August 2023 kokkuvõte

Ülevaates tuleb üsna palju juttu portfellis olevate firmade majandustulemustest ja ka erinevatest väärtuse hinnangutest. Balti börside põhi- ja lisanimekirja ettevõtetel saabus augusti lõpuga raporteerimise tähtaeg, sest börsireeglite kohaselt on aega 2 kuud. Leedu põllumajanduse ettevõtted on valmistanud pettumuse, eelkõige Linas Agro ja vähemalt lühiajaliselt on realiseerunud väärtuslõksu juhtum. DelfinGroup on olnud üks portfelli alustala ja toon eraldi välja 3 viisi firmasse investeerimisel. Funderbeami konto vedas plussi Belief, sest saavutati uus müügirekord. Vaatamata osakute tõusule on Belief endiselt väga odav ja olen huvi pärast toonud välja võrdluse Pepsi ja Coca-Colaga.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. augusti seisuga välja niimoodi:

Konto väärtus langes kuuga ligi protsendi võrra. Miinusesse jäid nii aktsiad tervikuna kui ka IuteCrediti võlakirjad.

East West Agro (EWA1L) raporteeris I poolaasta tulemused. Aktsiad on First Northi nimekirjas, kus on leebemad nõuded ja seetõttu avaldatakse majandustulemusi korra 6-kuu jooksul. Massey Ferguson´i traktorite edasimüüja I poolaasta olulisemad näitajad jäid veidi eelmise aasta sama perioodi numbritele alla. Ettevõtte teenis 17,94 miljoni eurose käibe (-8%) juures 0,96 miljonit eurot puhaskasumit (-9%). Firma langetas käesoleva aasta käibe- ja kasumiprognoosi. Nüüd oodatakse müügituluks 37 miljoni eurot (varem 46) ja maksude eelseks kasumiks 2 miljonit eurot (3,5). Tulumaksu arvestus on kummaline, sest poolaasta puhul on see sisuliselt olematu ja realistlikud numbrid kajastuvad alles aastaaruandes. Leedus on ettevõtete tulumaks 15% kasumist, kuid tegelik maksumäär võib kõikuda paljude erisuste tõttu. Üsna palju vigu on aruannetes, mis ei ole hea suhtumine investoritesse. Bilansis hakkab silma, et kasvanud on võlakoormus ja varud. Viimase all on müügiks ostetud traktorid, mida üritatakse põllumeestele müüa peale saagi koristust. Esimene poolaasta oli põllumeestel erinevatel põhjustel raske ja seetõttu langes uute traktorite müük tugevalt, aasta teine pool peaks firma arvates tulema parem, sest esimesed saagikoristuse näitajad on head, mis annavad lootust masinate müügi taastumiseks. Klassikaliste suhtarvude poolest on ettevõte muutunud kallimaks kui mullu, eeldades, et firma enda prognoosid peavad paika.

Ignitis (IGN1L) avaldas II kvartali majandustulemused, mis olid väga korralikud. Kasutan endiselt numbreid, mis ei sisalda ühekordseid tulusid ja kulusid (inglise keeles adjusted), need on omavahel võrreldavad ning annavad õiglasema pildi tulemustest. Leedu energiahiiglase II kvartali käive oli 442,1 miljonit eurot, mis tähendas 40% suurust kukkumist. Peamiseks põhjuseks oli oluliselt madalam elektri ja gaasi hind, millega müüdi klientidele. Kulumieelne ärikasum ehk EBITDA kerkis 103,6 miljoni euroni (+9%) ja puhaskasumiks tuli 61,4 miljoni eurot (+31%). Ignitis prognoosib endiselt käesoleval aastal EBITDAt vahemikus 430-480 miljonit eurot. Kuna I poolaasta tulemuseks kujunes 253,5 miljonit eurot, siis võib oodata prognoosi ületamist. Aktsia on endiselt väga odav, sest turuhinna pealt tuleb tagasivaatavaks (viimase 12-kuu kasumit arvestades) P/E suhteks 4,94. Lisaks on hind börsil tugevalt alla bilansilise väärtuse, sest omakapital aktsia kohta on viimase raporti kohaselt 28,78 eurot. Esimese poolaasta eest makstakse dividendideks 0,643 eurot aktsia kohta, järgitakse lubadust, mille kohaselt kasvab omanikutulu 3% aastas. Strateegilise plaani kohaselt tõuseb minimaalne dividend 2026. aastal 1,40 euroni. Uue ärisuunana on lisandumas elektriautode laadimisvõrk Balti riikides, kuhu investeeritakse 3-5 aasta jooksul maksimaalselt 115 miljonit eurot. Viimane uudis mulle meeldib, sest see mitmekesistab äri ja maandab riske. Elektri hinna osas on jätkuvalt risk, et uusi projekte tuleb liiga palju peale, mis teeb tootjate elu keeruliseks. Usun, et mitmed Ignitise projektid ei jõua ehitamise järku, sest lõpuks saadakse aru üleinvesteerimisest. Odaval elektri hinnal on laiemalt majandusele väga positiivne mõju ja selle tulemusena võib regiooni uusi ettevõtteid juurde tulla, mis jälle suurendaks nõudlust. Ignitis sõltub vähem elektri hinnast, sest äri on tasakaalustatud, peamiselt tänu elektri- ja gaasivõrgule.

IuteCredit teatas I poolaasta majandustulemused. Üsna tähelepanelikult tuleb jälgida, et numbritest õigesti aru saada, presentatsioonis olid ühel lehel puhaskasumi näitajad vahetusse läinud. Võtan aluseks konsolideeritud näitajad, mis sisaldavad kõiki äriüksuseid ning puhastatud numbrid ehk need ei sisalda ühekordseid tulusid ja kulusid. 2023. aasta I poolaasta tulud olid 51,9 miljonit eurot, EBITDA ulatus 23,1 miljoni euroni ja puhaskasumit teeniti 7 miljonit eurot. Eelmise aasta samal perioodil jäi tulude maht 40,2 miljoni euro tasemele, EBITDA küündis 15,6 miljoni euroni ja puhaskasumisse jõudis 3,4 miljonit eurot. Kokkuvõttes on kõik olulised näitajad paranenud, lisaks on kasvanud klientide arv. Portfellis olevate IuteCrediti võlakirjade maht ulatub nüüd 125 miljoni euroni, mis on üsna hirmuäratav summa. Mitu varasemat võlakirja on liidetud üheks ja nii on maht kasvanud. 2026. aasta oktoobris on vaja see võlakohustus refinantseerida ja see on kindlasti üheks riskikohaks. Viimasel ajal on laiemalt levima hakanud vahetuspakkumised, kus investorid saavad enda senised võlakirjad vahetada uute vastu, tihti makstakse veel ühekordset intressitulu, mis muudab pakkumise atraktiivsemaks. Lisaks üritatakse kindlasti leida uusi investoreid, kellele saab võlakirju müüa ja teatava osa summast suudab ettevõte ise rahastada. Firma juhtkonnal tuleks kõik varakult läbi mõelda ja teha eeltööd, et olla kindel rahastuse saamisel. Lisaks ettevõtte enda pingutustele on veelgi olulisem, mis toimub parajasti finantsturgudel. Heal ajal ei teki probleeme, kuid närvilisel perioodil on väga keeruline igasuguse rahastuse leidmine. IuteCrediti võlakirjad on tagatud, mis muudab investeeringu turvalisemaks. Lihtsalt öeldes on tagatiseks kogu kupatus, kõik on panditud ja kui ei suudeta investoritele makset teha, siis võtab tagatisagent ohjad enda kätte. Varasemalt on tagatisagent paika pandud, kes võtab vajadusel üle juhtimise ja hakkab ettevõtte varasid müüma, et tagastada raha võlakirjade omanikele. Loodetavasti ei realiseeru nii negatiivne stsenaarium, tagatisagendi sekkumisel oleksid palju keerulisemas olukorras firma juhtkond ja aktsionärid. Võlakirjade omanikud saaksid enda raha suurel määral kätte, kuigi protsess võib olla pikk ja kulukas.

Linas Agro avaldas IV kvartali ja ühtlasi terve aasta tulemused, nende majandusaasta erineb tavapärasest. Kvartali numbrid olid viletsad, sest lõpetati jälle kahjumiga. Neljanda kvartali käive ulatus 499 miljoni euroni (eelmise aasta sama perioodiga -9%), brutokasum oli 24 miljonit eurot (langedes 72%) ja puhaskahjumiks kujunes 4 miljonit eurot (puhaskasum 51 miljonit eurot). Numbritest on näha, et kasumlikkus on ära kukkunud ja see iseloomustab aasta teist poolt. Kolmanda kvartal kahjum oli veel suurem, samas I poolaasta numbrid olid väga korralikud. Peamiseks põhjuseks oli vilja hinna langus, eelkõige saab esile tuua nisu, mille osakaal jääb 80% lähedusse. Lisaks tuuakse välja, et eelmise aasta nisu oli kehva kvaliteediga ja see raskendas müümist langeval turul. Kuigi Linas Agro puhul on tegemist laiaulatusliku panusega põllumajandusele on alamsektorite osakaalud erinevad. Aktsiate ostmisel sai seda alahinnatud ja tegelikult tuleb rohkem nisu hinda jälgida. Terve majandusaasta käive jõudis 2 miljardi juurde (+5%), brutokasumiks tuli 137 miljonit eurot (-28%) ja puhaskasumisse jõudis 20 miljonit (-74%). Vähemalt lühiajaliselt on tegemist väärtuslõksuga, eelmise aasta numbrite ja ka esimese poolaasta põhjal tundus aktsia väga odav, kuid siis hakkas kahjumit sisse tulema. Kui arvestada viimase majandusaasta põhjal P/E suhet, siis see ei ole enam nii odav. Tuleb mainida, et Linas Agro avaldas numbrid augusti viimase börsipäeva õhtul, seega jääb reaktsioon tulemustele septembrisse. Mitmed suured trendid on endliselt jõus, mis olid üheks investeerimise põhjuseks. Näiteks maailma rahvastiku kasv, kõrbestumine, põllumaa vähesus ja eriti kliimamuutused. Viimased on hiljuti eriti teravalt silma jäänud, sisuliselt iga päev näeb AK uudistes mõnes riigis toimuvat põuda, üleujutust või mõnda muud ekstreemset nähtust. Linas Agro puhul tuleb olla valmis suuremateks kõikumisteks, põllumehe suurimaks sõbraks ja vaenlaseks on ilm ja see mõjutab tugevalt ettevõtte majandustulemusi.

Mintoses langes DelfinGroupi väärtpaberite tootlus kuu keskel, mis pani otsima alternatiive. Enamik õnnestus osta 14% ja 14,5% tootlusega, kuid 13,5% tundus juba liiga vähe ja nii jäid silma IuteCrediti väärtpaberid 15% tulukusega. IuteCredit on võlakirjade kaudu juba portfellis olemas ja seetõttu on mõeldav osta vaid väiksemas koguses. Valikusse jäi kõige lühem tähtaeg, milleks oli 19 kuud, nii läheb see kiiremini portfellist välja. Mintoses on laenujääk sel aastal iga kuu kasvanud, kui eelmise aasta seisuga oli maht 328 miljonit eurot, siis augusti lõpus jõuti 394 miljoni euro tasemeni. See on hea Mintose jaoks, sest tulud kasvavad ja investori seisukohast väheneb investeerimiskeskkonna risk. Tihti on mahtude kasv toonud kaasa madalama tootluse, laenukontorid üritavad raha kaasata ikkagi võimalikult odavalt. Muud tegurid mängivad samuti rolli, näiteks õnnestub korraldada võlakirjade pakkumine madalama intressiga. Laenukontoritel on lubatud väärtpabereid ennetähtaegselt tagasi osta, mis nullib ära investori pingutuse, osta võimalikult pika tähtajaga väärtpabereid, kui intressimäär on kõrge. Praegu siiski suuremat intresside kukkumist ei oota, sest võlakirjade emiteerimine on raske, aset peaks leidma mõni suurem sündmus, näiteks euribori oluline alanemine või sõja lõpp.


DelfinGroup raporteeris börsile enda II kvartali majandustulemused. Lühidalt mõned olulisemad näitajad, teise kvartali maksude eelne kasum oli rekordiline, jõudes esmakordselt 2 miljoni euroni (eelmise aasta samal perioodil 1,8 miljonit). Tulud ulatusid 12,3 miljoni euroni (8,1), EBITDA tõusis 4,3 miljoni euroni (3,1) ja puhaskasumiks tuli 1,8 miljonit eurot (1,1). Võlausaldaja vaatenurgast ei näe praegu ohtu, terasemalt peavad tulemusi jälgima aktsionärid, kelle jaoks on olulisem, kas kasum on veidi suurem või väiksem. Dividendide summa on otseses sõltuvuses kasumist, mis on aktsiate omanikele samuti väga tähtis.

DelfinGroupi investeerimisel võiks välja tuua 3 võimalust: aktsiate omamine, võlakirjade ostmine börsilt ja Mintose kontol väärtpaberite soetamine. Kõigil on omad plussid ja miinused, ohud ning võimalused. Aktsiate puhul on toodud Balti börsile lähenemist USA-st, kus kvartaalsed dividendid on laialt levinud. Teise kvartali tulemuste eest makstav dividend on 0,0195 eurot aktsia kohta. Dividenditootlus on korralik, sest aktsia hind on püsinud viimasel ajal 1,35 euro lähedal, siiski saab suuremat tootlust Mintoses või võlakirju ostes. Börsil on 2 võlakirja, võtan aluseks kõrgema tootlusega võlakirja, mis lisandus turule hiljem. Praegu on tootluseks 12,3%, täpsemalt 8,75% + 3 kuu euribor ja teatud perioodi järel fikseeritakse intress. Mintoses saab rääkida jämedalt 14% tootlusest, kuid siis lisandub portaali enda risk. Mintos läheb küll investorkaitse fondi alla ja sel juhul on kaitstud maksimaalselt 20000 eurot 90% ulatuses. Tuleks veel mainida, et fond ei kaitse mõne laenukontori pankroti eest. Börsi puhul võib tema enda riski olematuks hinnata, seega omades väärtpaberikontol aktsiaid või võlakirju, ei pea muretsema täiendava osapoole läbikukkumise eest. DelfinGroupi aktsiaid saab osta enamike maaklerite kaudu tasuta ning kauplemisaktiivsus on hea, ostu- ja müügihinna vahe on reeglina minimaalne. Võlakirjade ostmine on keerulisem, sest nendega kaubeldakse vähem, ostu-ja müügihinna vahe võib olla lai ja tihti on üleval üksikud orderid. Võlakirjade ostmisel lisandub teenustasu ja eespool mainitud 12,3% tootluse näide peab paika vaid siis, kui võlakiri õnnestub osta nominaalväärtusega ehk 100%-ga. Kui hind ilma intressita on rohkem kui 100%, siis tuleb tegelik tootlus madalam. Võlakirja nominaalväärtus on 1000 eurot, mis teeb kauplemise väiksema portfelliga investoritele raskemaks. Näiteks ei saa osta võlakirju 1500 euro eest, tehingu tegemine on ka keerulisem, sest on 2 hinda, üks on ilma intressita ja teine koos intressiga. Loomulikult on aktsiad kõrgema riskiga kui teised võlakohustused ehk kui läheb käiku must stsenaarium, siis jäävad aktsionärid esimesena rahast ilma. Reaalselt võib aset leida olukord, kus DelfinGroupi aktsionärid jäävad rahast täielikult ilma, kuid võlakirjade omanikud ja Mintose investorid ei kaota kapitali. Aktsiate omamise puhul ei saa lähtuda vaid dividenditootlusest, lisaks võib tulu või kulu tekkida hinnaliikumisest. Pikas perspektiivis ei julge välistada ühtegi valikut neist kolmest, siiski arvestan koondriski ehk ei soovi omada DelfinGroupi aktsiaid, kui Mintoses on juba piisavalt sama ettevõtte investeeringuid.

Lendermarketis olulisi muutusi ei ole, portfellis on pikaajalised Creditstari laenud, valdav enamus on 18% tootlusega. Seni ei ole avaldatud Lendermarketi 2022. aasta majandustulemusi, loodetatvasti varsti tulevad, siis saab hinnata investeerimisportaali riski.


Creditstari majandustulemused on leitavad Lendermarketi kodulehelt. II kvartali puhaskasum oli 1,52 miljonit eurot, mis langes eelmise aasta sama perioodiga 31%. Endiselt paistab silma kapitali puudus, vaja oleks kaasata täiendavalt omakapitali ja saada mõistlikel tingimustel laenu. Bilansis on vähe vaba raha ja ollakse üsna piiri peal, et kas õnnestub enda võlakohustusi õigel ajal refinantseerida. Lisaks enda pingutustele sõltub palju finantsturgudel toimuvast. Creditstar kinnitab, et on otsimas lisakapitali, ilma selleta ei ole mõistlik nende plaan, mis viib nad Suurbritannia turule.

Funderbeamis madalad hinnad püsivad, Venture indeks tegi augusti viimasel päeval senise ajaloo uue põhja. Konto väärtus tõusis kuuga ligi 5% ja peamiselt tõi võidu koju Belief. Põhjuseks olid head majandustulmused, lisaks on kahe Beliefi osaku hinnad ühtlustunud ehk turuväärtus tuleb sarnane. Jätkuvalt sõltub palju, kas viimase hinna arvestusse läheb ost või müük ja see mõjutab tugevalt ka terve konto väärtust. Funderbeami kontol on 3 eurot vaba raha ja augusti viimasel tunnil oli seis järgnev:


Belief Water avaldas rekordilised II kvartali müüginäitajad, esmakordselt ületati maagiline miljoni euro piir. Täpsemalt ulatus käive 1,012 miljoni euroni, kerkides eelmise aasta sama perioodiga 66%. Kasvu tõid uued Beliefi maitsed ja Heavenly limonaadi turule toomine. Uusi brände tuuakse turule harva, aga need ehitatakse üles ning toetatakse turundustegevusega. Minu arvates osatakse väga hästi ära kasutada sotsiaalmeediat, mis on odav viis toodet reklaamida. Ajaloo huvides lisan, et praegu on neil Instagrami kontol (heavenly.lemonade) 3200 järgijat. Uus limonaad on tervislik, sest sisaldab vaid puuviljasuhkrut ja on madala kalorsusega. Finantsilise poole pealt mainitakse, et uue brändi turule toomine vähendab esialgu kasumlikkust, kuid pikemas perspektiivis tasub see kuhjaga ära. Praegu on veel vara öelda, kuidas toode turul vastu võetakse, loodetavasti saavutatakse korralik müügimaht, mis loob aluse tugeva kasumi teenimiseks. Jooksva aasta oodatav käibevahemik on 2,8 kuni 3,5 miljonit eurot. I poolaastaga on müüdud 1,63 miljoni euro eest. Viimase hinna pealt tuleb Beliefi turuväärtuseks 3,73 miljonit eurot ja see annab P/S (turuväärtus/käive) suhtavuks vastavalt käibeprognoosile 1,07 kuni 1,33. Sama metoodikat kasutades tuleb Pepsi P/S suhteks 2,61 ja käesoleva aasta müügikasvuks oodatakse 7,2%. Kõige tuntum karastusjookide bränd Coca-Cola on P/S näidu põhjal veel kallim, sest suhtarvuks tuleb 5,69 ja käibekasvu ennustuseks on tagasihoidlikud 4,6%. Kohati ei ole tegemist võrreldavate ettevõtetega ja maailma suurnimedel on Beliefi ees ka palju eeliseid, kuid siiski peaks näitama, kui madalalt kiiresti kasvavat Eesti firmat praegu hinnatakse.

Näidisportfelli väärtus tõusis augusti lõpus 10505,91 euro peale, kasvades kuuga 1,26%. Ühtlasi on tegemist uue rekordiga, kuigi uus tipp tuli väga napilt. Kõik börsiindeksid langesid kuuga, neist kõige väiksema kaotusega olid USA suurettevõtted (S&P 500 eurodes -0,40%), tänu dollari tugevnemisele õnnestus suuremat miinust vältida. Kehvemini läks teiselpool suurt lompi, sest arvestatava miinusega tuli leppida nii Euroopas (STOXX 600 -2,79%) kui ka Tallinna börsil (OMXT -3,78%).


Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte