Veebruar 2023 kokkuvõte

Aasta teine kuu suuri muutusi kaasa ei toonud, nii börsid kui ka näidisportfell jäid suhteliselt stabiilseks. Sissejuhatusena võib öelda, et juttu tuleb majandustulemustest, sest börsireeglite kohaselt on raporti esitamiseks aega 2 kuud. Numbritele lisaks leiab ka analüütilist poolt. Mõningaid näitajaid olen püüdnud lihtsamini lahti seletada ja natukene numbritega mänginud. Alustaval investoril on esialgu keeruline, sest üks asi on mingi näitaja leidmine ja teine pool on tunnetuslik, et kas näiteks leitud P/E suhtarv on hea või halb ja mida see tegelikult tähendab.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 28. veebruari seisuga välja niimoodi:


Konto tõusis kuuga 1,5%, peamiselt tuli kasv Linas Agro aktsiate tõusust. 

Clevon, varasema nimega Cleveron Mobility (CLEV) puhul on vabatahtlik ülevõtupakkumine hilinenud. Hetkeseisuga on Clevon Investorsi nimeline firma loodud ja senised suuromanikud on sinna koondunud, sest juba omatakse 79% Clevoni aktsiatest. Turg ei oota head pakkumist, varasema kuu ülevaates tõin välja, et viisakas pakkumine jääks üle 2 euro. See oleks siis IPO hind (1,87) + preemia. Samas esmane avalik pakkumine toimus hoopis teises keskkonnas, pean silmas eelkõige intressimäärasid, mis on vahepeal kõvasti tõusnud. Clevoni puhul teenitakse kasumit kaugemas tulevikus ja sel juhul mängib kõrgem intressitase suuremat rolli. Pankade poolt kasutatud diskonteeritud rahavoogude meetodi järgi on siis ettevõtte väärtus oluliselt madalam. Clevon avaldas ka enda majandustulemused, nii varajases faasis ei ole küll väga midagi analüüsida. Müügitulu oli 2022. aastal 98 tuhat eurot, millega ületati IPO prospektis avaldatud 40 – 60 tuhande eurost prognoosi. Kahjum oli prognoositust suurem, Clevoni puhul vaadatakse EBITDA numbrit. 

Ignitis (IGN1L) suutis ületada enda antud kulumieelse ärikasumi prognoosi. Nimelt oli 2022. aasta EBITDA oodatav vahemik 420 - 460 miljonit eurot, lõpuks suudeti näidata 469,3 miljoni eurost tulemust. Käesoleva aasta puhul käidi välja 430 - 480 miljoni eurone indikatsioon, eelpool toodud numbrid on ilma ühekordsete tulude ja kuludeta. Dividende makstakse sel aastal eeldatavasti 1,27 eurot ühe aktsia kohta, tasub arvestada, et Leedu riik peab väljamakselt kinni 15% tulumaksu. Arvestades aktsia hinda on tegemist väga korraliku dividenditootlusega ja väljamakseid tehakse 2 korda aastas. Nii makstakse 2022. aasta teise poolaasta eest 0,624 eurot dividendi iga aktsia eest. Jätkuvalt veab kasumikasvu roheenergia segment, mille EBITDA kasvas 135%. Raporteeritud kasum aktsia kohta (EPS) tuli 4,04 eurot, tegelikult tuleks jällegi kasutada niiöelda puhastatud numbrit, mis ei sisalda ühekordseid asju. Tehes läbi vastava tehte, saan tulemuseks 3,53 eurot, kasutasin sama arvutamise loogikat ehk arvesse läks aasta keskmine aktsiate arv. Viimase hinna põhjal kujuneb P/E suhteks 5,7 ehk ettevõtet hinnatakse 5,7 korda 2022. aasta kasumit. Aktsiat võib kindlasti pidada odavaks, natukene numbritega mängides saab siit veel edasi minna. Võttes eelduseks, et kogu kasum makstakse dividendidena välja, siis P/E 5,7 tähendaks 17,5% suurust dividenditootlust. Arvutuskäik on 100 jagada P/E suhtarvuga. Praegu on reaalsus kindlasti teine, vaja on teha suuri investeeringuid, kuid usun, et viimane arvutuskäik aitab numbritest ja aktsia odavusest paremini aru saada. Üks väärtus hindamise viis on veel raamatupidamisliku väärtuse jälgimine. Siin võiks veel kasutada kahte erinevat meetodit, praegu moodustab omakapital aktsia kohta 29,38 eurot. Konservatiivsema lähenemise puhul lahutatakse omakapitalist immateriaalsed varad ja siis jagatakse aktsiate arvuga, sel juhul kujuneb väärtuseks 27,33 eurot aktsia kohta. Üldjuhul hinnatakse börsil varasid üle bilansilise väärtuse, kui hind on alla omakapitali, siis on seal tavaliselt kindel põhjus. Näiteks on firma kahjumis või siis ei suudeta varasid korralikult teenima panna. Bilansiline väärtus on oluline ülevõtmise puhul, sest börsireeglite kohaselt ei ole võimalik ettevõtet osta alla omakapitali. Kui keegi sooviks praegu Ignitist ära osta, siis tuleks pakkuda vähemalt 29,38 eurot.

Elektri hinna puhul eeldan, et uute võimsuste toel jõutakse varsti mõistlikule tasemele. Elering on ka öelnud, et elektri hind normaliseerub 2027. aastal ja nad arvestavad veel naaberriikide süsteemihalduritelt saadud infoga. Seega roheenergia kuldaeg kestab veel paar aastat ja siis on ülikasumite teenimise aeg pigem möödas. Arvan, et elektri hind jääb siiski väga kõikuvaks, sest kehtib viimase pakkuja süsteem. See tähendab, et lõpuks saavad kõik Nordpooli elektribörsil sama hinna ja selle määrab müüja, kes pääses sisse kõige kõrgema hinnaga. Kõigepealt täidetakse ära odavamad pakkumised ja kui on näiteks nii tuult kui ka päikest, siis on elektri hind soodne. Praegu endale päikeseparki võrku müümiseks üles ei paneks, kes pole turgudega varem kokku puutunud, siis neil on keerulisem asju mõista. Tihti lähtutakse otsuse tegemisel hiljutisest hinnast aga ei saada aru, et tulevikus kõik muutub. Majanduslikult on tuul igas mõttes parem äri kui päike, selles osalemiseks tuleb osta Balti börsilt Ignitise või Enefit Greeni aktsiaid. 

IuteCredit avaldas samuti majandustulemused, mis olid tugevad. Pikemalt ei peatu numbritel, rohkem teeb muret tegevuspiirkond. Eelkõige on riskikohaks Moldova, ka Eesti meediast jookseb läbi ärevaid uudiseid. Hiljuti jäi silma, et riigipöörde katse oli väga tõenäoline. Endiselt on Moldova riik, kes kannatab sõja tõttu teistest riikidest kõige enam. 

Linas Agro (LNA1L) majandustulemused olid korralikud. Nende majandusaasta ei lange kokku tavapärase kalendriga ja ettevõte avaldas enda I poolaasta ning II kvartali tulemused. Kõigepealt II kvartali numbritest, raporteeriti 10 senti kasumit aktsia kohta. Kui saan õigesti aru, siis Venemaa ja Valgevene äride sulgemisest tuli erakorralist kahjumit 2 senti aktsia kohta. Viies numbrid võrreldavale baasile, saab öelda, et kasum aktsia kohta moodustas 12 senti (aasta varem 3 senti). Kuigi aktsia hind on tõusnud, siis on pidevalt paranenud ka kasuminumbrid ja seega ei ole aktsia fundamentaalselt kallimaks muutunud. I poolaastaga teeniti kokku 30 senti kasumit ühe aktsia kohta (jällegi liitsin juurde 2 senti). Üheks Linas Agro aktsiate soetamise põhjuseks oli varasem Enlighti analüüs, kus anti välja 2,02 eurone hinnasiht (baasstsenaariumi järgi). Kusjuures terve jooksva majandusaasta puhul ootasid analüütikud 20 senti EPS-i, nüüd on juba poolaastaga teenitud 30 senti kasumit aktsia kohta. Ootan huviga uut analüüsi ja eriti hinnasihi muutust, suure tõenäosusega tõstetakse oluliselt nii hinnasihti kui ka kasumiprognoosi. Viimane analüüs avaldati 19. septembril ja seal on välja toodud, et raportite avaldamise sagedus on 2 korda aastas. Aktsia on endliselt väga odav, kui üritada välja tuua põhjuseid, siis tuleks mainida ühte suurt müüjat, kes hoiab hinda all. Leedus pole samasugust avaliku aktsiaraamatu süsteemi kui meil ja nii ei saa vaadata, palju on naabrimehel põhi- ja lisanimekirja aktsiaid. Näha on vaid omanikud, kellele kuulub vähemalt 5% aktsiatest. Nähes turul tihti müümas SEB Bankast (maakleritähis VLB) suuri koguseid Linas Agro aktsiaid, siis üritasin tuvastada, kes on justkui lõputus koguses müümas. Suure tõenäosusega on suureks müüjaks UAB INVL Asset Management, Linas Agro aruande järgi oli neil aasta lõpu seisuga 8,22 miljonit aktsiat (5,1% ettevõttest). Endiselt on järel hiiglaslik kogus, loomulikult ei ole võimalik öelda, kas kavatsetakse müüa kõik aktsiad või osaliselt. Kui otsustatakse ka kõik realiseerida, siis lõpuks näritakse pisikeste tükkitena see pakk läbi. Praeguseks hetkeks on kogus kindlasti juba mõnevõrra väiksem, kui osalus langeb alla 5% piiri, siis ei kajastata enam aruannetes. Puhtalt riskijuhtimise perspektiivist on tegemist probleemse positsiooniga, eriti, kui peaks olema soov enda aktsiad kiiresti rahaks muuta. Kuigi on hoitud pidevalt müügisurvet peal on hind ikkagi päris kenasti tõusnud, aga huvitavaks läheb olukord siis, kui ükskord sügavasse vette surutud pall lahti lastakse. 

Mintoses on laenujääk ilusasti kasvutrendis, mida võiks vaadelda kui platvormi riski vähenemisena. Investeerimisel tuleb enda jaoks kokku panna laenukontori ja ühisrahastusportaali risk. Viimase puhul tuleks veel mainida, et Mintose pankroti puhul aitab investorkaitse fond, sel juhul saab tagasi 90% rahast ja summa on piiratud 20 tuhande euroga. Nimetatud fond ei kaitse laenuandja läbikukkumise eest. Veebruaris ostsin vaid DelfinGroupi väärtpaberid ja terve kuu püsis intressimäär 14,5% peal. Vaatamata ülikõrgele DelfinGroupi osakaalule, ei näe praegu paremaid võimalusi mujal. Seni olen hoidnud Eleving Groupi osakaalu 20% lähedal, edaspidi langeb see veelgi. Peamine põhjus on Moldova, millest oli juba eespool juttu ja selle riigi riski tuleb sisse IuteCrediti võlakirjadest. Kokkuvõtvalt olid DelfinGroupi tulemused head, varasemates ülevaadetes jäi mainimata, et lisaks laenamisele on tegelikult veel üks ärisuund, milleks on kasutatud kaupade müük. Viimane annab kuuendiku firma tuludest ja on stabiilne äri. Loogiliselt võttes peaks just kehvemas majanduskeskonnas hästi toimima, sest parematel päevadel ostetakse pigem uusi asju. DelfinGroup tegutseb vaid Lätis ja erinevalt Eleving Groupist on olemas üsna hea ülevaade, mis lõunanaabrite juures täpsemalt toimub. Üritades välja mõelda, mis saab minna valesti, siis üks stsenaarium oleks Läti majanduse täielik kokkuvarisemine, mida ei pea normaaltingimustes tõenäoliseks. Kõige reaalsem DelfinGroupi pankrotti minemise võimalus oleks sõja jõudmine Lätti. Kui juba pool riiki on maatasa, siis juhtub sama ka majandusega. Nii musta stsenaariumi puhul tuleks siiski tegeleda palju suuremate probleemidega, raha kaotamine oleks teisejärguline. Tulles tagasi tänasesse päeva, siis üheks katsumuseks on võlakirjade refinantseerimine. Praegu on bilansis veel madala intressimääraga võlapabereid, üsna kindlalt võib väita, et uute võlakirjade müük toimub juba märgatavalt kõrgema raha hinnaga. Mure puudutab küll rohkem aktsionäre, mitte võlausaldajaid. Tegelikult on üks väga lihtne analüüsimeetod, mille jaoks ei pea ise sisuliselt midagi tegema, piisab vaid sellest, et jälgida DelfinGroupi aktsia hinda. Niikaua, kuni hind tõuseb või püsib stabiilsena ei ole võlausaldajana muret, börsil on kindlasti taibukaid investoried, kes hakkavad enne tõsisemate probleemide ilmnemist müüma.


Lendermarketi puhul peaks lähiajal suurem summa kontole laekuma, sest paljusid laene on juba 6 korda pikendatud, mis on maksimum. Jätkan väljumist, üks võimalus oleks küll jätta väike summa kontole, et oleks põnevam jälgida, mis edasi saab. Hetkel on keeruline öelda, oleneb palju sellest, mis vahepeal toimub. Lendermarketis on võimalik osta pikaajalisi Creditstari laene 18% tootlusega, investeeringu tegemiseks peaksid olema siiski mingisugused positiivsed arengud. Iseenesest oleks ju hea panna raha pikaks ajaks kõrget intressitulu teenima.

Funderbeami konto langes kuuga ligi 5%, peamiseks põhjuseks oli Beliefi osakute langus, tegemist on suurima positsiooniga ja seetõttu mõjutab tugevamalt. Siinjuures tuleks jällegi öelda, et arvesse läheb viimane hind, antud juhul jäi viimaseks müügitehing ja see oli piisav liigutamaks terve konto väärtust. Ostu-ja müügihinna vahe on endiselt lai, saabki öelda, et kuskil 20 senti on Beliefi puhul tavaline ja see tähendab 500 osaku puhul 100 eurost väärtuse muutust. Funderbeamis ostetakse välja Autolevi, uueks omanikuks saab tuntud ärimees Sõõrumaa. Viimane Autolevi osaku hind oli 46 senti, makstakse natukene preemiat ja investorid saavad 56 senti. Veidi üle nelja aasta tagasi tuli Autolevi Funderbeamis investeerimispakkumisega välja, siis oli osaku hinnaks 1 euro. Pisikese kogusega olin seotud teise konto kaudu ja kokkuvõttes jääb üsna mõru maitse suhu, kuigi ostuhind jäi alla esialgse 1 euro, siiski tuleb kokkuvõttes kahjum lukku lüüa. Tegemist on sisuliselt sundmüügiga, ise ei saa valida, kas soovid osakuid realiseerida või jääda edasi osanike ringi. Funderbeami hinnatase on nii madal, et paljudel juhtudel oleks ka 100% preemia maksmine pettumuseks. Teiste investeeringute puhul on ka üleval oht, et pakkumine tehakse üle turuhinna, aga ikkagi on ostuhind liiga madal ja tegelikult müüa ei tahaks. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja veebruari viimasel tunnil nägi välja selline:

Ampler Bikes kaasas uut kapitali väga madala väärtuse pealt ja ühtlasi lahjendab niiviisi teiste investorite osalust. See ei ole küll suur üllatus, sest peale kahte ebaõnnestunud aastat tuli kindlasti raha kaasata, lisaks enda probleemidele olid ka turgudel keerulised ajad. Tehingu sisu oli keerulisem, sest lisaks 1,5 milljoni suurusele omakapitali investeeringule saadi veel mitme miljoni euro eest laene Kõu Mobility Groupilt. Kindlasti tuleb veel ära mainida, et firma asutajad tegid vahetustehingu, mille tulemusena jäid nad poole ulatuses Ampleri osanikeks ja teise poole eest saadi vastu osalus Kõu Mobility Groupis. Viimane on emafirma ja on rohkem tuntud gruppi kuuluvate ettevõtete kaudu, nendeks on Tuul, Äike, Comodule ja nüüd ka Ampler. Tehing tehti 14 miljoni eurose väärtuse pealt, mis jäi tugevalt alla turuväärtuse ja lõpptulemusena teiste investorite osalus lahjenes 9,7%. Kui käesolev aasta ka ebaõnnestub, siis kolm on juba kohtuseadus ja siit edasi enam usku ei ole. Praegu võib väita, et konkurents on kindlasti tihenenud ja majandusel läheb ka kehvasti, seega saab olema üsna keeruline aeg. 

Belief Water avaldas kommentaari kirjutamise ajal enda neljanda kvartali tulemused, seega reaktsiooni saab näha märtsis. Lühidalt kasvas viimases kvartalis käive 42% ja terve 2022. aasta lõpetati 2,1 miljoni eurose müügituluga. Tooksin välja, et firmal on vaid 3 töötajat, efektiivsus on muljetavaldav. Belief prognoosib 2023. aasta müügiks 2,8 kuni 3,5 miljonit eurot. 

European Foods avaldas jaanuari ja veebruari müüginumbrid. Iconfiti kaubamärgi all tuntud firma jaanuari müük oli 282 tuhat eurot (aastaga +90%) ja veebruaris suudeti esimest korda ületada 300 tuhande euro piir, täpsemalt kujunes käibeks 301 tuhat eurot (aastaga +64%). Kokkuvõttes liigub kõik õiges suunas ja varsti loodetakse näidata üle miljoni eurost müüki kvartalis. 

Huum avaldas jaanuari müügi, milleks oli 492 tuhat eurot (aastaga +41%) ja toodi välja 2023. aasta eesmärk. Loodetakse jõuda 10 miljoni euroni, mis tähendab 20% suurust kasvu. Pikaajaliselt on saunasektor huvitav, sest nüüd levib trend juba terves maailmas. Lühiajaliselt on keerulisem, paremate aegade saabumiseks on vaja madalamat elektrihinda ja tugevamat majandust.


Näidisportfell lõpetas kuu 10483,15 euro tasemel ja veebruari kokkuvõttes tuli vastu võtta pisike miinus (-0,18%). Suuri muutusi ei leidnud aset ka aktsiaturgudel. Kõige paremini läks Euroopa börsidel (STOXX 600 +1,74%). Tallinna börs lõpetas kerges plussis (OMXT +0,39%). Ameerika Ühendriikide puhul saab välja tuua, et börsi langus ja dollari tugevnemine elimineerisid üksteist, kuu lõppes kokkuvõttes nullilähedal (S&P 500 eurodes +0,09%). 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte