Juuli 2023 kokkuvõte

Ülevaates tuleb juttu olukorrast turgudest laiemalt, sest aktsiad ja võlakirjad on majanduse tuleviku osas eriarvamusel. Portfellis olevate aktsiate kohta puuduvad olulised uudised, majandustulemused avaldatakse hiljemalt augusti lõpus ja info kajastub järgmises blogipostituses. Mintoses investeerimise kohta said ka mõned mõtted kirja, lähenemine on erinev ühisrahastuse portaali enda soovitusest. DelfinGroup on Mintoses investeerimisel vankumatult esimene valik ja peamised eelised on ülesloetletud. Funderbeamis tulid mitmel ettevõttel II kvartali tulemused ja paar majandusaasta aruannnet lisandus ka Äriregistrisse.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. juuli seisuga välja niimoodi:


Konto väärtus jäi kuuga sisuliselt samaks (+0,4%). IuteCrediti võlakirjade väärtus kasvas ja aktsiad tervikuna veidi langesid.

Turgudel on praegu huvitav olukord, kus aktsiad ja võlakirjad saadavad erineva signaali tuleviku osas. Võtan aluseks USA turud, mille roll on maailmas kõige suurem, Euroopa puhul kehtib ka laias laastus sama jutt. Viimasel ajal on Ameerika Ühendriikide aktsiad kiiresti tõusnud ja see viitab, et majanduses läheb olukord paremaks. Võlakirjaturud ootavad lähemal ajal majanduslangust, mida näitab intressikõver. Lihtsalt öeldes on USA lühema tähtajaga riigivõlakirjade tootlus suurem kui pikaajalistel võlapaberitel. Näiteks laenates raha USA valitsusele 3-kuuks saab intressitulu üle 5,4%, samas 10-aasta puhul jääb praegu intress ligi 4,1%, need tootluse numbrid on viidud aasta baasile. Ajalooliselt on sellisel juhul tihti järgnenud majanduslangus ja tegemist on parima indikaatoriga, tõenäosus jääb 80% lähedale. Kuna intressimäärade vahe on suur, siis see tõstab veelgi majanduslanguse võimalikkust. Aktsiaturud ei oota kindlasti praegu kehvemaid aegu majanduses, kõige rohkem on sisse hinnatud majanduse pehme maandumine. Käesoleva aasta oodatava kasumi puhul on S&P 500 indeksi P/E suhe liikunud 21 juurde, mis on üsna kõrge tase. Viimase aja börsiindeksi tõus ei ole tulnud mitte kasumite kasvust, vaid väärtuskordaja (P/E suhe) arvelt. Kõrgema hinnataseme puhul ei jää palju eksimisruumi, piisab väiksemast tagasilöögist, et saata S&P 500 indeks langusesse. Ühendriikide Föderaalreserv üritab leida keskteed, mis toob inflatsiooni alla ja samal ajal ei põhjusta majanduslangust ega olulist tööpuudust. Paraku on USA keskpanga senine tegevusajalugu kohutav ja selle põhjal ei õnnestu neil pehmet maandumist organiseerida. Nad on alati jäänud hiljaks ja pidevalt ülereageerinud, näiteks pandeemia ajal stimuleeriti majandust liiga palju. Tulemusena saabus inflatsioon, mille olemasolu pikalt eitati, öeldes, et see on ajutine. Inflatsiooni vastu võitlemiseks on nüüd intressimäärasid kiiresti tõstetud ja mitmete analüütikute arvates liiga palju, mis toob lõpuks kaasa majanduskriisi. Lisaks toimub bilansimahu vähendamine, mida võiks iseloomustada kui raha hävitamist süsteemis. Varem lisati varaostude näol raha finantssüsteemi, mis toetas majandust, nüüd tuleb sealt takistav mõju. Praegu Ameerika majandus kasvab ja põhjuseks on ilmselt varasem stimuleerimine, mille mõju veel kestab. Intressimäärade tõus mõjub ka viitajaga ja kardetavasti saadab see majanduse suuremasse langusesse.

Mintoses valitseb stabiilsus, kõik ostetud DelfinGroupi väärtpaberid olid 14,5% tootlusega. Valikusse jäid kõige pikema tähtajaga väärtpaberid, mille lõpptähtaeg on ligi 5 aastat. Tootlus on väga hea ja seega tundub mõistlik raha kõrge intressiga lukku lüüa. Tegelikult ringleb raha portaalis suhteliselt kiiresti, näiteks 10% konto mahust saaks üsna kiiresti välja võtta. Ühe väärtpaberi taga on tavaliselt 10 laenu ja erinevatel põhjustel võidakse neid varem tagasi maksta. Näiteks makstakse laen ennetähtaegselt tagasi või läheb käiku tagasiostugarantii ja laenukontoril on siis kohustus viivises laen investoritelt tagasi osta. Mintos soovitab ise võimalikult palju hajutada ja on loonud erinevad strateegiad, mis pakuvad automaatset investeerimist. Tavakasutajale võib see tunduda mõistlik valik, sest alustada saab sekunditega ja ei pea ise rohkem vaeva nägema. Minu strateegia on täielikult vastupidine, investeerin käsitsi ja sisuliselt ei hajuta, sest ei näe põhjust valida ühe tugeva laenukontori asemel paljusid nõrgemaid ettevõtteid. Platvormil on küll suur valik, samas on riski ja tulu suhe tihti paigast ära, isegi Mintose enda reitinguid arvesse võttes. Päris tihti hakkab silma, et suurema riski puhul tuleb leppida madalama tootlusega. Arvan, et läbi strateegiate kasutamise ostetakse nõrgemate laenukontorite väärtpabereid, kes muidu saaks vähem rahastust. Mintos ei soovi seda küll otse välja öelda, kuid niiviisi õnnestub investorite raha ühtlasemalt jaotada. Üsna kindlalt võib öelda, et kes on nõus enda aega panustama ja omab finantsalaseid baasteadmisi, saavutab pikas perspektiivis suurema tootluse kui platvormi keskmine.


DelfinGroup on praegu Mintoses kindlalt esimene valik ja osakaal kerkib juba 100% lähedale. Teine valik oleks Eleving Group, praegu on nende väärtpaberite tootlus veidikene madalam ja risk kõrgem, seetõttu ei ole sinna viimasel ajal investeerinud. Toon välja peamised DelfinGroupi eelised, üheks olulisemaks erinevuseks on tasakaalustatud äri, mis aitab hakkama saada keerulisel ajal. Tavapärase laenuandmise kõrval on veel kasutatud kaupade müük ja pandilaenud. Viimase juhul on laenudel alati piisav tagatis, need ei lähe hapuks ja raskel ajal kasvab nõudlus toote järele. Kasutatud kaupade müük on üsna stabiilne äri ja töötab hästi ka majanduslanguse ajal, lisaks saab müüa asju, mille laenutagatis on vaja realiseerida. DelfinGroupi äritegevus toimub Lätis, mis on stabiilne riik, paljudel laenukontoritel jookseb sisse nii riigiriski kui ka valuutariski. Lõunanaabri puhul on meil ka üsna hea ülevaade, mis seal parajasti toimub, piisab AK uudiste jälgimisest. DelfinGroupi majandustulemused on praegu tugevad ja need saab kätte börsiuudistest. Mintosest on võimalik leida teiste laenuandjate tulemusi, kuid info tuleb tihti suure viitajaga ja ei ole võrreldav börsiettevõtetega. Kvartaliraporteid tuleb kindlasti jälgida ja kui midagi ei meeldi, siis saab osakaalu vähendada. Suurte ohumärkide korral on võimalik väljuda järelturul, siis tuleb maksta teenustasu 0,85%. DelfinGroup on börsil nii aktsiate kui ka võlakirjadega, mis võimaldab lihtsamini kapitali kaasata. Aktsia hinda saab kasutada indikaatorina, kui toimub suur kukkumine, siis tasub olla ettevaatlik. Negatiivse poole pealt võiks välja tuua suhteliselt kõrge raha hinna, mida tõestab näiteks hiljutine börsiuudis, kus allutatud võlakirja intressiks kujunes 11,5% + 3-kuu euribor, mis annab praegu kokku 15,2%. Allutatud võlakiri on kõrgema riskiga ja seetõttu on ka tootlus kõrgem, siiski üsna krõbe intress. Mintose kaudu rahastamine ei ole ka odav, väga lühiajalistel väärtpaberitel on küll kõvasti madalam intress, mis jääb isegi 7% juurde. Madalama tootlusega võlakirjad on aegumas ja neid tuleb refinantseerida märgatavalt kõrgema intressiga, mis kasvatab intressikulusid, see mure puudutab küll rohkem aktsionäre. Riskina saab välja tuua veel sõja, mis ei ole Lätist kaugel, see mõjutab rohkem välisinvestoreid, kes muutuvad investeerimisel ettevaatlikumaks. Üks suur eetiline takistus on ka, sest pandilaenud on küll ärilises mõttes head, kuid pandimaja kõlab ikkagi väga halvasti.

Lendermarketi puhul võiks välja tuua konto vaate, kuhu on lisandunud pending payments. Tegemist on laenudega, mille puhul on laenuvõtja teinud tagasimakse, kuid see ei ole veel jõudnud Lendermarketi kontole. Kuvatav tootlus on vale, sest portfellis on tegelikult enamik laene 18% intressimääraga. Võimalik, et kasutatakse terve ajaloo keskmist näitajat. Endiselt on tegemist kõrge riski ja suure tootlusega investeeringuga, portfellis on pikaajalised Creditstari laenud.

Funderbeamis madalseis püsib, Venture indeks tegi juuli lõpus uue põhja, konto väärtus siiski tõusis kuuga 1,4%. Endiselt tuleb mainida, et päris palju sõltub, kas viimaseks tehinguks jääb ost või müük, sest hinnavahe on lai. Belief Water sisuliselt päästis kuu, varem korralikult plussis olnud StyleDoubler kukkus miinusesse. Belief ei ole veel enda II kvartali tulemusi avaldanud, kuid teatmik.ee lehelt on võimalik leida käibenumbrid ja need paistavad väga tugevad. Teatmiku numbrid on küll ühe kuu võrra nihkes ja seetõttu tekivad erinevused, siiski annab see aimu tulemustest. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja juuli viimasel tunnil oli seis järgnev:


European Foods müüs teises kvartalis 878 tuhande euro eest, mis tähendas 47% suurust kasvu võrreldes eelmise aastaga. Uus rekord saavutati ekspordi vallas, mis ulatus 243 tuhande euroni, tõustes aastaga 53%. Üldiselt saab tulemustega rahule jääda, käibekasv on küll veidikene aeglustunud.

Shroomwell (endine Chaga) avaldas II kvartali tulemused, mis olid nõrgad. Terve esimene poolaasta on jäänud viletsaks, võrreldaval baasil langes müügitulu 24%, ulatudes 6 kuu kokkuvõttes 644 tuhande euroni. Teine poolaasta peaks firma prognooside kohaselt tulema oluliselt parem. Esialgu tuleb anda aega, et näha, kas laiemalt erinevate seente kasvatamisega tegelemine toob kokkuvõttes edu. Äriregistris avaldati 2022. majandusaasta aruanne, mis näitas, et 3,25 miljoni eurose müügitulu juures teeniti 1,23 miljonit eurot puhaskasumit. Tuleks mainida, et tegemist on emafirma näitajatega, tulemused ei ole konsolideeritud. 2021. aasta oli edukam, sest käive ulatus 3,56 miljoni euroni ja puhaskasumiks kujunes 1,44 miljonit eurot. Numbritest on näha, et puhaskasumi marginaal on väga hea, mis on Funderbeamis olevate ettevõtete puhul pigem haruldane. Reeglina tegutsevad varajase faasi ettevõtted väga väikese juurdehindlusega ja kui käive jääb oodatust nõrgemaks, siis kipub kahjum kiiresti kasvama. Uue starteegia tulemusena peaks oluliselt kasvama eksport, aruande kohaselt oli mullu Eesti turu osakaal üle 90% käibest.

Silen saavutas juunis uue käiberekordi, müües 2,29 miljoni euro eest. Praegu täidetakse ühte hiigeltellimust, mis tõstab müügitulu hüppeliselt, kasvades eelmise aasta sama kuuga 2,5 korda. Samas kannatab veidikene uute tellimuste saamine, sest ooteaeg on pikenenud. Sileni 2022. aasta majandusaruanne on nüüd Äriregistris olemas. Mullu hüppas müük 10,04 miljoni euro tasemele, aasta varem oli käive 4,15 miljonit eurot. 2021. aasta puhaskahjum ulatus 1,05 miljoni euroni, mis suudeti eelmisel aastal pöörata 297 tuhande euroseks puhaskasumiks. Kommentaariks võib öelda, et 2023. aastal kasvab oluliselt nii kasum kui ka kasumlikkus (suurem protsent käibest jõuab kasumisse), mida kinnitavad ka üle-eelmises ülevaates välja toodud esimese nelja kuu tulemused, mis ületasid terve 2022. aasta EBITDA näitajat 50% võrra. Firma klientide nimekiri on muljetavaldav, sisaldades maailma juhtivaid ettevõtteid, näiteks Amazon ja Adidas. Läbikukkumise risk on väike ja nähtavas tulevikus peaks kasum kiiresti kasvama, raske on mõista investoreid, kes on nõus enda osakuid 3 eurose hinna pealt müüma.

StyleDoubler avaldas II kvartali müügitulemused ja sealt jäid silma mõningad raskused. Kapitali kaasamine lükkus edasi, mis tekitas äritegevuses probleeme. Suuri tellimusi ei saadud vastu võtta, sest ettevõttel ei ole piisavalt vaba raha, et katta ära maksetähtaegadest tulenevat viivitust. Siit võib aru saada, et suunamudijatele makstakse raha välja, kuid StyleDoubler peab ise tükk aega ootama, millal ettevõtted neile tasuvad. See paneb rahavoo surve alla, mida nüüd üritatakse läbi lühemate maksetähtaegade kiirendada. Lisaks koondatakse oluline osa töötajatest, saavutamaks kiiresti kasumlikkus. Firma brutokäive ulatus II kvartalis ligi 1,26 miljoni euroni, mis tähendab aasta baasil 107% kasvu. Kommentaarina võib öelda, et StyleDoubleri jaoks on tegemist väikese müügikasvuga. Peale suunamudijatele tehtud makseid jõuab netokäibesse 45% ringis. Tulude maht peaks olema piisav, et muutuda kiiresti kasumlikuks. Senise ülikiire kasvu tõttu tuli ohverdada kasumlikkus, nüüd pööratakse kuludele suuremat tähelepanu.


Näidisportfelli väärtuseks jäi juuli lõpus 10375,08 eurot, kerkides kuuga 0,98% võrra. Kõik võrdlusindeksid lõpetasid kuu tõusuga, Tallinna börsi pluss jäi tagasihoidlikuks (OMXT +0,26%). Rahvusvahelistel börsidel oli hea kuu, Euroopa aktsiad tõusid korralikult (STOXX 600 +2,04%). Kõige paremini läks USA suurettevõtetel (S&P 500 eurodes +2,34%), dollari langus veidi vähendas juulikuu tootlust.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Oktoober 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte