November 2022 kokkuvõte

Novembriga lõppes kolmanda kvartali majandustulemuste teatamise periood, börsireeglite kohaselt on raporti avaldamiseks aega 2 kuud. Juttu tuleb portfellis olevate firmade tulemustest. Börsidel oli kõrge tootlusega kuu, statistiliselt on kätte jõudnud hea periood, tavaliselt lõpetatakse aasta tugevalt. Näidisportfellil läks kehvasti, sest Funderbeamis toimus kõva kukkumine, teised investeerimiseks avatud kontod jäid plussi, kuid ei suutnud miinust kompenseerida. Investorite arvates on Funderbeami risk kasvanud ja ei oodata uue strateegia õnnestumist, mille tulemusena müüakse osakuid. Erinevaid lahendusi ja stsenaariumeid on mitmeid, mõned variandid said välja toodud. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. novembri seisuga välja niimoodi:

Ostsin juurde 100 Linas Agro (LNA1L) aktsiat 1,28 euro pealt, mis viis keskmise hinna 1,29 eurole. Sain põllumajandusettvõttelt ka dividende 0,0313 eurot ühe aktsia kohta. Pärast Leedu riigi poolt kinnipeetud 15% tulumaksu laekus kontole 5,32 eurot. Linas Agro avaldas oma I kvartali majandustulemused 30. novembri õhtul, seega numbritele reageerimine jäi detsembrisse. Majandustulemused olid väga tugevad, kasum aktsia kohta kasvas 0,18 euroni (aasta varem 0,07 eurot). Eelmise kuu ülevaates tõin välja Enlight-i analüüsimaja 2,02 eurose hinnasihi, kus oodati terve aasta tulemuseks 0,20 eurot kasumit ühe aktsia kohta. Nüüd saab öelda, et juba esimese kvartaliga tehti ära peaaegu terve aasta tulemus, analüütikutel tuleb tõsta enda kasumiprognoosi kui ka hinnasihti. Linas Agro aktsia on kõikide klassikaliste suhtarvude poolest odav ja kvartalitulemuste järel muutus veelgi soodsamaks. Aktsia hind reageeris tulmustele tagasihoidlikult, sest tehingud näitasid, et ühe Leedu maakleri alt müüdi suurtes kogustes väärtpabereid. See on Balti börside eripära, kauplemismahud on väikesed ja tihti kasutavad suuremad müüjad ajutist elavnemist ära. Lõpptulemusena ei tõuse aktsia hind piisavalt hea uudise peale, turg ei ole efektiivne. Pikaajaliselt liigutakse siiski õiglase väärtuse poole, kuigi lühiajaliselt võidakse mõlemas suunas ülereageerida.

Ignitise (IGN1L) majandustulemused olid samuti tugevad, juba traditsiooniliselt tõsteti kulumieelse ärikasumi (Adjusted EBITDA) prognoosi. Seniselt 360-420 miljoni euro pealt, tõsteti nüüd 420-460 miljoni euro vahemikku. Lihtsamalt lähenedes võib öelda, et firmat hinnatakse ligikaudu 5 korda käesoleva aasta kasumit, pigem isegi veidi vähem. Neljanda kvartali tulemused on veel puudu, kuid elektri hinna ja eelmise aasta tulemuste järgi jämedalt arvutades saab sellise tulemuse. Rusikareegel on, et P/E suhe alla 10 on odav, Ignitisel jääb suhtarv 5 ümber. Siin tuleb arvestada, et mingil hetkel jõuab elektri hind mõistlikule tasemele. Samas Ignitise tootmisvõimekus kindlasti kasvab ja selle tulemusena teenitakse küll väikesemat kasumit, kuid suurema mahu pealt. Kõrgema mahu eelis on veel, et üldkulud muutuvad väiksemaks, näiteks edaspidi on ühe tuuliku kohta vähem kontoritöötajaid. Ignitis ei ole nii suures sõltuvuses elektri hinnast kui Enefit Green, sest nende võrguärile tuleb madalam hind kasuks.

Cleveron Mobility (CLEV) aktsiad on leebemate nõuetega First Northi alternatiivturul ja nad ei avalda kvartaliraporteid, majandustulemused teatatakse kord poolaastas. Esialgu on kõige olulisemad uudised uute pilootprojektide kohta, firma Clevon 1 nimelised mehitamata sõidukid liiklevad nüüd Belgias. Koostööleping sõlmiti Colruyt Grupiga, mille müügitulu on 10 miljardit eurot aastas. Meie mõistes on tegemist väga suure firmaga ja see on kindlasti oluline leping. Juba varasemalt sõidavad Cleveron Mobility masinad Eestis ja Leedus. Kõige olulisem turg on kindlasti USA, esiteks oma suuruse tõttu ja teiseks eeldavad inimesed, et kaup tuuakse koju kätte.

IuteCrediti tulemused olid korralikud, kuigi panga omandamise tõttu on raskem tervikpilti ette saada. Plaan on hoida võlakirju tähtaja lõpuni (lunastamiseni) ja korjata iga poolaasta järel intressitulu. Kui aktsiate hinnad peaksid muutuma väga atraktiivseks, siis võin võlakirjad varem rahaks teha.

LHV väärtpaberikonto kasvas kuuga ligi protsendi võrra, 4000 eurot on piir, mille ületamisel jõuaks konto plussi alates stardimomendist, 25 eurot on veel puudu. Realiseeritud kasumid on kontot toetanud, kuigi müügitehingud puuduvad, tulu hulgas on intressid ja dividendid. 

Mintoses oli jooksval aastal november esimene kuu, kus laenujääk ei langenud, see jäi samaks. Tulemuseks on mõningane intressimäärade langus, DelfinGroupi puhul on pikemad väärtpaberiteks pakendatud laenud saadaval 14 protsendiga (varem 15%). Eleving Groupil on intressimäärad langenud võrreldaval baasil 1,5 kuni 2% võrra, lühema tähtajaga väärtpabereid saab osta 16% tootlusega. Tuleb leppida veidi madalama tulukusega, samas Mintose riski mõttes on tegemist hea uudisega. Kui mahud peaksid väga ära kukkuma, siis saavad pihta ka Mintose tulud. Küsitluste järgi võib aimata, et liigutakse palju laiema tootevaliku peale. Viimane uuring oli võlakirjade kohta, ilmselt pakutakse veel aktsiaid ja börsil kaubeldavaid fonde (ETF-e).

Majandustulemused avaldasid DelfinGroup, mille osakaal jääb 70% lähedale portfellist ja ka Eleving Group (20%), ühtegi suuremat ohumärki esialgu ei ole. Laenukahjumid püsivad madalad vaatamata majanduse nõrgenemisele. Usun, et seni kuni tööpuuduse protsent ei kasva kahekohaliseks, võib ennast nende laenuandjate puhul tunda kindlalt. Väiksemate laenukahjumitega saadakse hakkama ja olemas on arvestatavad puhvrid. Teine asi, mida tasub jälgida, on võlakirjade tähtajad, eelkõige suuremate emissioonide puhul. Tavaliselt asendatakse vanad võlakirjad uutega ja kui refinantseerimise hetkel valitseb turgudel paanika, siis on keeruline saavutada head tulemust. Mintoses kasutan põhimõtet, et hajutan vähe, aga valikus on kõige tugevamad laenukontorid. Ligi 10% portfellist on vanemast ajast Planet42 laenud, need tiksuvad vaikselt tagasi ja on selgelt kõige riskantsem osa portfellist. Investeerimisel sai määravaks suur cashback boonus ja Eesti päritolu ettevõtte toetamine. Planet42 kohta on keerulisem infot saada, sest nad ei ole börsil, Mintose kaudu jagatakse infot, aga kolmanda kvartali näitajad esialgu puuduvad.

 

 

Lendermarketis ootan laenude tagasimaksmist, intressitulu laekus vähe. Laenude pikendamised viivitavad väljumist, väga kaua ei tule enam oodata, sest piirang tuleb vastu. Portfellis olevaid Creditstari laene on võimalik maksimaalselt pikendada 180 päeva võrra.

 


 

Funderbeamis toimus järsk langus, novembris kukkus portfell 16%. Investorid on rahulolematud ja ei usu Funderbeami uue starteegia edukusse. Nimelt otsustati lõpetada avalikud rahastusvoorud, edaspidi toimub kõik privaatselt. Investorite silmis on Funderbeami risk kasvanud ja nüüd ollakse probleemi ees, mida edasi teha. Müümiseks on hinnad liiga madalad ja sisuliselt keegi ei kahtle, et platvormil olevad firmad on tublisti rohkem väärt. Samas kardetakse Funderbeami pankrotti, mille tõttu võtab hirm võimust. Järelturg ei toimi normaalselt, ordereid on vähe ja needki on pisikesed, ostu- ja müügihinna vahe on lai ehk likviidsus puudub. Halvimal juhul võib likviidsus täielikult kaduda, kuigi osalus ettevõtetes jääb alles. Siin oleneb päris palju investorist endast, kui oluline on võimalus osakud rahaks teha. Kehvemas olukorras on need, kes on kasutanud investeerimiseks laenuraha või peavad mingil põhjusel sundkorras müüma.

Arvan, et nüüd on Funderbeamile antud viimane võimalus ja kui uus strateegia, milleks on platvormi kui teenuse pakkumine, ei õnnestu, siis senisel kujul tegevus lõpeb. Tegelikult sõltub kõik Funderbeamile raha andvatest investoritest ja nende usust firmasse. Kui uus strateegia toimib ja Funderbeami lisandub professionaalseid investoreid, siis on võimalik korralik hinnaralli, sest nähakse väga häid ostuvõimalusi ja osatakse paremini väärtust hinnata. Ettevõtete vaatenurgast on ka seis keeruline, sest avalikke pakkumisi ei saa enam teha, paljud soovivad siiski raha kaasata, kõige parem lahendus on liikuda First Northile. See oleks väga hea lahendus ka investoritele, sest alternatiivbörsil kaubeldakse aktsiatega oluliselt aktiivsemalt ja kaoks ära Funderbeami risk. Börsile minekuga on ka takistusi, näiteks peab osaühingu registreerima ümber aktsiaseltsiks. Lisaks võtab esmase avaliku pakkumise (IPO) korraldamine nii aega, tööd, kui ka raha. Kui risk realiseerub, siis on ka mitmeid valikuid, näiteks Funderbeam ostetakse ära, kasvõi pankrotivarana ja uus omanik ja teine juhtkond jätkab tegevust. Järelturu lahendus, koos kiire arveldamisega, on kindlasti väga hea, ainuüksi sellel on arvestatav väärtus. Tihti on Funderbeamis kaubeldav väike osa ettevõttest, võimalus on osalus välja osta, kas firma enda või teiste investorite poolt. Väljaostu puhul tuleks pakkuda olulist preemiat, hind peaks selgelt ületama järelturu viimast taset. Üks tervitatav lahendus, mida kasutab ÖÖD Grupp, on osakute tagasiost. Seda võiksid teised ka kasutada, eelkõige tugevama finantsseisuga ettevõtted. Usun, et järgmine aasta on Funderbeami jaoks otsustav, siis saab teada, kas strateegiamuutus ennast õigustab. Funderbeami konto nägi novembri viimastel tundidel välja selline:

 

 

Näidisportfell langes kuuga 3,65%, lõpetades novembri 9760,23 euro peal, mis on ühtlasi senise ajaloo madalaim tase. Võrdlusindeksitel läks hästi ja vahe vähenes oluliselt. USA aktsiaturg tõusis korralikult, samas dollar langes järsult ja kokkuvõttes jäi muutus väikeseks (S&P 500 eurodes +0,09%). Kõige paremini läks Euroopa aktsiatel (STOXX 600 +6,75%), Tallinna börsiindeks ei jäänud kaugele maha (OMXT +5,27%).


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte