Detsember 2022 kokkuvõte

Esimene tegevusaasta sai läbi, tunded on kahetised, tootlus jäi sisuliselt nulli. Võrdlusindekseid õnnestus edestada ja saavutada parem stabiilsus, aga oleks tahtnud paremini. Detsember oli hea kuu ja kõik investeerimiseks avatud kontod jäid plussi. Ostsin juurde Linas Agro aktsiaid, mille osas said mõned argumendid välja toodud. Varasem Creditstari riski vähendamine tundub üha parem mõte, sest laenuandja raskused jätkuvad, lisandus uut infot. Funderbeam tutvustas uut strateegiat, millesse nad ise usuvad, kuid investorid kõhklevad, suure tõenäosusega saab 2023. aasta otsustavaks. Lisaks veel uudised Funderbeami investeeringute kohta. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. detsembri seisuga välja niimoodi:

 

LHV konto kasvas kuuga 0,5%, aasta kokkuvõttes ei suutnud siiski plussi jääda, selleks tuleb ületada 4000 euro piir. Ostsin juurde 200 Linas Agro (LNA1L) aktsiat 1,30 euro tasemelt. Peamiseks põhjuseks olid head I kvartali tulemused, millest oli juttu eelmises kuukokkuvõttes. Turul oli üks suur müüja, kes ei lasknud hinnal tõusta ja kasutasin olukorda ära aktsiate lisamiseks. Aktsia hind on endiselt müstiliselt odav, viimase 12-kuu kasumi puhul tuleb P/E suhteks 2,3. Kui turg hindab ettevõtet väga madalalt, siis on tavaliselt 2 võimalust: tegemist ongi hea ostukohaga, samas ei saa välistada väärtuslõksu. Viimane tähendab olukorda, kus investor teeb enda arvates hea ostu, tuginedes fundamentaalnäitajatele, hiljem aga selgub, et tegelikult kukub kasum ära ja aktsiate soetamine ei olnud hea mõte. Mõeldes Linas Agro peale, siis tegutsetakse väga laialdaselt põllumajanduse valdkonnas, mis vähendab ühe raskustes oleva sektori mõju. Teine oluline aspekt on, et pakutakse tooteid ja teenuseid põllumeestele ja see jätab suurema riski farmerite kanda. Kõige halvem olukord saabub siis, kui põllumajandus tervikuna on madalseisus. Seni on ostetud kokku firmasid, dividende küll maksti, aga suhteliselt väikeses mahus. Usun, et kui jõutakse dividendiaktsia staatusesse, siis see toob kaasa suurema hinnatõusu, sest Balti börsidel hinnatakse kasumi jaotamist kõrgelt. 

Mintoses tegin ühe starteegiamuudatuse ja otsustasin vähendada Moldova riigi riski, mis jõudis portfelli Eleving Groupi väärtpaberite ostuga. Oluline on mainida, et Eleving Groupi puhul kehtib grupigarantii ehk halvemal juhul tagab tütarettevõtte võlakohustused kontsern. Seega on strateegiamuudatus tehtud pigem igaks-juhuks ja reaalselt ei tohiks probleeme tekkida, seni kuni Eleving Group püsib maksejõulisena. Moldova risk jäi silma kohalikust meediast, nad kannatavad Ukraina sõja tõttu teistest riikidest kõige rohkem. Elektrikatkestused on tavalised ja nad on sõltuvuses Venemaa gaasist, lisaks on majanduse olukord kehv. Kuna Eleving Groupi investeeringutest moodustas enamuse Moldova äriüksus, siis tundus mõistlik osakaalu vähendada. Tegemist on lühiajaliste väärtpaberitega ja nad väljuvad portfellist kiiresti, lihtsalt ei osta neid enam juurde. Sama tootluse juures (16% aastas) on praegu valida Põhja-Makedoonia ja Albaania tütarettevõtte väärtpaberite vahel. Mintos hindab nende riski natukene madalamaks võrreldes Moldovaga, teiseltpoolt on jälle väärtpaberite tähtaeg oluliselt pikem. Kõik 3 riiki omavad rahvusvaluutat, mis on kindlasti üks võimalik riski allikas, eriti keerulisematel aegadel. Investeerimisel eelistaksin kindlasti riike, kus on käibel euro. Samas tootluse osas ei soovi esialgu allapoole tulla ja seega tuleb leppida veidi eksootilisemate riikide äriüksustele laenamisega. Eleving Groupi maksimaalne osakaal ei ületa 20% Mintose kontost, eelkõige teebki ettevaatlikuks tegevus kõrgema riskiga piirkondades. Lõviosa portfellist on endiselt DelfinGroupi väärtpaberites, intressimäär on viimasel ajal olnud kuni 14,5% aastas.



Lendermarketis ootan laenude tagasimaksmist, endiselt on palju pikendamisi, mis muudab väljumise aeglasemaks. Laenude pikendamisel kantakse intress kontole ja niiviisi kasvab konto kasum. Maksimaalselt saab laenu pikendada 180 päeva (6 korda 30 päeva), seega hakkab piirang lähenema. Kuna kogu Creditstari risk on Lendermarketis, siis kajastan laenuandja olukorda siin. 

Mintosest saabus teine kiri Creditstari raskuste kohta, info jõudis kohale eraisiku konto kaudu. Creditstar lootis kaasata 30 miljonit eurot, kuid võlakirju õnnestus müüa vaid 14 miljoni eest. Peamiseks põhjuseks oli keeruline olukord finantsturgudel. Alles suvel kokkulepitud tingimusi ei suudetud täita ja osa laenudest vajasid pikendamist. Mintos nõustus uue maksegraafikuga, samas Creditstar peab investoritele maksma kõrget intressi (18% aastas, lisaks veel 1% ühekordse maksena). Minu arvates on siin kokku saanud mitmed tegurid, osad tulenevad konkreetsest laenuandjast ja teine pool on välised muutujad. Investorid on muutunud ettevaatlikumaks juba eelmise kirja tõttu ja nüüd toodi ka välja, et Creditstari laenujääk Mintoses on vähenenud. See tähendab, et rahavoog on negatiivne, lisaks tuleb maksta veel intresse. Massiline laenude pikendamine Lendermarketis on ka kindlasti ohumärk, võrreldes mitmete laenukontoritega puuduvad madalama riskiga tooted, näiteks pandilaenud ja autoga tagatud laenud. Väljaspoolt mõjutab kindlasti keskpankade tegevus, peamiselt intresside tõusu näol. See muudab igasuguse laenamise kallimaks, lisaks hakkab Euroopa Keskpank alates 2023. aasta märtsist vähendama enda kokkuostetud varade mahtu, mis sisuliselt kahandab raha kogust majandussüsteemis. Varasem negatiivsete intresside poliitika sundis investoreid otsima tootlust ja selle tulemusena jõuti üha riskantsemate investeeringute juurde. Nüüd on jälle võimalik vaadata riigivõlakirjade ja tugevate firmade võlapaberite poole. Hoiuste intressid on samuti tõusma hakanud, mis võimaldab väikeinvestoril saada riskivaba tootlust, sest Tagatisfond kaitseb kuni 100 tuhande euro ulatuses. Kindlasti on kasvanud Eesti riigi risk, peamiselt idanaabri tõttu, mida kinnitas valitsuse võlakirjade 4% suurune intressimäär. Hiljuti jäi intresside maksmisega hätta PlusPlus Capital, mis muutis investoreid ettevaatlikumaks. Sarnaselt Creditstarile on probleem võlakirjade refinantseerimisega. Kõige paremini töötab raha kaasamisel Lendermarket, kus on peamiselt Creditstari laenud. Nüüd on sinna lisandunud veel 2 laenuandjat, aga nende osakaal peaks olema suhteliselt väike. Jõulukampaaniast on näha, et üritatakse muuta atraktiivsemaks pikaajalisi laene, pakkudes investoritele 3 protsenti cashback boonust.


Funderbeamis madalad hinnad püsivad, kuigi konto väärtus tõusis kuuga ligi 8%. Siin mängib endiselt rolli, kas viimaseks tehinguks jääb ost või müük, sest hinnavahe on lai. Konto väärtuse arvutamisel läheb arvesse viimase tehingu hind, kõige suuremat mõju avaldab tavaliselt Beliefi osakute muutus. Funderbeam korraldas uue strateegia tutvustamiseks veebiseminari. Sealt jäi mulje, et töötajad tõsiselt usuvad uue suuna edusse, milleks on platvormi kui teenuse pakkumine. Niipalju, kui teiste investorite arvamusi on õnnestunud lugeda, siis ollakse skeptilised. Usun, et 2023. aasta saab otsustavaks, siis on näha, kas uus strateegia toob edu või mitte. Lisaks hakkab üha rohkem ettevõtteid liikuma börsi suunas, eelkõige madalamate nõuetega First Northi nimekirja. Surve on tekkimas investorite poolt, kes saavad aru, et osakute hinna ja tegeliku vääruse vahel on suured käärid. Kuna edaspidi toimuvad raha kaasamised privaatselt, siis on ka ettevõtetel keerulisem suuremaid kapitali tõstmisi korraldada. Kui vaadata pikka arengutsüklit, siis Funderbeam võiks olla esindatud varajases faasis ja küpsemas eas peaks iga eduka ettevõtte sihiks olema börsile jõudmine. Börsil olemine on kvaliteedimärk ja aitab kindlasti ärile kaasa, näiteks on lihtsam leida kliente ja koostööpartnereid, sest ollakse usaldusväärsed. Funderbeami konto nägi detsembri viimasel tunnil välja selline:


Ampler Bikes suutis novembris saavutada 1,05 miljoni eurose müügitulu, mis on madalhooaja puhul hea tulemus. Mitmed asjad liiguvad õiges suunas, varem sai välja toodud, et kulubaas on liiga kõrge, nüüd ollakse vähendamas kulusid ja töötajate arvu. Kapitali kaasamine peaks lepinguni jõudma jaanuari jooksul ja 2023. aasta eesmärk on taas kasumit teenida. Ampleri puhul on tekkinud üks mõte, millega kohe ei osanud arvestada. Nimelt peab juhtkond suutma üsna täpselt ennustada, kui palju konkreetsel aastal, eelkõige tipphooajal elektrijalgrattaid müüakse. Kui toodetakse liiga palju või liiga vähe, siis mõlemal juhul tekivad probleemid. Esimesel juhul on ladu rattaid täis ja firma pangaarved on tühjad, lõpuks tuleb üritada allahindlustega olukorda parandada, mis seab surve alla kasumi. Teisel juhul on klient rahulolematu, sest mõistliku aja jooksul ei ole võimalik ratast kätte saada ja lõpuks otsustab teise tootja kasuks. Siinjuures tuleks veel rõhutada tarneprobleeme, mis teevad igasuguse planeerimise keerulisemaks. Kõige raskem periood peaks olema möödas, aga vähemalt osaliselt peab vajalikud jupid varem lattu ostma. 

European Foods maksis dividende, mis on suhteliselt harv nähtus Funderbeamis. Kokku laekus 3 eurot, mis on nüüd Funderbeami kontol ja selle summa liitsin juurde. Rohkem Iconfit-i kaubamärgi järgi tuntud ettevõtte majandustulemused on tugevad ja suuremad investeeringud on tehtud, mis lubab veidikene dividende maksta. 

Huum võib ka lähiajal dividende maksta, sest kasumi teenimise võime on tugev ja kui firma tuli välja enda investeerimispakkumisega Funderbeamis, siis mainiti kasumi jagamist praegusel perioodil. Esimene prioriteet on kindlasti käivet kasvatada, samas ollakse juba küpsemas faasis ja nii võib raha üle jääda dividendideks. Huumi müügikäive jäi prognoosidele alla, peamisteks põhjusteks oli arvatavasti kõrge elektri hind ja madal tarbijate kindlustunne. Saunakeriste tootja suutis positiivselt üllatada novembris, kui müük ulatus 1,23 miljoni euroni, ühtlasi suudeti esimest korda ületada maagiline miljoni euro piir. Just saabusid detsembri numbrid ja käive oli 1,17 miljonit eurot. Esialgne prognoos oli 9 miljonit eurot, tegelikult jõuti 8,34 miljoni euroni. 2021. aastal ulatus käive ligi 7 miljoni euroni ja kasumit teeniti 2,24 miljonit eurot. Eeldatavasti kujuneb kasuminumber ligilähedaseks ka 2022. aastal, see oleneb peamiselt sellest, kui edukalt on suudetud kulusid tarbijatele edasi kanda. Töötajate arv on oluliselt kasvanud, mille tulemusena on vastavad kulud tõusnud. Turuväärtus on 18 miljonit eurot, eeldatavasti kujuneb P/E suhteks 8. 

Tactical Solution on suutnud seni käibeprognoose ületada, 2022. aasta müügitulu ulatus 5,55 miljoni euroni (varasem ootus oli 3,6 miljonit eurot). Kuna firma tooted said loodud eliitüksustele, siis on nad sõjast võitnud, nüüd on suurimaks kliendirühmaks saanud matkajad. Ukraina sõda on tõstnud riikide kaitsekulutusi, millest väike osa jõuab kindlasti ka Tacticali arvele. 2023. aasta käibeks oodatakse 7 miljonit eurot, jällegi ollakse eespool enda varasemast prognoosist (5,6 miljonit eurot). Turuväärtus on samuti 7 miljonit eurot, mis tähendab, et P/S suhtarv tuleb oodatavalt 1. Kusjuures 2026. aasta käive peaks jõudma 21,5 miljoni euroni, seni ollakse veel prognoose edestamas. Väga odav, P/S näitaja on ülimadal ja suur kasv on alles ees. Samas Funderbeami puhul ongi praegu olukord, kus ettevõtted on odavad, aga madal likviidsus ja platvormi risk hoiavad hinnataseme madala.

Näidisportfell tõusis kuuga 2,43%, lõpetades detsembri 9996,96 euro tasemel. Rahvusvahelised turud olid müügisurve all, jõuluralli jäi ära, samas Tallinna börs suutis kuu lõpetada väikeses plussis (OMXT +0,40%). Euroopa aktsiaturgudel toimus langus (STOXX 600 -3,44%). Kõige kehvemini läks USA börsil, kus lisaks aktsiate kukkumisele, tuli kaotus ka dollari kursilt (S&P 500 eurodes -8,53%). 

Lühikokkuvõttena lõppes esimene tegevusaasta pisikese miinusega, ei saa rahule jääda. Võrreldes börsiindeksitega läks siiski üsna hästi ja portfell oli stabiilsem. LHV konto jäi sisuliselt muutumatuks. Funderbeam oli pettumuse valmistaja, sest sai alahinnatud platvormi riski ja madalat likviidsust järelturul. Pikas perspektiivis on tegemist kõige suurema riski ja tootlusega investeeringuga. Mintose ja Lendermarketi kontod tõid intresitulu näol tootluse koju ja ühtlasi muutsid portfelli stabiilsemaks. Investoritele oli 2022. aasta raske, sest raha väärtust hävitas kõrge inflatsioon ja siis juhtus väga halb kombinatsioon, aktsiad ja võlakirjad langesid käsikäes. Tavaliselt liiguvad need varaklassid erinevalt ja seetõttu toob üks pool kasumit. Põhjuseks oli keskpankade kiire intressimäärade tõstmine, mis mõjutab kindlasti ka 2023. aastat. Kõige olulisemaks näitajaks jääb inflatsioon, seni kuni jõutakse soovitud 2% tasemele. Keskpankurid teevad enda otsused peamiselt inflatsiooni näidust ja alles siis mängivad rolli teised näitajad, näiteks tööpuudus. Tuleb arvestada, et suudetakse mõjutada vaid nõudluse poolt, pakkumine sõltub teistest teguritest, näitena võiks tuua nafta tootmise. Üks suur vastuolu on tekkinud, poliitikud külvavad valijaid rahaga üle ja nii on raske inflatsiooni kontrolli alla saada. 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte