Juuni 2023 kokkuvõte

Portfelli jaoks oli tegemist pigem keerulise kuuga, samal ajal toimus Euroopa ja USA börsidel korralik tõus ning selle tulemusena vähenes edumaa. Näidisportfell jääb reeglina alla suure tõusu korral, kuid edestab aktsiaturge langusperioodil. Ülevaates tuleb juttu Mintose konto oodatavast tootlusest, Lendermarketi investeeringute puhul liikusid mõtted Creditstari riski peale. Funderbeamis tuli üllatusena, et vaid 2 portfellis olevat Eesti ettevõtet avaldas õigeks ajaks enda majandusaasta aruande, lisaks ei klappinud erinevate allikate numbrid. Pikaajaliselt on siiski usk firmadesse olemas ja lõpuks toovad Funderbeami investeeringud suure tootluse koju. Praegu on lihtsalt terve sektor madalseisus ja osakute hinnad ei kajasta tegelikku väärtust.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. juuni seisuga välja niimoodi:


Konto langes kuuga 2,3% ja selle põhjuseks oli peamiselt Linas Agro aktsiate kukkumine. Linas Agro III kvartali nõrkadest tulemustest oli juttu eelmises ülevaates, investorite reaktsioon kajastus juunikuus. Ühtlasi jäi konto allapoole sissepandud kapitali, milleks on 4000 eurot. Clevoni aktsiad tõid varasemalt esimese realiseeritud kahjumi. Positiivse poole pealt on laekunud dividende ja IuteCrediti võlakirjade intressitulu ulatub praegu 330 euroni, seega tervikuna on võlakirjapositsioon kasumis.

Linas Agro (LNA1L) teatas dividendipoliitika kehtestamisest järgmiseks neljaks aastaks. Vähemalt 20% puhaskasumist makstakse välja dividendidena, ülejäänud osa läheb ettevõtte kasvu finantseerimiseks. Pigem on tegemist hea uudisega, saab arvestada üsna kindla summaga. Päris kivisse raiutud väljamakse protsent siiski ei ole ja erandjuhtudel võidakse ka kasumi jaotamine ära jätta.

Mintose kontol suuri muutuseid ei ole, intressid tiksuvad ja viimastel kuudel olen ostnud vaid DelfinGroupi väärtpabereid. Enamikel juhtudel oli intressimäär 14,5% aastas, mõned väärtpaberid olid ka 14% tootlusega. Börsiuudistest jooksis läbi DelfinGroupi teade, et emiteeriti 10 miljoni euro eest võlakirju ja korraldajaks oli Läti Signet´i pank. Intressimääraks kujunes 8,75% + 3-kuu euribor ehk müüdud võlakirjade eest teenivad investorid praegu 12,3%. Nende võlapaberitega hakatakse börsil kauplema ja see võimaldab investeerida nendel, kellel puudub Mintose konto või hindavad platvormi riski liiga kõrgeks. Kauplemisaktiivsuse seisukohalt oleks parem, kui tehakse avalik pakkumine, sest siis osaleb palju suurem hulk investoreid. Ühe panga poolt korraldatud pakkumise puhul kipub koonduma suur osa väärtpaberitest väikese grupi kätte ja nii ei teki pärast börsil piisavat aktiivsust. Tuleks veel mainida, et kui võlakirju õnnestub emiteerida madala intressimääraga, siis Mintoses on lubatud osta enneaegselt tagasi varasemaid laenukohustusi. Seni olen valinud võimalikult pikad tähtajad kui intressiks on 14,5%, samas võidakse need väärtpaberid oluliselt varem tagasi osta. Vaadates laiemalt intressimäärasid, siis võiks välja tuua eelkõige euribori, mis on jämedalt kasvanud nelja protsendipunkti võrra. Lisaks on kasvanud riigirisk meie idanaabri tõttu, mis lisab veel vähemalt ühe protsendipunkti juurde. Nii jõuabki üsna kergesti varasema 10% intressi tasemelt 15% peale. Praegu võib arvestada Mintose konto puhul ligikaudu 15% tootlusega, sest liitintress annab veel ühe protsendipunkti tulukusele juurde. Pikaajaliselt ei suuda börsiindeksid nii kõrget tootlust pakkuda, pigem tuleks arvestada, et teenistuseks kujuneb keskmiselt 10% aastas. Loomulikult ei saa kindel olla, et Mintose platvormil kõrge tootlus püsib, samas ei näita euribori kaugemad prognoosid suurt alanemist ja püsitakse üsna stabiilselt 3% lähedal.


Lendermarketi kontol on pikaajalised Creditstari laenud, portfellis olevate laenude intressimäär on 18% lähedal. Endiselt on Creditstari risk väga kõrge ja tuli juba kolmas kiri teise Mintose konto kaudu, kus osa laene vajas jälle pikendamist. Investorid teenivad nende Creditstari laenude pealt 18% intressi aastas ja saavad veel 1% ühekordse tasuna, tuleb Mintost kiita, klientidele võideldakse välja head tingimused. Teiseltpoolt vaadates on raha hind loomulikult väga kõrge ja see ei jäta palju eksimisruumi, väljastatud laenud peavad üsna hästi tagasi tulema. Lendermarketi konto puhul jääb silma massiline laenude pikendamine ja võib ligi 100% kindlusega väita, et selle taga ei ole laenuvõtja, vaid Creditstar. Sisuliselt manipuleeritakse andmetega ja eesmärk tundub olema raha pikaajalisem kinnihoidmine. Tavapäraselt makstakse põhiosa ja intressi, pikendamise tulemusena saavad investorid vaid intressimakse. Tundub, et rahastuse osas ollakse väga piiri peal ja kasutusele võetakse erakordseid meetmeid. Eelkõige ongi peamiseks riskiks seniste kohustuste refinantseerimine, lisaks üldine majanduse ja tööturu olukord, mis halvenemise puhul hakkab tekitama laenukahjumeid. Ühe riskina võiks veel välja tuua teise laenukontori pankrotistumise, mis mõjutaks tervet sektorit ja muudaks investoreid veelgi ettevaatlikumaks. Praegu on riski all vaid osa teenitud kasumist ja netos on 300 eurot kontolt välja võetud. Kummaline, et teised investorid ei juhi riskidele tähelepanu, sest Creditstari võlakirjad on üsna populaarsed.


Funderbeamis madalad hinnad püsivad ja konto langes kuuga 2%. Viimase aja nõrkus on natukene üllatav, sest Funderbeami enda rahakaasamine võtab vähemalt lähematel aastatel pankrotiriski maha. Pidasin Funderbeami platvormiriski suurimaks takistuseks investeerimisel, võimalik, et teised investorid näevad asju teisiti. Praegu ei ole kindlasti tegemist populaarse investeeringuga ja kogu sektor on madalseisus. Kauplemine on tagasihoidlik, ostu- ja müügiordereid on hõredalt ning kui keegi soovib vähegi suuremat kogust müüa, siis osaku hind kukub. Endiselt julgen väita, et ettevõtted on palju rohkem väärt ja seda on kinnitanud ka firmade juhid ning paljud investorid. Turgude üldine loogika on, et varem või hiljem jõutakse õiglase väärtuse juurde, lisaks kiputakse mõlemas suunas ülereageerima. Üks katalüsaator trendi pöördumiseks oleks, kui toimuks mõni korraliku preemiaga ettevõtte väljaost või ka börsile minek, kus turuhind jõuaks palju kõrgemale tasemele. See toimiks äratuskellana ja juhiks tähelepanu, et ka teiste osakute hind on praegu väga madal.

Silma jäi lõik https://www.err.ee/1609014611/idufirmade-buum-sai-labi-kasvuga-kiirustanud-ettevotted-tombuvad-koomale uudisest: Iduettettevõtlust toetava Startup Estonia andmetel kaasasid Eesti iduettevõtted selle aasta esimeses kvartalis 62 miljonit eurot investeeringuid ja toimus 14 tehingut, mille keskmine suurus oli viis miljonit eurot. Võrreldes aastatagusega oli kukkumine järsk: 2022. aasta esimeses kvartalis kaasati 906,6 miljonit eurot. Toonast statistikat mõjutas tugevalt Bolti kaasatud hiigelinvesteering suurusega 628 miljonit eurot, kuid ka seda kõrvale jättes vähenesid investeeringud hüppeliselt. 

Keerulisel ajal on väga oluline, et teenitakse kasumit või ollakse nullpunkti lähedal. Kui rahakraanid jälle avanevad, siis saab uuesti suuremale kasvule keskenduda, seni tuleb tegeleda pigem kulude kokkuhoiuga. Eriti raske olukord on firmadel, kes vajavad ellujäämiseks igal juhul lisaraha. Ühe näitena võiks tuua Grab2Go, kes tuli hiljuti börsile. Grab2Go arendab ja toodab iseseisvalt toimiva, mehitamata ja robotiseeritud mugavuspoe ning apteegi tehnoloogiat. Nende IPO ebaõnnestus, sest investorid märkisid vaid 28,5% soovitud mahust ja aktsia hinnast on nüüd pool kadunud. Raske olukord, sest saadi väga vähe raha, lisaks tuleb sealt maha võtta pakkumise korraldamise kulud. Enne börsile tulekut avaldati prospektis, et üks kapitalikaasamine tuleb veel teha ja siis eeldati, et IPO märgitakse täis. Nüüd on hoovõturada lühikene ja börsilt ei ole sisuliselt võimalik täiendavat kapitali kaasata. Juhtkond peab ise suurema investori väljastpoolt leidma ja soovitav oleks tegutseda kiiresti. Börsilt oleks võimalik raha leida vaid siis, kui aktsia hind hakkaks kiiresti tõusma, näiteks õnnestuks saada suuri tellimusi ja need uudised tekitaksid huvi investorites.

Eesti ettevõtetel kukkus 30. juuni seisuga majandusaasta aruande esitamise tähtaeg. Nüüd saab Äriregistris tutvuda aruannetega tasuta ja kuna portfellis on peamiselt Eesti ettevõtted, siis mõtlesin järgi vaadata. Tuli välja, et õigeks ajaks olid enda aruande esitanud vaid CostPocket ja Tactical Solution. Hilinemine on laiemalt levinud, umbes pooled firmad esitavad enda numbrid õigeks ajaks, siiski oleks oodanud, et ollakse rohkem seadusekuulekad. Tegemist on küll 6 kuud vana infoga, siiski saab parema pildi ettevõtte finantsidest. Võrreldes Funderbeamis avaldatud käivet ja aastaaruande numbreid, siis kohati võis näha olulisi erinevusi, mõned asjad kajastuvad raamatupidamises viitega. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja juuni viimasel tunnil oli seis järgnev:


CostPocket teenis 2022. aastal 465 tuhande euro suuruse müügitulu juures 50 tuhat eurot kasumit. Varasemal aastal oli käive 331 tuhat eurot ja kasum ulatus 86 tuhande euroni. Parima teadmise kohaselt ei ole firmal tütarettevõtteid. Töötajate arv ei klapi erinevate allikate puhul, arvatavasti on kasutatud teistsugust metoodikat ja firmas töötab osalise koormusega inimesi. Esialgu on klassikaliste suhtarvude poolest ettevõte kindlasti kallis, sest viimase hinna pealt kujuneb turuväärtuseks 3,56 miljonit eurot. Näiteks hinnatakse fimat ligi 10 korda eelmise aasta käivet (P/S suhtarv) ja on selle näitaja puhul üks kallimaid Funderbeamis. Müügitulu kasvab väga stabiilselt ja mida kaugemale vaadata, seda odavamaks hakkab väärtus käibekordaja põhjal muutuma. Pankroti tõenäosus on väga väike ja suuresti on müügitulu püsiva iseloomuga. Esialgu on kasumi teenimine teisejärguline, raha läheb turundusse ja teenuse edasiarendusse. Oluline on jälgida, palju maksab uue kliendi saamine ja millise tulu ta pikaajaliselt toob. CostPocket erineb teistest firmadest, sest kulud on suhteliselt fikseeritud ja lisanduv käive hakkab enamjaolt kasumisse liikuma. Praegu ollakse sellest punktist veel kaugel, sest tuleb teha suuri investeeringuid.

StyleDoubler avaldas enda 2022. aasta näitajad Funderbeami kaudu, numbrid olid hääletamise sektsioonis. Tegemist on Soome firmaga ja grupi tulud ulatusid 2,93 miljoni euroni ja kahjumiks kujunes 204 tuhat eurot, kahjuks ei toodud välja võrdlust varasema aastaga. Numbrid erinesid olulisel määral Funderbeamis avaldatud nelja kvartali kogusummast. Lõpuks tuli välja, et Funderbeamis avaldatakse numbrid müügisüsteemist ja need võivad raamatupidamises kajastuda veidikene hiljem. Eelkõige on kahjumi põhjuseks ülikiire kasv, praegu suuremaid ohumärke ei näe ja seni ei ole neil kapitali kaasamisega probleeme olnud. Erinevalt paljudest teistest, annavad pangad firmale laenu. Kui kiire kasvuperiood möödub, siis peaks hakkama järjest enam kasumit teenima.

Tactical Solution kasvatas käivet hüppeliselt, samas tuli leppida pisikese kahjumiga. Firma 2022. aasta müügitulu kasvas 5,24 miljoni euroni, mis tähendas 148% suurust hüpet. Mullu lõpetati 73 tuhande eurose kahjumiga, 2021. aasta miinuseks oli 648 tuhat eurot. Need on konsolideeritud näitajad ehk on arvestatud koos tütarettevõtetega. Kokkuvõttes võiks öelda, et kahjumisse jäämine oli pettumus, sest kuuülevaadetes mainiti, et tootmismaht on piisav kasumi teenimiseks. Arvatavasti kajastus osa Saksamaa tehase rajamisega seotud kulusid 2022. aasta numbrites, ilma täiendava kommentaarita on keeruline numbreid hinnata. Sõja algus tõi suure hüppe müügis, sest Tacticali tooted säilivad väga kaua, teiseltpoolt tõi see kaasa ülikõrge elektri hinna ja muid probleeme. Turuväärtus on praegu 7,12 miljonit eurot ja see ületab eelmise aasta käivet 1,36 kordselt.


Näidisportfelli väärtus oli juuni lõpus 10274,86 eurot, langedes kuuga 0,93% võrra. Suurtel börsidel oli tugev kuu, samas Tallinna börs pidi leppima väikese langusega (OMXT -0,41%). Euroopa aktsiad kerkisid (STOXX 600 +2,25%), kõige paremini läks USA suurettevõtetel (S&P 500 eurodes +4,31%). Dollari nõrgenemine vähendas võitu, muidu oleks indeks hüpanud ligi 6,5%.

 Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte