Mai 2023 kokkuvõte

Ülevaates tuleb juttu portfelli kuuluvate ettevõtete tulemustest. Ignitise numbrid olid väga head, samas valmistas suure pettumuse Linas Agro. Leedu energiahiiglase puhul on saamas üheks riskikohaks elektri hind, mõned mõtted said odava särtsu kohta kirja. Mintose ja Lendermarketi kontod on seni pakkunud stabiilset kasvu, kuigi Creditstari laenude osas tasub jääda ettevaatlikuks. Funderbeami investeeringute väärtust mõjutas üks halb uudis rohkem kui hea uudis. Lisaks platvormil olevate ettevõtete majandustulemused ja tähtsamad uudised.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. mai seisuga välja niimoodi:

LHV konto kasvas kuuga 1% võrra ja peamiselt aitas plussi jääda IuteCrediti võlakirjad, need koguvad iga päev intressi. East West Agro (EWA1L) maksis välja dividendid ja netos laekus 14,45 eurot.

Ignitis (IGN1L) raporteeris I kvartali tulemused, mis olid väga head. Kuigi elektri hind langes, suudeti kasvatada puhaskasumit 45%, jõudes 89 miljoni euroni. Kulumieelne ärikasum oli 150 miljonit eurot (+35%) ja käesoleva aasta prognoos jäeti samaks. Nimelt oodatakse endiselt 430-480 miljoni euro suurust EBITDA-t. Endiselt kasutan puhastatud numbreid, mis ei sisalda Ignitise hinnangul ühekordseid tulusid ja kulusid (inglise keeles adjusted). Viimase 12-kuu (inglise keeles kasutatakse sel juhul lühendit TTM) puhaskasumiks kujuneb 281,7 miljonit eurot. Ignitisel on kokku ligi 72,4 miljonit aktsiat, mis annab kuu viimase hinna pealt turuväärtuseks 1,51 miljardit eurot. Tagasivaatav P/E suhe tuleb seega 5,4 ja viimase näitaja põhjal saab aktsiat lugeda väga odavaks. Tegemist on küll ajaloolise näitajaga ja turg püüab rohkem ennustada tulevikku. Üks võimalus on kasutada Enlighti analüütikute prognoose, viimasel ajal on nende numbrid oluliselt erinenud ettevõtete tegelikest numbritest ja seetõttu ei näe mõtet kasutada katkist kristallkuuli. Ignitise omakapital oli I kvartali lõpus 2,06 miljardit eurot ehk firmat hinnatakse oluliselt alla bilansilise väärtuse, P/B suhtarvuks kujuneb 0,73. Investori perspektiivist on olulised dividendid, strateegilise plaani kohaselt makstakse minimaalselt 1,29 eurot käesoleval aastal ja 2026. aastal jõutakse 1,40 euro peale. Dividendide kasvumäär on 3% aastas ja seni on väljamakseid tehtud 2 korda aastas. Leedu riik peab dividendidelt kinni 15% tulumaksu, kuna näidisportfell on tehtud firma alt, siis on tegelikult võimalik maksustatav summa deklareerida ja selle võrra vähendada tulevast maksukohustust. Hiljuti sai protsess läbi tehtud, esialgu oli üsna keeruline, kui kaugemas tulevikus on plaan endale firmast dividende maksta, siis peaks olema tulumaks veidikene väiksem.

Negatiivse poole pealt võiks välja tuua elektri hinna, mis kipub päikesepaistelise päeva keskel jääma nulli ja haruldane ei ole enam ka negatiivne tunnihind. Praegu võib karta üleminekut ühest äärmusest teise, enne oli ülikõrge hind, nüüd kipub minema vastupidi. Näha on esimesi märke üleinvesteerimisest ja väga palju projekte tuleb veel juurde. Eelkõige kannatab tavainimene, kellel on paneelid katusel ja müüb elektrit turuhinnaga võrku. Suured tegijad, näiteks Enefit Green ja Ignitis on olulise osa toodangust fikseeritud hinnaga ette müünud ja nad ei sõltu nii palju hetke turuhinnast. Lühiajaliselt ei teki probleeme, kuid pikaajaliselt madal elektri hind võib saada määravaks. Enefit Green kannataks kindlasti rohkem, sest nad on puhtalt elektri tootjad. Ignitisel on lisaks võrguäri ja üsna suure võimsusega pump-hüdroakumulatsioonijaam. Viimane võimaldab kasu lõigata hinnakõikumistelt, mis näiteks praegu päevasiseselt aset leiavad. Elektri tarbimine kindasti kasvab, üheks oluliseks valdkonnaks on elektriautode laiem kasutuselevõtt. Nõudluse poolelt saab tuua äsja avalikuks tulnud näite Soomest, kuhu Plug Power rajab 3 vesiniku tootmise tehast. Investeering on kokku 6 miljardit dollarit ja tootmiseks vajatakse väga suures koguses rohelist energiat. Lähematel aastatel kasvab pakkumine kiiresti, juba ehituses olevaid projekte on palju, veel rohkem arendusi on varasemas faasis. Rolli mängivad ka uued elektrikaablid, uudistest jooksis läbi 2000-megavatise ühenduse loomise võimalus Eesti ja Saksamaa vahel. Eelkõige on võimsaid kaableid vaja meretuuleparkide jaoks. Suure tõenäosusega jääb elektri hind madalaks, kuigi lühiajalised hinnahüpped jäävad. Peamiselt sõltub, kas päike paistab ja tuul puhub ning milline on jõgede veetase.

IuteCredit avaldas I kvartali majandustulemused. Puhaskasum kasvas 2,8 miljoni euroni, eelmisel aasta sama perioodi tulemus oli 12,2 miljonit eurot, kuid see sisaldas 10,5 miljoni euro suurust erakorralist tulu. Silma jäi juhtkonna kommentaar, et keskendutakse kasvu asemel efektiivsusele, mis on väga mõistlik. Portfelli kuuluvate IuteCrediti võlakirjade maht on esialgselt 75 miljonilt kasvanud 115 miljoni euroni, sest sisuliselt ühendati kaks võlakirja üheks kaubeldavaks väärtpaberiks. Just avaldati veel üks võlakirjade vahetuspakkumine, mis tõstaks mahu juba 125 miljonile eurole. Ühelt poolt on see hea, sest ühte võlakirja omab suurem hulk investoreid ja nii tõuseb kauplemisaktiivsus. Eeldan, et seal taga on ka teisi põhjuseid, näiteks kulude kokkuhoid. Teiselt poolt vaadates tuleb tähtaja lõppedes lunastada väga suures mahus võlakirju. Vähemalt lõviosa mahust tuleb refinantseerida ja teha investoritele uus võlakirjade müügipakkumine. Suures mahus võlakirjade emiteerimine võib osutuda keeruliseks, lisaks IuteCrediti enda pingutustele, sõltub veelgi rohkem, milline olukord on finantsturgudel 2026. aasta teisel poolel.

Linas Agro III kvartali majandustulemused olid väga kehvad. Firma majandusaasta on teistsugune ja kuigi kaks esimest kvartalit olid suurepärased, siis kolmas kvartal lõppes koguni 20 miljoni eurose kahjumiga (aktsia kohta kaotati 12 senti). Viimase kvartali käive langes 26%, eelkõige kukkus ära marginaal. Firma juht põhjendas tulemust paljude negatiivsete asjade kokkulangemisena, mitmed sisseostetud asjad soetati liiga kõrge hinnaga ja müügihind jäi oodatust madalamaks. Kehvemaid tulemusi võis oodata, sest näiteks nisu ja piima hind langesid ning aktsia hind hakkas samuti nõrgenema. Nii viletsaid tulemusi ei osanud siiski oodata, sest näiteks elektri ja gaasi hinnad samuti langesid, mis vähendab Linas Agro kulusid. Mainiti, et elektrit osteti kõrge hinnaga ja kokkuvõttes läks väga palju asju korraga valesti. Neljanda kvartali tulemused annavad parema pildi, palju oli ühekordseid tegureid ja millised tulemused on jätkusuutlikud. Nii kiire kasumi ärakukkumine teeb ettevaatlikuks, sest gruppi kuulub palju erineva valdkonna tütarettevõtteid, mis peaks riske maandama. Vaatamata laiaulatuslikule panusele põllumjandusele on alamsektorite osakaalud erinevad ja üsna palju võib tulemusi mõjutada pehmete toorainete liikumine maailmaturul. Edaspidi tuleb valmis olla suuremateks kõikumisteks, pikaajalised trendid on endiselt jõus, mis toetavad meie piirkonnas põllumajandusse investeerimist. Majandustulemused tulid viimasel börsipäeval peale turu sulgemist, seega ei mõjutanud see veel portfelli seisu maikuus.

Mintoses valitses stabiilsus, kõik ostetud DelfinGroupi väärtpaberid olid 14,5% intressiga. Valikusse jäid kõige pikema tähtajaga väärtpaberid, sest ei usu, et intress võiks veelgi kõrgemale tõusta. Mintos avaldas enda 2022. aasta majandustulemused, mis olid üllatavalt head. Mullu jõuti puhaskasumisse, teenides 220 tuhat eurot, 2021. aasta lõppes 2,5 miljoni eurose kahjumiga. Lähemalt uurides hakkas kasumiaruandes silma muude tulude rida, mis tegi suure hüppe tänu laenukontoritelt saadud trahvidele. See puudutas vanemaid hilinenud laene, mitte väärtpabereid, konkreetselt trahvidest saadud tulu kümnekordistus ja ulatus üle 2,1 miljoni euro. Pigem võiks need trahvid liigitada erakorraliseks tuluks ja seega ei ole Mintose kasuminäitajad päris võrreldavad ning konkreetne tulu pole pikemas perspektiivis jätkusuutlik. Bilanss on suhteliselt tugev, sest seal on vaba raha 2,8 miljonit eurot. Seni on Mintosele väga lahkelt raha juurde antud, kui on pöördutud investorite poole. Peamine tulu saadakse laenukontoritelt ja see sõltub suuresti laenujäägist, mida saab jälgida statistika lehelt. Käesoleval aastal on maht üsna kenasti kasvanud ja kokkuvõttes ei muretse Mintose platvormi riski pärast. Kes kardab kasutada Mintose kontot, siis mitmel juhul on võimalik osta sama laenuandja võlakirju börsilt või oodata, kuni tuleb uus pakkumine ja siis osaleda märkimisel.


DelfinGroup raporteeris börsile I kvartali majandustulemused. Lühidalt kokkuvõttes kõik olulised näitajad kasvasid kiiresti, puhaskasum tõusis veidi aeglasemas tempos 1,6 miljoni euroni (+16%). Võlausaldaja vaatenurgast ei paista ohtu, suurema riski võtavad aktsionärid. Tegelikult on aktsia ka üsna atraktiivne, sest dividenditootlus on väga kõrge ja väljamakseid tehakse sagedasti. Suuremad investorid veidi vähendavad enda osalust ja müüsid avalikult aktsiaid 1,35 euro tasemelt. Pakkumise hind oli väljakuulutamise hetkel 10% turuhinnast soodsam. Lühiajaliselt tõi lisanduv pakkumine kaasa hinnalanguse. Kuna Mintose kontol on väga kõrge DelfinGroupi osakaal, siis praegu sama firma aktsiate poole ei vaata.

Lendermarketi kontol on Creditstari kõrge intressiga laenud. Tootluse numbrit tuleks ignoreerida, sest portfellis on valdavalt pikaajalised 18% Creditstari laenud, üks varasem laen on ka 17% intressiga. Endiselt on tegemist suure riskiga investeeringuga, samas kompenseeritakse seda kõrge tootlusega.


Creditstar avaldas Lendermarketi kaudu enda I kvartali majandustulemused. Puhaskasum veidikene langes, ulatudes 1,87 miljoni euroni. Mullu teeniti esimese kolme kuuga 2 miljonit eurot puhaskasumit ja terve aasta jooksul jäid kvartalikasumid üle 2 miljoni euro. Murekohad on mujal, bilansis võiks rohkem vaba raha olla ja juurde oleks vaja nii omakapitali kui ka mõistliku hinnaga laenukapitali. Üks suhteliselt odav lahendus on tütarettevõtte Monefiti SmartSaver, mis pakub investoritele 7% fikseeritud intressitulu ja samas saab raha kiiresti välja võtta. Likviidsus on hea, sest peale sooviavaldust saab väljamakse teha 10. tööpäeval. Sellise toote puhul on raha kaasamise hind soodne, samas on oht, et korraga hakatakse raha välja võtma, mis tekitab tõsiseid probleeme. Sisuliselt võib tekkida pangajooksu sarnane olukord, näiteks avaldatakse meedias negatiivne uudis Creditstari finantsseisu kohta, mille peale tormavad investorid oma raha välja võtma, põhjustades halvemal juhul maksejõuetuse. Huvitav oleks teada, milline maht on SmartSaveri tootel, seni ei ole aruannetes konkreetseid numbreid avaldatud.

Funderbeami konto langes kuuga ligi 3% ja laiemalt mõjutas osakute hindade liikumist kaks uudist. Hea uudis tuli Funderbeamilt, kes sai uue suuromaniku ja 36 miljoni eurose investeeringu. Vähemalt lähiaastatel kaob ära Funderbeami pankroti risk, kuigi nende maailma vallutamise plaanid teevad pigem ettevaatlikuks. Halva uudise toojaks oli Ampler Bikes, kes teatas saneerimisest, millest tuleb juttu allpool. Julgen öelda, et Ampleri uudise mõju oli suurem ja see saatis Venture indeksi senise ajaloo madalaimale tasemele. Uudis tuletas meelde investeerimisega kaasnevat riski ja pani müüma ka teiste firmade osakuid. Kokkuvõttes langesid mitmed osakud, kuigi avaldatud tulemuste kohaselt oleks pidanud tõusma. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja maikuu viimasel tunnil oli seis järgnev:


Ampler Bikes avaldas kõigepealt märtsi ja aprilli numbrid, mis ei näidanud paranemise märke. Esimese nelja kuu müük langes võrreldes eelmise aastaga rohkem kui poole võrra, ulatudes vaid 3,24 miljoni euroni. Raha puudusel ja varude kuhjumisel tuli aprillis tootmine peatada. Kõige hämmastavam number avaldatud raportis oli, et nelja kuuga täideti vaid 30% planeeritud rataste müügist. Järelikult oli eelarve ülesehitatud liiga roosiliste ootuste peale ja niimoodi jääb kulude pool ebamõistlikult kõrgeks. Samal ajal on turul konkurents kasvanud ja üha enam jääb silma odavama hinnaga elektrijalgrattad. Liiga optimistlikud plaanid on juba mitu aastat olnud hädade põhjuseks ja võivad lõpuks saada firmale saatuslikuks. Keerulisel ajal on parem, kui kasumi teenimiseks piisab väiksemast müügitulust. Ampler on viimastel aastatel valmistunud suureks käibekasvuks ja viinud kulubaasi liiga kõrgeks ning lõpetanud suure kahjumiga, sest müük jäi tegelikult oluliselt nõrgemaks. Vahepeal läks ettevõttel tõesti väga hästi ja näidati stabiilselt 100% müügikasvu aastas, lisaks teeniti kasumit. Edu jätkumist peeti tavapäraseks, siis tabasid ettevõtet juhtimisvigade ja negatiivse väliskeskkonna koosmõjud.

Saneerimise uudis tuli järgmisena, eelkõige peaks see firmat kaitsma võlausaldjate eest, kes võivad muidu eelistada pankrotimenetlust. Saneerimiskava kinnitamise järel jääb otsustusõigus osanike kätte. Üldjuhul on tegemist 50:50 olukorraga, umbes pooled ettevõtted jäävad peale saneerimist ellu. Kõu Mobility omab enamusosalust ja lisaks on nad andnud Amplerile laenu. Saan aru, et eelkõige tuleb ettevõtet kaitsta teiste võlausaldajate eest. Olukord on kindlasti väga raske, sest kui kohus kinnitab saneerimiskava, ei pruugi võimalikud probleemid lõppeda. Näiteks võib rataste edasine müümine olla palju keerulisem, sest ei ole kindel osta firma käest, kes ei pruugi varsti edasi tegutseda. Varuosasid ei ole võimalik saada või akut vahetada, igasugune tugi kaoks ära pankrotistumisel. Suure tõenäosusega peab Kõu Mobility raha juurde panema ja võimalik on ka laenu konverteerimine osaluseks. Teistele osanikele tähendaks see osaluse lahjendamist ja pigem madala turuväärtuse pealt. Kõu Mobility jaoks on pikas perspektiivis mõistlik Ampler päästa ja kohelda teisi investoreid võrdselt, sest muidu kannatab nende hilisem börsiplaan. Laitmatu minevik on börsile tulekul väga oluline, sest kõik põhineb usaldusel. Kõigepealt peaks emafirma ise kapitali kaasama ja siis suunama raha Amplerisse. Kõu Mobility jaoks on raha tõstmine kindlasti lihtsam, võrreldes Ampleriga, siiski võib üldist keskkonda pidada raskeks.

Belief Water suutis näidata head müügikasvu keerulistes turuoludes. I kvartali käive jõudis 618 tuhande euroni (aastaga +55%). Lisaks tuldi välja uue kaubamärgiga, milleks on Heavenly limonaad, lähiajal lisandub veel üks uus bränd. Siin liigub kõik õiges suunas ja osaku väärtus ei kajasta ettevõtte tegelikku väärtust. Funderbeamis kaubeldakse kahe erineva Beliefi instrumendiga ja huvitaval kombel on sama firma osakutel täiesti erinev turuväärtus. Tihti ületab share unit-i väärtus loan notes-i oma kahekordselt, mida on üsna raske mõista. Esimesel instrumendil on kindlasti mõningaid eelised, kuid nii suur ei tohiks hinnavahe olla, arusaadav oleks 10% erinevus. Loodetavasti jõutakse 3-4 aasta pärast börsile, mida plaaniti varasemalt ja siis selgub ettevõtte tegelik väärtus.

Shroomwell (endine Chaga) muutis hiljuti nime ja strateegiat, senisest enam tegeletakse erinevate raviseente kasvatamise ja müügiga. Viimasel ajal on neil erinevaid muudatusi olnud liigagi palju, loodetavasti on nüüd leitud õige tee. Raviseente valdkond on põnev ja seal on väga palju avastamisruumi ning võib leida lahendusi erinevatele probleemidele. I kvartali müük oli kehv, sest vana kaubamärgi toodang müüdi allahindlusega. Võrreldaval baasil kukkus müük 355 tuhande euroni (aastaga -35%), mitmed tellimused lükkusid teise kvartalisse. Lühiajaliselt saab neil madalama elatustasemega turgudel olema keeruline, sest inimeste majanduslik olukord ei võimalda tooteid osta. Päris palju on vaja teha ka teavitustööd ja tooteid laiemalt tutvustada.

Siidrikoda avaldas I kvartali müügitulu ja 2023. aasta finantsprognoosid. Käive jäi tagasihoidlikuks, ulatudes 93 tuhande euroni (aasta varem 82 tuhat eurot). Käesoleva aasta tulud äritegevusest peaksid prognoosi kohaselt ulatuma 1,56 miljoni euroni ja kasumiks oodatakse 412 tuhat eurot. Võrreldes eelmise aastaga peaksid tulud kahekordistuma ja endiselt panustatakse Hiina turule. Viimase osaku hinna põhjal kujuneb turuväärtuseks 1,05 miljonit eurot ja kui prognoos peab paika, siis hinnatakse ettevõtet 2,5 korda oodatavat kasumit. Nende varasemad prognoosid ei anna just suurt kindlust, et seekord eesmärgid täidetakse. Viimastel aastatel on juhtunud palju erakorralisi sündmusi ja vähemalt osaliselt saab välja tuua väliste tegurite mõju, mida ettevõte ei saa ise kontrollida. Uute toodete osas on tehtud edusamme, lähiajal selgub, kuidas need tarbijatele meeldivad.

Silen sai maikuus ülisuure tellmiuse, mis tõstis kuise mahu 5 miljoni euro peale. Pidevalt tulevad uued rekordid ja hea on näha, et tehakse edusamme ka kasumlikkuse vallas. Nimelt teeniti esimese nelja kuuga 450 tuhat eurot kulumieelset ärikasumit, mida on 50% rohkem kui tervel 2022. aastal kokku.


Näidisportfell lõpetas mai 10371,40 euro tasemel, kerkides kuuga 0,12% võrra. Börsiindeksid liikusid erinevalt, kõige kehvemini läks Euroopa aktsiatel (STOXX 600 -3,19%). Tallinna börs lõpetas samuti kuu langusega (OMXT -0,40%). USA börsiindeks veidikene tõusis, suurema võidu tõi koju dollari tugevnemine (S&P 500 eurodes +3,32%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte