Jaanuar 2023 kokkuvõte

Aasta esimene kuu lõppes hästi ja portfell suutis börsiindeksitega sammu pidada. Näidisportfell on praegu ülesehitatud rohkem stabiilsusele ja tavaliselt jääb tootlus madalamaks kiire tõusu korral, samas peab paremini vastu langusperioodil. Kõige suuremaid kõikumisi põhjustavad reeglina Funderbeami investeeringud, varasemalt peavalu põhjustanud konto näitas nüüd ennast paremast küljest. Juttu tuleb Funderbeamis olevate ettevõtete majandustulemustest. Börsil tegin uue investeeringu, portfelli lisandusid Modera aktsiad, kirjutan pikemalt ostmise põhjustest. 

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. jaanuari seisuga välja niimoodi:

Konto väärtus kasvas kuuga 2,5% ja ühtlasi jõudis plussi ka alates investeerimise algusest (kasum algab summast, mis jääb üle 4000 euro). Väärtpaberikonto kosus peamiselt tänu Linas Agro aktsiate tõusule. 

Ostsin 50 Modera (MODE) aktsiat 4,55 euro tasemelt. Modera on Eesti ettevõte, kes pakub autode müügile suunatud kliendihaldustarkvara. Esmane avalik pakkumine (IPO) toimus 2021. aasta oktoobris ja ühe aktsia hind oli 6,6 eurot. Nüüd on võimalik aktsiaid palju odavamalt osta ja seni on õnnestunud prospektis avaldatud finantsprognoose isegi natukene ületada. Nimelt oli 2022. aasta tulude prognoos 1,565 miljonit eurot, tegelikult jõuti esialgsete tulemuste kohaselt 1,63 miljoni euroni. Ühtlasi tähendas see 51% kasvu, põhjalikumat aruannet ei ole veel avaldatud, seetõttu tuleb kasumit puudutavat infot veel oodata. 2023. aasta käibeprognoosist on praeguseks juba 2/3 lepingutega kaetud, seega suure tõenäosusega õnnestub 2,714 miljoni suurune tulude sihtmärk täita. IPO prospektis avaldatud finantsprognooside kohaselt peaks 2022. ja 2023. aasta lõppema kahjumiga. Kasumi teenimise osas on oodata murrangut 2024. aastal, kui prognoosi kohaselt jõutakse plussi 1,846 miljoni euroga. Aktsiate ost on suuresti viimasele numbrile üles ehitatud, lisaks eeldan kiiret kasumi kasvu ka järgnevatel aastatel. Turuväärtuseks kujuneb 4,55 eurose ostuhinna pealt 7,23 miljonit eurot ja seega hinnatakse ettevõtet 3,9 korda 2024. aasta kasumit. Ehk börsi keeles on ettevaatav P/E suhe 3,9 ja ühtlasi võib pidada Modera aktsiaid väga odavateks. Investeerimisel lisab kindlust, et Eesti turul on suudetud saavutada 60% suurune turuosa. Juhatuse ja nõukogu liikmed on Finantsinspektsiooni lehel avaldatud info kohaselt aktsiaid juurde ostnud. See on väga hea märk, sest sisering omab kõige rohkem infot ja reeglina on kasulik ostutehinguid kopeerida. 2022. aasta augustis sõlmiti ligi miljoni euro suurune leping ja kui esialgne projekt on edukas, siis on oodata siit veel olulist lisa tulude poolele. Antud lepingu kohta on vähe infot, sest tuleb täita konfidentsiaalsuse nõuet. Negatiivse poole pealt võiks välja tuua Modera aktsiate väikese kauplemismahu, väärtpaberid on First Northi nimekirjas, kuhu paljud investorid ei vaata. Kasumi arvestamisel oleneb üsna palju, kui konservatiivselt läheneda. Näiteks 2022. aasta I poolaasta tulemustes hakkab silma, et muudeti raamatupidamist konservatiivsemaks ja selle tõttu amortisatsioon koguni 7-kordistus. Kui raamatupidamine on võõras, siis lihtsalt öeldes on amortisatsioon kasumiaruandes kulu. Lõviosa bilansist moodustab immateriaalne vara, mille iseloomustamiseks võiks tuua näite, et seda ei saa käega katsuda. Modera suurim vara on nende poolt väljatöötatud tarkvara ja ühelt poolt selle väärtust tõstetakse, sest pidevalt toimub edasiarendus ja samal ajal kantakse läbi amortisatsiooni osa väärtusest maha. Oluline on veel lisada, et kuigi amortisatsioon vähendab kasumit, siis tegemist ei ole negatiivse rahavooga. Veidi pikemas perspektiivis on oluline, et äritegevuse tulemusena hakkavad firma pangakontodel vahendid kasvama ehk rahavoog on positiivne. Seega ei ole nii oluline, kuidas bilansis tarkvara väärtust hinnatakse. 

Clevon, varasema nimega Cleveron Mobility (CLEV) soovib börsilt lahkuda ja teeb aktsionäridele vabatahtliku ülevõtupakkumise. Põhjuseks on soov raha kaasata riskikapitali käest ja nende nõudmised ei võimalda börsile jäämist. Arvatakse, et praegu ei õnnestu börsi kaudu kapitali kaasata ja seetõttu otsiti alternatiive. Investoril on valida kahe võimaluse vahel: 1) jääda aktsionäriks läbi loodava Clevon Investorsi äriühingu, 2) müüa oma aktsiad ülevõtupakkumise käigus. Praeguseks hetkeks on vähe infot, ilmselt järgmises kuukokkuvõttes saan kirjutada pikemalt. Vabatahtliku ülevõtupakkumise hind ei ole teada, viisakas oleks pakkuda IPO hinda (1,87 eurot) + mingisugune preemia, mistõttu võiks hind jääda üle 2 euro. Hetkel turg ei oota sellist pakkumist, sest aktsia hind on palju madalam. Saan börsiteatest aru, et kui jääda edasi aktsionäriks, siis Clevon Investorsi aktsiatega ei hakata börsil kauplema ja investeering muutub täielikult ebalikviidseks. Üldiselt soovin vältida olukorda, kus turuhinda ei ole ja tuleks millegi põhjal ise investeeringu väärtust hinnata. Näidisportfelli alt võin seetõttu olla sunnitud müüma, kuigi usk ettevõttesse on endiselt olemas, teiste kontode alt jätan kindlasti mingi osa alles. 

Mintose kontole lisasin 800 eurot, mis sai väljavõetud Lendermarketist. Esialgne plaan oli teha Lendermarketist väljamakseid 1000 euro kaupa, aga mõtlesin ümber. Oli mitu põhjust: seisev raha ei teeni intressi ja kuna väljamakse on tasuta, siis tundus mõistlik panna laekunud vahendid Mintoses intressi koguma. Lisaks on veel osapoole risk raha hoidmisel Lendermarketis, nad on Creditstariga tugevalt äriliselt seotud ja ka omanik on sama. Kui Creditstari puhul peaks käiku minema kõige mustem stsenaarium, siis suure tõenäosusega läheb pankrotti ka Lendermarket. Endiselt soovin Creditstari riski viia nulli ehk ei oma ühtegi Creditstari laenu. Mintoses suuri muutuseid ei ole, viimastel kuudel on laenujääk kergelt kasvanud ja intressimäärad on liikunud vähe. Kuu jooksul ostetud DelfinGroupi väärtpaberite intress oli 14% ja 14,5% ning Eleving Groupi puhul 15,5% ja 16%. Kõikide laenuandjate puhul on muutunud keerulisemaks rahastamine võlakirjade kaudu, mis on üheks riskikohaks. Kui ka võlakirjade müük õnnestub, siis tuleb maksta üsna kõrget intressi. Praegu on paljudel laenukontoritel veel madalama intressimääraga väljastatud võlakirjad bilansis ja see hoiab intressikulusid väiksemana, kuid tähtaja lõppedes tuleb uued võlakirjad emiteerida juba märgatavalt kõrgemate intressimääradega. Hinnanguliselt on kriitiliseks piiriks 20% aastas, üle selle taseme ei ole kindlasti mõistlik raha laenata. Usun, et kallima finantseerimise tagajärjena hakkab laenukontorite senine kiire mahtude kasv taanduma.


Lendermarketis jätkan väljumist, tegin 800 eurose väljamakse, millest oli juba juttu eespool. Intressitase on tõusnud, kes julgeb pikemaid laene osta, siis pakutakse juba 17% tootlust. Üks laen läks kogemata välja, sest vanast ajast oli peal automaatne investeerimine ja nüüd tehing toimus, sest intressimäär tõusis 17% peale. Creditstar on nüüd jõudnud laenamisel kriitilise piiri lähedale, selline intressimäär paneb rohkem muretsema kui rõõmustama. Suurt rolli mängib, kuidas tulevad tagasi Creditstari enda väljaantud laenud, viimase aja massiline pikendamine teeb ettevaatlikuks. Kõik oleneb ka majanduse ja eelkõige tööturu olukorrast. Tööpuudus on küll kasvanud, samas tuleb arvestada, et statistikat mõjutavad peamiselt ukrainlased. Üheks suureks muutuseks on vabade töökohtade arv, mis on märgatavalt vähenenud. Positiivse poole pealt võiks tuua aktsiaturgude taastumise, reeglina liigutakse majandusest 6 kuni 9 kuud eespool ja kui tõus ei ole ajutine, siis võib oodata paremaid aegu. Aktsiate ostmine näitab ka investorite riskimisjulgust ja nii võidakse osta ka Creditstari võlakirju. Ma ei pea siiski mõne protsendi võrra suuremat tootlust piisavaks, et DelfinGroupi asemel investeerida Creditstari laenudesse. Lihtsalt risk on nii palju suurem, lisaks tunnen ennast kindlamalt Mintose platvormi kasutades.


Funderbeami konto väärtus hüppas kuuga ligi 15%, olulise panuse andis StyleDoubler, kelle neljanda kvartali majandustulemused olid väga head. Praegu võib öelda, et investeeringute valik on olnud üsna hea ja edestan Funderbeami Venture indeksit. Viimane on graafiku järgi vaid kergelt põhjast tõusnud, samas on portfell endiselt miinuses, aga mõningaid kaotusi on õnnestunud vältida. Funderbeami platvormi risk on endiselt kõrge, väikesed lootuskiired on siiski uue ärisuuna edukuses tekkinud. Vara on veel midagi öelda, soovin näha kuidas käive hakkab kasvama. Kontol on 3 eurot vaba raha. Funderbeami konto nägi jaanuari lõpus välja selline: 


Bikeep lõpetas aasta tugevalt, sest detsembris saadi rohkem tellimusi kui tervel 2021. aastal kokku. 2023. aasta kohta öeldakse, et soovitakse kasvatada tellimusi vähemalt 100% aastas. Seni on firma poliitika olnud, et kõik müügist laekunud vahendid investeeritakse tootearendusse. Lähemate aastate jooksul võiks lisaks käibe kasvatamisele mõelda rohkem kasumi teenimisele. 

Chaga valmistas pettumuse, sest võrreldes varasema aastaga ei suudetud käivet kasvatada, müük langes 9%. Funderbeami investeeringute puhul saab rahul olla vaid kiire käibekasvuga, teiseltpoolt peaks müügimaht olema siiski piisav kasumi teenimiseks. Viimasel ajal on ostetud firmasid ja tuldud välja uute ärisuundadega, natukene murelikuks teeb fookuse hajumine, sest püütakse tegeleda mitme asjaga korraga. 

European Foods kasvatas 2022. aastal käivet 60%, jõudes 2,5 miljoni euroni. Üha olulisemaks muutuv eksport hüppas aastaga 148%. Lisaks mainiti, et aasta lõpetati kasumiga ja 2023. aastal oodatakse kasumlikkuse kasvu. Seega võib oodata tugevat kasumit 2023. aastal, sest prognoositakse kasvavat müüki ja sealt jõuab omakorda suurem protsent kasumireale. Praegu on neil piisavalt tootmisvõimsust, mis lubab mahtusid kasvatada ja seejuures tõusevad püsikulud minimaalselt. 

StyleDoubler suutis neljandas kvartalis näidata ulmetulemusi. Brutokäive hüppas 1,61 miljoni euroni, see tähendab juba ligemale 500% kasvu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 2022. aasta 3 miljoni suurune brutokäibe prognoos ületati varuga (tegelik tulemus 3,4 miljonit). Parima teadmise kohaselt jõuab netokäibesse 45% brutokäibest. Neljas kvartal oli veel eriline, sest suunamudijate arv duubeldati ja seda kõigest 3 kuu jooksul.

 

Näidisportfell kasvas kuuga 5,05%, lõpetades jaanuari 10502,08 euro tasemel. Börsidel oli hea kuu, kõige paremini läks Tallinna börsil (OMXT +6,47%). Euroopa aktsiaturud saavutasid sarnase tulemuse (STOXX 600 +6,18%). Ameerika Ühendriikide suurettevõtete aktsiad käitusid samuti tugevalt, teiseltpoolt vähendas plussi dollari nõrgnemine (S&P 500 eurodes +4,56%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte