Aprill 2023 kokkuvõte

Ülevaate sissejuhatusena saan öelda, et portfellis toimusid olulised muudatused. Clevoni aktsiad müüsin maha ja saadud raha eest ostsin juurde Modera aktsiaid. Rohkem kui 25-aastase börsikogemuse põhjal julgen öelda, et Modera aktsiad on kõige odavamate hulgas, mida olen selle aja jooksul Balti börsidel näinud. Kui firma prognoosid täituvad ja kasv jätkub, siis võib aktsia hind mitmekordistuda. Lendermarketist liikus raha Mintose kontole, väikese osaga kasumist otsustasin riskida ja vaadata, kas Creditstar suudab enda kõrge intressiga laenud tagastada. Funderbeami majandustulemuste osas on tekkinud lootus, et platvormi risk väheneb ja nii kaoks ära kõige suurem takistus investeerimisel.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. aprilli seisuga välja niimoodi:

Kontole laekusid IuteCrediti võlakirjade intressid, kokku 110 eurot. Lisaks tulid Ignitise dividendid, netosumma oli 10,61 eurot. Mõlemal juhul oli tegemist poolaasta väljamaksega. Kuuga langes konto ligi protsendi võrra.

Clevoni, varasema nimega Cleveron Mobility (CLEV) aktsiad otsustasin maha müüa. Tegemist oli küll rohkem sundmüügiga, sest ei soovi vabatahtlikult jätta portfelli aktsiat, millega varsti börsil enam ei kaubelda ja seega puudub turuväärtus. Müüsin 300 aktsiat 0,90 euro pealt ja kirja läks esimene realiseeritud kahjum summas 294 eurot. Aktsiad sai ostetud IPO-st 1,87 euroga ja lisandus veel 3 eurone märkimistasu. Seega jäi rahast veidi alla poole alles, kokkuvõttes läks palju asju valesti. Eelkõige realiseerus varajase faasi risk, kus tegevuse jätkamiseks tuleb kaasata täiendavalt kapitali. Kui turgudel on samal ajal keeruline aeg, siis muutub raha tõstmine probleemseks. Peamine õppetund on vältida liiga varajast faasi, siiski tuleb mainida, et risk ja tootlus käivad käsikäes ja õnnestumise puhul on võimalik koju tuua korralik lotovõit. Üha selgemaks saab, et investeerimisel võiks ettevõte olla juba kasumis, eriti tugevalt mängib see rolli ärevamatel aegadel. Funderbeami investeeringute puhul olen püüdnud antud põhimõtet jälgida, väikese mööndusega, et firma hakkab kasumit teenima lähemas tulevikus. Clevoni aktsiate müügist laekunud raha kasutasin Modera aktsiate juurdeostmiseks ja täiesti juhuslikult sama summa eest.

Modera (MODE) avaldas aktsiate pakkumise tulemused. Avaliku pakkumise põhimaht oli 120 tuhat aktsiat ja ülemärkimise korral oli õigus mahtu suurendada 240 tuhande aktsiani. Investorid märkisid kokku 210 916 aktsiat 4,5 eurose hinna pealt ja Modera otsustas kõik ostutaotlused täita. Seega laekub Modera arvele netos veidi üle 900 tuhande euro, sest pakkumise kuludeks arvestati ligikaudu 35 tuhat eurot. Saadud raha kasutatakse uutele turgudele laienemiseks ja suure tõenäosusega ei ole rohkem kapitali vaja kaasata. Järgnevate aastate oodatavad majandustulemused on piisavalt tugevad, et rahastada edaspidist kasvu omavahendite arvelt, lisaks muutub pangalaen oluliselt kättesaadavamaks. Uue pakkumisega seoses toodi välja ka värskemad käibe- ja kasumiprognoosid. 2024. aasta kohta võib öelda, et võrreldes varasemaga tõsteti veidi tulude ootust ja pisut langetati kasumiprognoosi. Esmakordselt avaldati 2025. aasta eesmärgid ja numbrid olid üllatavalt tugevad. Nimelt prognoosib Modera 2025. aasta tuludeks 9,05 miljonit eurot ja kasumiks 4,19 miljonit eurot. Koos uute aktsiatega on ettevõttel nüüd kokku ligi 1,8 miljonit aktsiat. Arvestan 4,5 eurose aktsia hinnaga, millega sai väärtpabereid märkida ja sama hinna pealt ostsin juurde ka 60 aktsiat. Tehes läbi arvutused 2025. aasta prognoosidega, tuleb P/E suhteks 1,9 ja P/S näitajaks 0,9. Mõlemad on investeerimismaailmas ülimadalad näitajad ja kinnitavad, et aktsia on väga odav. Muidugi tuleb eesmärgid täita ja lihtsalt ilusad numbrid ei maksa midagi, kuid Modera on seni väga hästi suutnud prognoose täita ja pigem isegi ületada. See annab kindlust edaspidiseks ja lisaks ootan kasumikasvu ka peale 2025. aastat. Modera tegevusvaldkonnaks on tarkvara kui teenus ja see erineb paljudest teistest äridest. Nende käive on palju stabiilsem ja näiteks käesoleva aasta müügitulust on üle 2/3 juba lepingutega kaetud. Võrdluseks võiks tuua mööbisalongi, kes alustab igat kuud nullist ja on seetõttu tugevalt mõjutatud majanduse olukorrast ning tarbija käitumisest.

Üritades selgitada, miks turg Modera aktsiat nii madalalt hindab, siis tooksin välja järgnevad põhjused. Esiteks põhineb kogu ostuidee suuresti tulevikuprognoosidel ja investorid võivad olla äraootaval seisukohal, et näha, kuidas firma majandustulemused tegelikult paika peavad. Teiseks on aktsiad First Northi nimekirjas ja paljud investorid ei vaata nii kaugele. Eelkõige keskendutakse põhinimekirjale ja siis vaadatakse lisanimekirja ning alles seejärel jõutakse First Northile. Päris palju oleneb investori portfelli suurusest ja kui oluline on aktsiate likviidsus. First North on kindlasti kõige ebalikviidsem, mis tähendab, et tehinguid tehakse vähe, börsil on ordereid hõredalt ning ostu- ja müügihinna vahe on tihti lai. Suuremaid koguseid on keeruline nii osta ja müüa ning kui soovitakse tehingut teha, siis liigub aktsia hind tugevalt mõlemas suunas. Üldiselt on ebalikviidsus halb, samas tähendab see, et aktsia hind liigub palju kergemalt ja kiiremini. Piisab mõnest suuremast investorist, kes avastab enda jaoks Modera ja nii tõuseb aktsia hind kiiresti. Paari aasta perspektiivis on tegemist kasvuaktsiaga ja sealt edasi võib loota ka dividende, sest veebiseminaril mainiti dividende alates 2025. aastast. Kasumi jaotamine on kindlasti postiivne, võimaldades passiivselt tulu teenida ja üldiselt on Balti börsid tugevalt dividendiusku.

Mintose kontole jõudis Lendermarketist 500 eurot. Enamik DelfinGroupi väärtpabereid õnnestus osta 14,5% tootlusega ja valisin võimalikult pikad tähtajad, sest ei usu, et intressimäär enam kõrgemale tõuseb. Mintoses on laenujääk viimastel kuudel üsna hea tempoga kasvanud ja see mõjub tootlusele pigem negatiivselt. Intressitaset mõjutavad ka muud tegurid, näiteks laenukontorite võlakirjade müümise edukus ja laenuportfelli kasvu kiirus. Mintose konto eesmärk on terve portfelli stabiilsemaks muutmine ja kasvu tagamine. Keskendudes vaid tugevamatele laenuandjatele, õnnestub loodetavasti kahjumeid vältida. Oluline on jälgida peamiselt DelfinGroupi majandustulemusi, mille osakaal on ülikõrge ja hinnata firma võimekust täita enda kohustusi.


Lendermarketi kontole otsustasin jätta väikese osa kasumist, kuigi Creditstari risk on kõrge. Teiselt poolt on ka tootlus väga kõrge, sest ostetud pikaajalised laenud teenivad intressi 18% aastas. Lisaks tekib veel liitintressi efekt, mis annab aastaseks tootluseks ligi 19,6%. Viimane number tuleb lihtsustatud tabelarvutuse tulemusena, ühe kuu tootlus on 1,5% ja saadud intressid reinvesteeritakse. Lendermarketi konto kasumiks jääb igal juhul 300 eurot, mis on portaalist välja kantud. Creditstari puhul on lähemal ajal küsimus, kuidas õnnestub seniseid võlakohustusi refinantseerida ja milliseks kujuneb intress. Raha hind on kindlasti kõrge, mida näitavad ka Lendermarketi intressimäärad. Teisest küljest on oluline, kuidas töötab Creditstari laenuportfell ja mis ulatuses õnnestub vältida laenukahjumeid. Päris palju oleneb kõik majanduse ja eelkõige tööturu olukorrast. Creditstaril ei ole palju eksimisruumi ja suuremat kriisi laenukontor üle ei elaks.


Funderbeami Venture indeks ei ole seni langust pidama saanud ja teeb üha uusi põhju, õnneks on portfellis oluliselt teistsugused osakaalud, aga endiselt puhub vastutuul. Võrreldes eelmise kuuga jäi konto väärtus sisuliselt samaks. Positiivse poole pealt saab välja tuua Funderbeami enda I kvartali majandustulemused. Käive kasvas võrreldes IV kvartaliga 176%, jõudes 200 tuhande euroni. Samas on töötajate arv vähenenud, mis aitab kulusid kokku hoida. Praegu on näha esimesi lootuskiiri uue strateegia töötamisest, kuigi pikk tee on veel minna. Esialgu suudetakse rahapõletamist vähendada, loodetavasti saab järgnevatel kvartalitel näha veelgi paremaid tulemusi. Kui Funderbeam jõuaks kasumisse, siis kaoks ära suurim takistus sealses keskkonnas investeerimiseks ja oleks mõeldav panuste suurendamine. Portfellis olevatest ettevõtetest on jätkuvalt kõige kehvemas olukorras Ampler, ülejäänud 11 investeeringu pärast muret ei ole. Praeguse osaku hinna juures on ka Ampleri puhul juba väga palju halbu uudiseid sisse hinnatud. Vähemalt börsiettevõtete puhul on päris mitmed tulnud välja väga keerulisest olukorrast. Kui selg on vastu seina, siis võetakse ennast kokku ja pigistatakse ka personalist rohkem välja, keegi ei taha ju töötuks jääda. Ampleris on muutused toimumas, senine juht vahetati välja. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja see nägi aprilli viimasel tunnil välja selline:


European Foods lõpetas I kvartali 883 tuhande eurose käibega, mis tähistas uut rekordit. Näidati 54% suurust käibekasvu ja eksport kahekordistus. Iconfiti kaubamärki kasutav firma liigub õiges suunas ja üha olulisemaks muutub eksport. Tootevalik laieneb pidevalt, hiljuti hakkasin kasutama nende taimset proteiini.

StyleDoubler avaldas I kvartali numbrid, käive jõudis 1,22 miljoni euroni. Tegemist on ülikiire kasvuga ettevõttega, sest võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, hüppas müügitulu 273%. Eesmärk on kiiresti edasi kasvada, mis tähendab järjekordset kapitali kaasamist, see veidi lahjendab seniste investorite osalust. Käive on juba piisavalt suur, et vajadusel saab hoo maha võtta ja keskenduda kasumile. Eelkõige puudutab see olukorda, kus mõistlikel tingimustel ei õnnestu raha kaasata.

 

Näidisportfell lõpetas aprilli 10359,04 euro tasemel, kasvades kuuga 0,14% võrra. Kõik võrdlusindeksid lõpetasid kuu plussis, kuid dollari langus ületas USA börsiindeksi tõusu. Seega lõpetas S&P 500 eurodes arvestatuna 0,13% miinusega. Kõige paremini läks Tallinna börsil (OMXT +1,95%) ja sarnase tulemuse tegid ka Euroopa aktsiad (STOXX 600 +1,92%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte