulevikukasumid on vähem väärt. Üheks põhjuseks on intressimäärade tõus ja teiseks oleme majanduslikult keerulises olukorras, siis otsitakse turvalisemaid investeeringuid. Õnnestumise korral maksab ettevõtte aktsia 5-7 aasta perspektiivis 10 korda rohkem. Natukene murelikuks teeb madal aktsia hind, sest masstootmise alustamiseks on kindlasti vaja raha kaasata. Loodan, et ei hakata odava hinna pealt osalust lahjendama, vaid otsitakse mõni teine moodus, näiteks leitakse strateegiline investor. Lähiajal võiks hinda mõjuatada uute partnerite leidmine, kellega koos hakatakse isejuhtivaid sõidukeid testima. Börsiteates, kus avaldati uus brändinimi, toodi välja pooleliolevad läbirääkimised mainekate ettevõtetega, seega võib lähikuudel oodata uute koostöölepingute sõlmimist. Esialgu on sellised uudised olulised, koostööst saadakse ka müügitulu, kuid suurem käive tekib aastate pärast. Teiste kontode alt olen aktsiaid börsilt juurde soetanud, aktsiaid on ostnud ka sisering (tehingud on leitavad Finantsinspektsiooni kodulehelt). 

Ignitis avaldas majandustulemused, mis olid üldiselt head. Taastuvenergia pool oli jällegi tugev, samas kõrge elektri hinna tingimustes vajab ettevõte rohkem käibekapitali, selleks võetakse laenu, lisaks muutuvad võrgus tekkivad kaod kallimaks. Oluline on mainida, et käesoleva aasta kulumieelse ärikasumi (Adjusted EBITDA) prognoosi tõstetakse 360-420 miljoni euroni, varasem vahemik oli 330-360 miljonit eurot. Tegemist on juba teise kasumiprognoosi tõstmisega sel aastal. Esimese poolaasta eest makstakse 0,624 eurot dividendi ühe aktsia kohta. Selle positsiooni osas võib ennast üsna kindlalt tunda ka kriisile vastu minnes, sest kaks korda aastas makstakse dividende ja äritegevus on suhteliselt stabiilne. Pikemas perspektiivis peaks tootmisvõimsuste lisamise toel jõudma elektri hind mõistlikule tasemele, mis vähendab praegu ülikasumlikku taastuvenergia panust, kuid samas toetab elektrivõrgu äritegevust.

IuteCredit ostis endale panga ja see on tulude ja kulude poolt mõjutanud. Ilma pangaostu arvestamata jäi kasum võrreldes eelmise poolaastaga nõrgemaks, samas sisaldab see panga ülevõtmiseks tehtud kulutusi. Konsoliteeritud (kõik ettevõtted kokku) majandustulemustes kajastus ligi 10 miljoni eurone finantstulu, mis tõstis poolaasta kasumi 13 miljoni euroni, mullu samal ajal oli puhaskasum 3 miljonit eurot. Omakapital on poole aastaga sisuliselt kahekordistunud, mis on võlakirja omaniku vaates väga hea. Esialgu on kavas võlakirju hoida, kui olukord majanduses hakkab keerulisemaks muutuma, siis tasub tulemusi terasemalt jälgida. IuteCrediti võlakirju olen nõus müüma, et vabastada raha aktsiate ostuks, see eeldab küll väga atraktiivseid võimalusi börsil. 

Mintose kontole jõudis 1000 eurot, mis sai väljavõetud Lendermarketist, sissemaksed on nüüd kokku 2000 eurot. Parajasti toimus DelfinGroupi cashback kampaania, mis andis 14,32 eurot lisatulu, boonus oleks olnud palju suurem, kui oleksin valinud pikema tähtajaga väärtpabereid. Kohati leppisin ka 14% tootlusega, kuid need olid 6-kuulised investeeringud. Ootan majanduses keerulisi aegu ja seetõttu eelistan lühema tähtajaga investeeringuid, portfelli likviidsus on siis suurem. Ostan vaid DelfinGroupi väärtpabereid, ettevõte avaldas samuti enda finantsnäitajad, mis olid väga korralikud. Teise kvartali käive ja maksueelne kasum olid rekordilised. Üritasin leida ka nõrku kohti, silma jäi kapitali stuktuur, mille kohaselt ollakse suures sõltuvuses Mintose ühisrahastusplatvormist. Nimelt tuleb 46% rahastusest Mintosest ja ülejäänud osa moodustavad omakapital ja väljaantud võlakirjad. Esimene rahastusvõimalus on hetkel üsna kallis ja lisaks jätkub vahendite väljavool ühisrahastusest, mis survestab konkurentsi tingimustes tõstma intressi või pakkuma boonuseid. Tulemuste esitlusel küsiti, et kas 15% intressiga ja lisaks veel 3% cashback boonusega raha laenamine on liiga kallis. Lahendusena kavatsetakse Mintose osakaalu vähendada ja selle asemel emiteerida uusi võlakirju, mis vähendab intressikulu. Mintose platvormi nähakse kui krediidiliini, mis võimaldab kiiresti raha tõsta, paindlikkus on kindlasti palju parem kui võlakirjade puhul. Alati ei ole madalam intressikulu määrav, võlakirjade puhul tuleb uut emissiooni pikalt ettevalmistada, koostada erinevaid dokumente ja kui lõpuks suurem summa laekub kontole, siis osa rahast ei lähe kohe uuesti laenude väljaandmiseks. Teine nõrkus on minu arvates liiga kiire tavapäraste laenude kasv, pigem tuleks kriitilisema pilguga vaadata, kellele üldse laenu anda. Sooviksin näha hoopis pandilaenude kiiremat kasvu, sest need on alati piisava tagatisega ja ei lähe hapuks. Siin sõltub päris palju vaatenurgast, võlausaldajana otsin eelkõige turvalisust, loomulikult tuleb aru saada, et firma aktsionärid soovivad näha kasvu. Suure tõenäosusega on minu lähemate aastate väljavaade palju negatiivsem kui DelfinGroupi töötajatel. Siiski on tegemist kõige kindlama investeeringuga Mintoses, kui väärtpaberite tähtaeg on lühem, siis jõuab vajadusel kiiremini väljuda. Tuletan meelde, et tõsiste raskuste korral kaotavad kõigepealt raha aktsionärid ja alles siis võlausaldajad. Börsil olemine annab siin suure eelise, võimalik on aktsionäridelt raha juurde küsida, kapitali kaasamine on palju lihtsam kui tavalisel ettevõttel.

 

 

Tootluse numbrid näitavad endiselt aiateibaid, alguses arvasin, et põhjuseks on lihtsalt liiga vähe ajalugu. Praegu rasvaselt näidatav 5,86% ei vasta kuidagi reaalsusele, portfelli tegelik tootlus on hetkel 14% lähedal. 

Lendermarketi kontolt jõudsid esimesed 1000 eurot Mintose kontole, natukene tuleb oodata, kuni järgmised 1000 eurot jõuavad LHV kontole. Laekuvat raha on plaanis kasutada aktsiate ostmiseks, üks idee on praegu olemas, kuid üldiselt ootan madalamaid hindu. Viimasel ajal on näha rohkem laenude pikendamisi, mis võib väljumist viivitada, sel juhul kantakse vähemalt intress kontole.

 

Funderbeamis madalad hinnad püsivad, uute investeerimispakkumiste puhul saab öelda, et vähemalt miinimum tuleb täis. Siiski on näha, et kohati leitakse rahastus väljaspoolt platvormi parematel tingimustel. Levinud on ka situatsioon, kus täpselt samadel tingimustel tõstetakse raha nii Funderbeamis kui väljaspoolt. Kuuga langes konto üle 6 protsendi. Vaadates kaugemale ja eeldades, et majanduse olukord halveneb, siis mida see Funderbeamis olevatele ettevõtetele kaasa võiks tuua. Lähtudes põhimõttest, kumb on olulisem: kasv või kasum, siis heal ajal valitakse loomulikult esimene. Võib-olla on keerulisem aeg mingis mõttes isegi hea, sest siis pööratakse kuludele suuremat tähelepanu ja kasumi teenimine muutub olulisemaks. Sarnaselt tavapärastele ettevõtetele mõjutab langusperiood kõiki, kiire kasvuga firmad ei suuda endist tempot hoida. Siiski võib näha eelist, käibekasv küll aeglustub, kuid müügitulu ikkagi tõuseb. Tavaline ettevõte võib kannatada palju rohkem, sest müük kukub kiiresti. Olen üritanud valida tugevamaid firmasid ja kasumi teenimine või lähiajal plussi jõudmine oli üheks oluliseks kriteeriumiks. Keerulisem on hinnata teiste investorite reaktsiooni, pigem eeldan, et kui börsid jõuavad paanilisse staadiumisse, siis müüakse ka Funderbeamis valimatult. Püütakse tõsta likviidsust, fundamentaalsed näitajad ei loe midagi, see on tegelikult ostukoht. Üks võimalus on raha juurde panna, tuleb konkreetsel hetkel seisu hinnata ja analüüsida Funderbeami keskkonna riski. Funderbeami konto nägi augusti viimasel tunnil välja selline:


Jätkan kirjutamist investeerimise põhjustest, sel korral on valikuks Siidrikoda ja Silen. Järgmise kuu kokkuvõttega peaks jõudma selle teemaga ühele poole ja siis kajastaksin rohkem hiljutisi uudiseid ja majandustulemusi. 

Siidrikoda on Lõuna-Eestis asuv ettevõte, kes nüüd kasutab Kodas kaubamärki. Toodetakse erinevaid siidreid, vahuveine ja alkoholivabasid jooke. Kohe on müüki tulemas energiat andvad smuutid. Leitud on teisi ärivõimalusi, näiteks saab tehases käia ekskursioonil, Kodas restoran müüb firma tooteid, tulemas on veel uusi tooteid ja projekte. Peamine investeerimise põhjus oli suure kasvu algus, lähiaastatel peaks toimuma 10-kordne kasv. Teiseks põhjuseks oli väga madal hind. Kui võtta aluseks käesoleva aasta kasumiprognoos 472 tuhat eurot, siis P/E suhe tuleb 3,4, mis on ülimadal, arvestades, et suurem kasv on alles ees. Seni on tehtud ettevalmistusi, rajatud on tehas ja tööd on tehtud uute toodete kallal, oskuslikult on kasutatud teadlaste abi. Kuigi õiget hoogu ei ole veel sisse saadud, siis senised majandustulemused on just kasumi seisukohalt olnud suhteliselt tugevad. Tavapärast rahapõletamist pole olnud, pigem on jäädud kergelt plussi. Olen valmis 2-3 aastat ootama, siis peaks selguma, kas suurem edu tuleb või mitte. 

Silen on väga kvaliteetne Eesti ettevõte, kes toodab vaikuseruume. Tänapäeval on väga palju müra nii töökeskkonnas kui ka avalikus ruumis. Sileni tooted on helikindlad, mis võimaldab täielikku keskendumist, näiteks töö tegemiseks, kliendile helistamiseks. Peamine äri tuleb toodete müügist, samas on võimalik avalikus ruumis lühiajaliselt vaikuseruumi rentida. Sileni klientide hulgas on väga tugevaid ja nimekaid firmasid, näiteks Amazon ja Coca Cola. Finantstulemuste poolest saab öelda, et selle aasta esimeses kvartalis jõuti esimest korda kasumisse ja kogu käesolev aasta tuleb prognooside kohaselt kasumlik. Järgnevatel aastatel peaks kasum kiiresti kasvama hakkama. Jämedalt arvutades on turuväärtus 2 korda suurem selle aasta prognoositavast käibest ehk P/S on 2. Antud näitaja põhjal on hind kindlasti odav, lähemal ajal muutub hind ka P/E suhte põhjal soodsaks.


Näidisportfell langes augustis 1,06%, lõpetades kuu 10047,16 euro tasemel. Alates stardist on portfell napis plussis ja ületab endiselt kolme võrdlusindeksit. Tallinna börsil toimus arvestatav tõus (OMXT +2,38%). Suurtel turgudel tuli leppida kaotustega, USA börsil vähendas miinust tugevnenud dollar (S&P 500 eurodes -2,50%). Euroopa suurettevõteid koondav STOXX 600 indeks kukkus 5,29%. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte