Oktoober 2022 kokkuvõte

Turgudel on oktoober tuntud ohtliku kuuna, sest just siis on toimunud palju börsikrahhe. Seekord läks kõik hästi, suurematel börsidel toimus hoopis korralik ralli. Näidisportfelli jaoks oli hea kuu, kuigi suurte turgude rallist osa ei saanud. Kõik investeerimiseks avatud kontod tõusid. Portfelli lisandusid Linas Agro aktsiad, mille ostmise põhjustest tuleb juttu. Funderbeami investeeringutest on fookuses Ampler ja Belief, esimesel läheb väga kehvasti ja teisel üllatavalt hästi. Ampleri kahjumi suurus tuli halva üllatusena, senises eduloos on üleval kahtlused ja firma juhtkond ei suuda kohaneda majanduskeskkonnaga. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. oktoobri seisuga välja niimoodi:

 

Arvele jõudis 1000 eurot Lendermarketist. Lisaks laekusid poolaasta eest veel IuteCreditilt intressitulu 110 eurot, Ignitiselt saadud dividenditulu oli netos 10,61 eurot (Leedu peab kinni 15% tulumaksu). Kontole sissepandud raha on nüüd 4000 eurot. Soetasin Linas Agro aktsiaid, ostule kulus 130 eurot. 

Linas Agro (LNA1L) on põllumajandusettevõtete grupp, mis tegutseb peamiselt Leedus, kuid ka lähiriikides. Enda valdkonnas toodetakse sisuliselt kõike, lisaks pakutakse tooteid ja teenuseid põllumeestele. Linas Agro näol on tegemist laiapõhjalise panusega põllumajandusele. Kui vaadata globaalselt, siis saab öelda, et põllumajandus on olnud kohutav äri viimased 30 aastat. Selle tõestuseks saab tuua fakti, et keskmine Ameerika farmer on 57,5 aastane ja pensioniea lähedal on ka teiste suuremate riikide põllumehed. Noortel ei ole valdkonna vastu huvi, kogu sektor on alainvesteeritud. Kui on julgust liikuda vastuvoolu, siis sellistes situatsioonides võib teha väga kõrge tootlusega investeeringuid. Üha rohkem on hakanud toidu tootmist mõjutama kliimamuutused, peamiselt põua ja üleujutuste tõttu ja see trend kasvab. Väiksem saak tähendab kõrgemat hinda, lisaks kasvab maailma rahvastik ja külvamiseks sobivat maad jääb vähemaks. Balti riikides on põllumajanduse vallas palju võimalusi ja eespool loetletud probleemid puudutavad meid vähe. Võimalik on toota jätkusuutlikult, mis paljudes riikides on välistatud, näiteks vihmametsade maharaiumine. 

Vaadates konkreetselt Linas Agrot, siis investeerimisel said otsustavaks väga head majandustulemused, mis ei ole kajastunud aktsia hinnas. Majandusaasta erineb tavapärasest ja see lõppes juuniga, hiljuti raporteeriti tulemused, mille kohaselt kujunes kasumiks akstia kohta 0,48 eurot. Praeguse aktsia hinna juures teeb see P/E suhteks 2,7, mis on üliodav. Julgen öelda, et P/E suhte põhjal on tegemist kõige odavama aktsiaga Balti börsil. Võrreldes eelmise aruandeaastaga käive kahekordistus, jõudes 1,9 miljardi euroni, kasum hüppas rohkem kui 5 korda. Varasemate aastatega võrreldes on toimunud suur areng, praegu on põhiküsimuseks, kas viimati teenitud suur kasum on jätkusuutlik. Enlight Research on üks analüüsifirma, kes katab Linas Agrot. Nende analüüsid on investoritele tasuta, sest börsiettevõtted maksavad ise tasu kinni, tuleb küll ennast kodulehel registreerida. Enlighti põhjal peaks kahel järgneval majandusaastal kasum aktsia kohta kukkuma 0,20 euro peale. Turg paistab samal arvamusel olema, sest muidu on raske nii madalat aktsia hinda põhjendada. Enlight analüüsimaja annab baasstsenaariumi põhjal hinnasihiks 2,02 eurot, mis jätab Linas Agro aktsiale kõvasti tõusuruumi. Ootan siiski oluliselt paremaid tulemusi kui analüütikud, Enlight on tihti liiga konservatiivne, näiteks Linas Agro viimase kvartali tulemused ületasid mäekõrguselt nende ootuseid. Linas Agro ostis soodsa hinnaga enda suuruse firma, mis on üheks kasumikasvu põhjuseks. Praegusel keerulisel ajal annab julgust, et toidu tootmine on suhteliselt kriisikindel valdkond. Plaanis on aktsiaid juurde osta, alustasin tagasihoidlikult. 

Mintoses hoian Eleving Groupi osakaalu 20% juures, põhiliselt ostsin juurde DelfinGroupi väärtpabreid. Varasemast ajast on portfellis Planet42 laene, mille maht jääb veidi alla 10%, seega lõviosa jääb DelfinGroupi arvele. Portfell jaguneb kaheks, sest väärtpaberid ja laenud on eraldi, see teeb jälgimise natukene keerulisemaks, näiteks on soov vaadata investeeringute keskmist tootlust, siis tuleb mõlemad pooled kokku arvutada. Praegu saab osta vaid väärtpabereid, laenud on varasemast ajast. Järelturul ei ole võimalik laene müüa, tuleb lihtsalt oodata, millal lõpuni tiksuvad, see on üks puudus. Lõpuks on Mintos saanud tootluse numbrid paika, ei ole üle kontrollinud, kuid protsendid on väga realistlikud. Laenujääk on Mintoses jooksval aastal iga kuu langenud, siiski on näha esimesi stabiliseerumise märke. Laenukontorid ei paku enam nii suures mahus cashback boonuseid ja intressimäärad on mõnel juhul isegi langenud.

Lendermarketis jätkan väljumist, protsessi aeglustab laenude pikendamine. Siin hakkab küll varsti piirang vastu tulema, sest Creditstari laene saab maksimaalselt pikendada 6 korda ja kuni 30 päeva igal korral. Järgmise 1000 eurose väljamakse puhul on 2 varianti, kas suunata raha Mintose või LHV väärtpaberikontole. Peamiselt sõltub otsus börsidel toimuvast, suuremat kukkumist soovin kasutada aktsiate ostmiseks.

Funderbeami konto kasvas kuuga üle 5%, siin tuleb küll mainida, et muutus sõltub suuresti sellest, kas viimaseks tehinguks jäi ost või müük. Näiteks Beliefi puhul jääb ostu- ja müügihinna vahe 20 sendi lähedale, mis 500 osaku puhul tähendab 100 euro suurust investeeringu väärtuse muutumist. Funderbeam avaldas just enda kolmanda kvartali tulemused, müügitulu oli madal, praeguse seisuga jätkub raha (runway) viieks kuuks. Töö käib platvormi kui teenuse pakkumise vallas, järgmisel aastal saab teada, kas strateegiamuutus oli edukas või mitte. Funderbeami risk on endiselt väga kõrge, kindlasti on vaja kaasata kapitali. Kaugemas tulevikus võiksid järelturu tehingutasud moodustada olulise osa tuludest. Kaubeldavate ettevõtete osas on uusi tulijaid, kahjuks läheb osa firmasid ka pankrotti, seega viimastel kvartalitel ei ole nende arv kasvanud. Eesti firmadest väärib mainimist ForPeeps-i läbikukkumine, Funderbeami vahendusel kaasati veidi üle poole miljoni euro, mis nüüd tuleb maha kanda. ForPeeps oli väga varajases faasis ettevõte, sest enne kapitali kaasamist ei teenitud mitte ühtegi eurot käivet. Inglise keelne väljend pre-revenue (käivet veel ei ole) on minu jaoks sõnapaar, millest edasi ei ole enam mõtet lugeda, sest antud investeerimispakkumine ei kvalifitseeru ülikõrge riski tõttu. Samas tootlus ja risk käivad käsikäes, väga varajases faasis investeerides võib õnnestumise korral koju tuua korraliku lotovõidu. Funderbeami konto nägi oktoobri viimasel õhtul välja selline:

Ampler Bikes avaldas hilinemisega oma 2021. aasta majandustulemused. Nüüd saab majandusaasta aruandeid tasuta vaadata e-äriregistris, mis annab ettevõttest oluliselt parema ülevaate. Tegemist on küll ajaloolise infoga, samas investorid üritavad vaadata tulevikku. Ampleri eelmise aasta tulemused olid kohutavad, eelkõige üllatas kahjumi suurus. Mullu jäädi 4,9 miljoni euroga miinusesse (2020. aasta kasum oli 628 tuhat eurot). Raskused olid teada ja kahjumi saamine samuti, kuid nii suurt miinust ei oodanud. Bilansis hakkab silma, et suur osa vahenditest on kinni varude all, see probleem ulatub käesolevasse aastasse, raha vabastamiseks võib vaja minna allahindlusi. Kuuülevaadetes on tihti mainitud, et rahavoog on pingeline, ei saa välistada, et varude osas tuleb midagi maha kanda. Tegevusaruandes öeldakse, et ka 2022. aasta lõpetatakse kahjumis ja tuleb kaasata omakapitali. Nüüd saab öelda, et on kaks ebaõnnestunud aastat ja niigi keerulisel ajal üritatakse investoritelt raha küsida. Esialgu on oluline, millistel tingimustel õnnestub kapitali kaasata. Minu arvates on Ampleri kulubaas endiselt liiga kõrge, mis tähendab, et kasumi teenimiseks on vaja suurt käivet. Raskel ajal on kasum ja positiivne rahavoog olulisemad kui kasv. Tuleb teha valusaid otsuseid, näiteks koondada töötajaid ja vajadusel sulgeda esindusi. Kasumi teenimise punkt peaks olema madalam, mis võimaldab väiksema käibega plussi jäämist. Kuigi juhtkond on võtnud lähiaastateks konservatiivsemad kasvueesmärgid, ollakse endiselt liiga optimistlikud. 

Belief Water avaldas kolmanda kvartali tulemused, mis olid rekordilised. 631 tuhande eurone käive oli kõigi aegade parim kvartal (kasv 56% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga). Käesoleva aasta müügitulu tuleb üle 2 miljoni euro, millega edestatakse enda viie aasta finantsplaani. Viimase kohaselt pidi 2022. aasta jääma kahjumisse, kuid tegelikult teenitakse kasumit. Finantsplaani kohaselt oli 2023. aasta käibeprognoos 2,57 miljonit eurot, nüüd oodatakse järgmiseks aastaks 2,7-3,4 miljoni euro suurust käivet. Finantsplaan on olemas jaanuari kuukokkuvõttes. Beliefi puhul meeldib, et saadakse aru, kui oluline on praegu kasumi teenimine. Kriisile vastu minnes on tegemist kindla panusega, sest bilanss on tugev ja vajadusel suudetakse kiiresti kulusid kärpida. Võrreldes Ampleriga ollakse paindlikumad ja oluliselt paremas seisus, kuigi paljud probleemid (näiteks sõda, inflatsioon, tarneprobleemid) mõjutavad mõlemat. Jätkates võrdlusega, siis tooksin välja veel ühe teoreetilise mõtteharjutuse, mille mõju kandub ka reaalsesse ellu. Oletame, et Ampleri ja Beliefi kõik finantsnäitajad on samad, ainsaks erinevuseks on, et esimene toodab elektrijalgrattaid ja teine tervislikku energiajooki. Kumba ettevõtet tuleks osta? Õige vastus tuleneb toote madalamast hinnast, inimene ei mõtle väga pikalt, kui ta ostab pudeli Beliefi umbes 2 euro eest, samas 2-3 tuhandese elektrijalgratta puhul kaalutakse ostu põhjalikult. Tavaliselt tuuakse näiteks jäätise ja kinnisvara ost, seal tuleb paremini välja hinna tingimine. Inimese jaoks ei ole vahet, kas ta maksab jäätise eest 80 või 90 senti, küll on väga oluline, kas korter õnnestub osta 80 või 90 tuhande euroga. Kinnisvara ostul püütakse hinda igal juhul alla kaubelda.

Näidisportfell kasvas kuuga 2,72%, lõpetades oktoobri 10129,65 euro peal. Tallinna börs liikus suurtest turgudest erinevalt, jäädes natukene miinusesse (OMXT -0,62%). Rahvusvahelised börsid taastusid eelmise kuu langusest. Euroopa aktsiad tõusid korralikult (STOXX 600 +6,28%), veel enam rallisid USA börsid (S&P 500 eurodes +7,14%). 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Aprill 2023 kokkuvõte