Oktoober 2023 kokkuvõte

Ülevaates on mitmeid teemasid. Portfellis esindatud Modera oli sunnitud enda prognoose kärpima. Mintose konto on stabiilselt tulu toonud ja nüüd saab selle kaudu osta võlakirju. Funderbeamis on langus jätkunud, tirides tervet portfelli allapoole. Meeleolu on lühikese aja jooksul väga negatiivseks muutunud, mille tõestuseks olen toonud Hagen Bikesi näite. Osad Funderbeamis olevad ettevõtted on pihta saanud põhjusega, näiteks Ampler Bikes´i, mille saneerimisest tuleb juttu. Samas on terve rida ettevõtteid, kelle majandustulemused lähevad ülesmäge ja osakute hinnad kukuvad üldise languse käigus. Heaks näiteks on Silen, mida saab osta väga odavalt.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. oktoobri seisuga välja niimoodi:

Konto väärtus jäi kuuga sisuliselt samaks ja vaba raha tuli juurde. IuteCredit maksis välja intressid, sealt laekus 110 eurot ja Ignitise dividenditulu oli netos 10,93 eurot. Mõlemal juhul on tegemist poolaasta väljamaksetega ja lühiajaliselt mõjutavad dividendide ja intresside maksed vastavate väärtpaberite hindu negatiivselt.

Modera (MODE) langetas enda käibe- ja kasumiprognoose nii käesolevaks aastaks kui ka 2024. aastaks. Peale 6-kuu tulemusi oli eesmärkide täitmiseks vaja teha tugev teine poolaasta. Pärast kolmanda kvartali viletsa müüginumbri avaldamist sai selgeks, et Modera ei suuda enda 2023. aasta prognoose täita ja veidi hiljem tuli börsiteate näol kinnitus plaanide muutmisest. Käesoleva aasta käibeks oodatakse nüüd 2,27 miljoni eurot (varem 2,78 miljonit eurot) ja kasumiks 1 tuhat eurot (enne 365 tuhat eurot). 2024. aasta müügitulu langetati 5,61 miljoni euro pealt 3,82 miljoni euroni ja kasumit oodatakse nüüd 1,3 miljonit eurot (varem 1,8 miljonit eurot). Modera põhjendab prognooside kärpimist eelkõige kõrgete intressimääradega, mis teevad autotootjaid ettevaatlikumaks ja see on lükanud projekte edasi. Veel I poolaasta tulemustes mainiti, et majanduse keeruline olukord võib mõjuda nii positiivselt kui ka negatiivselt, nüüd tuleb pigem arvestada viimasega. Kindlasti on tegemist väikese pettumusega, sest ostuidee rajanes suuresti pikaajaliste prognooside paikapidamisel. Samas oli palju eksimisruumi, mida näitab väga hästi aktsia püsimine samal tasemel. Turg ei ole Modera 2024. ja 2025. aasta kasuminumbreid kunagi uskunud. Arvatavasti on praegu nähtavus nii kehv, et ei hakatud 2025. aasta prognoose uuendama.

Mintose kontole ostsin oktoobris peamiselt Eleving Groupi väärtpabreid, mille intressimäär oli 15% aastas. Need võidakse küll varsti tagasi osta, sest korraldati võlakirjade emissioon 13% tootlusega ja veebiseminaril mainiti, et saadud vahendite eest kavatsetakse osaliselt vähendada Mintose investeeringuid. Samas tuleks mainida, et esialgu loodeti turult kaasata 75 miljonit eurot, kuid investorite huvi ei olnud nii suur ja lõpuks õnnestus müüa võlakirju 50 miljoni euro eest. Mintoses on nüüd tekkinud uus menüüriba, milleks on võlakirjad (Bonds) ja selle kaudu oli võimalik osta juba eespool mainitud Elevingi võlakirju. Kui väärtpaberikonto kaudu tehingut tehes on minimaalseks koguseks 1 võlakiri ehk 1000 eurot, siis läbi Mintose saab osta “tükikese” 50 euro eest. Lisaks puuduvad igasugused teenustasud, vaid järelturul müümine on tasuline. Tänu sellele saavad võlakirjadele juurdepääsu ka väiksema portfelliga investorid. Tegelikult on ka 1000 eurose (nominaaliga) võlakiri väikeinvestoritele kättesaadav. Varsti on oodata uusi võlakirjade pakkumisi, eelkõige on huvitavad suurema nominaalväärtusega võlakirjad, mis käivad muidu üle jõu. Balti börsidel on viimastel aastatel hakanud võlakirjade turg elavnema ja üha rohkem pakutakse 100 kuni 1000 euroseid võlapabereid. Enne seda oli võlakirja nimiväärtuseks tavapäraselt 50000 kuni 100000 eurot ja ostjateks olid peamiselt erinevad fondid ja suuremad erainvestorid. Kui tuleb häid pakkumisi, siis võib edaspidi Mintose kontolt leida erinevaid võlakirju.


Lendermarketis muutuseid ei ole, konto väärtus vaikselt tõuseb, kuid raha on kinni ootel maksete all (Pending payments). Portfellis on pikaajalised Creditstari laenud, enamik 18% tootlusega. Praeguse seisuga Lendermarketi konto erilist eelist ei anna, sest Mintoses on võimalik osta Creditstari väärtpabereid 17,5% tootlusega. Portaalirisk on Mintose puhul kindlasti madalam ja lisaks läheb see investorkaitse fondi alla. Lendermarketi 2022. aasta majandustulemusi pole veel avaldatud, need annaksid ka mõtteid edaspidiseks. Pikas perspektiivis võib selle konto teekond lõppeda.


Funderbeamis jätkus langus, Venture indeks tegi jälle uue põhja. Parematel päevadel ehk 2021. aasta aprillis oli indeksi väärtus üle 2600 punkti, nüüd ollakse 700 punkti lähedal. Konto langes kuuga ligi 4%, endiselt sõltub palju, kas viimaseks tehinguks jääb ost või müük. Belief on peamiselt suuremast kukkumisest päästnud, viimane tehing tehti paremast äärest, muidu oleks langus olnud suurem. Funderbeami kohta tuli just olulise uudise kinnitus, et kõik regulaatorid on andnud loa ja firma saab 36 miljoni eurose investeeringu. Uudis tuli juba maikuus, kuid nüüd on tehingu toimumine täiesti kindel. Eelkõige kaob suure investeeringu kaasamisega ära Funderbeami pankrotirisk lähematel aastatel.

Seni ei ole toimunud Funderbeamist liikumist börsile või muul viisil lahkumist, mis vahepeal tundus realistlik. Pigem on isegi hea, et madala hinna pealt ei ole toimunud mõne firma väljaostu. Eelkõige oleneb kõik makstavast preemiast, kuid mitmel juhul oleks ka turuhinnale 100% lisamine pettumuseks. Kehvemate tehingute korral jääb preemia pigem 20% juurde, mis oleks halb. Börsil ei ole praegu kõige paremad ajad ja eelkõige on pihta saanud First Northi nimekirjas olevad aktsiad. Enamik Funderbeamis olevatest firmadest sobivad First Northile ja mõned suuremad võiksid mõelda ka põhi- ja lisanimekirja peale. Meeleolu on lühikese aja jooksul kardinaalselt muutunud, heaks näiteks võiks tuua Hagen Bikes´i, kes toodab kastijalgrattaid. Firma tuli 2021. aasta detsembris börsile, IPO (esmane avalik pakkumine) käigus kaasati 501,6 tuhat eurot ja ühe aktsia hinnaks oli 2,64 eurot. Huvi oli meeletu, sest osales üle 6500 investori ja pakkumine märgiti 14,9 korda üle. Vähem kui 2 aastat hiljem, täpsemalt 2023. aasta oktoobris tegi Hagen Bikes teisese avaliku pakkumise. Nüüd oli aktsia hinnaks 0,95 eurot ja pakkumisega sooviti kapitali kaasata 175 tuhat eurot, kuid investorid ei märkinud soovitud mahus. Lõpptulemusena tuli väikese huvi tõttu pakkumine üldse tühistada ja vähestele märkijatele raha tagastada. Peaks olema üsna hea näide, kuidas börsil meeleolud muutuvad, samas on siin veel rida teisi põhjuseid. Hagen Bikes ei suutnud enda eesmärke täita ja viimane pakkumine oli rohkem firma päästmise katse, sest omakapital oli juba miinusesse vajunud. Praegu otsitakse teisi võimalusi ettevõtte ellujäämiseks, kuigi on raske näha, kuidas õnnestub pankrotti vältida. First Northil on veel mitmeid Eesti ettevõtteid, kellel on selg vastu seina, sest raha hakkab otsa saama ja vaja on kiiresti kasumisse jõuda. Teine võimalus on kapitali kaasata, kuigi tõenäosus on väike ja pigem tuleks ise investor leida, börsilt enam raha ei saa ning aktsia hind on niigi madal. Vahepeal ei olnud kasumi teenimine oluline, piisas lennukast ideest, viimasel ajal on jälle põhitõed uuesti esile kerkinud. Funderbeami konto nägi välja selliselt:


Ampler Bikes´i kohta kinnitati saneerimiskava, mis kestab kokku 4 aastat. Positiivse poole pealt kirjutati 7% võlast maha ja ülejäänud summa tasutakse kvartaalsete maksetena 48 kuu jooksul, saneerimise ajal ei maksta intressi. Samas näitab kohtulahend firma raskuste ulatust, sest saneerimismenetluse algatamise päeval oli seis väga kehv. Nimelt oli 30. mai 2023 seisuga firmal varasid 11,6 miljoni euro eest ja kohustusi 12,8 miljoni euro ulatuses. See tähendab, et omakapital oli 1,2 miljoni euroga miinuses. Need numbrid viitavad rohkem pankrotile, siiski otsustasid võlausaldajad saneerimise kasuks, sest siis on suurem lootus enda raha tagasi saada. Pankrotimenetlus oleks küll kiirem, aga spetsiifilisi rattajuppe ei õnnestuks bilansilise väärtusega müüa, lisaks üritatakse säilitada 70 töökohta. Kui saneerimiskava täitmine õnnestub, siis likviidsus paraneb ja ettevõte tuleb keerulisest seisust välja. Aluseks on võetud realistlikud prognoosid, seniste hädade põhjused peitusid liiga roosilistes müügiootustes, mida olen siin korduvalt nimetanud. Firma ellujäämise võimalused kindlasti suurenesid, kuid üks mure on veel. Kohtudokumendis mainitakse vajadust omanike kapitali sissemakseks, mille tegijaks on arvatavasti enamusosanik Kõu Mobility. Täiendav kapitalisüst tähendab ilmselt suurt osaluse lahjendust teistele investoritele. Lisaks on viimasel ajal olnud hädas emafirma Kõu Mobility ja ka teised tütarettevõtted, näiteks Tuul Mobility on kahjumis ja viimase börsile avaldatud raporti kohaselt ka negatiivse omakapitaliga. Kõu Mobility vajaks eelkõige ise rahastust, mida saaks kasutada hädasolevate tütarettevõtete päästmiseks.

European Foods avaldas rekordilised kolmanda kvartali müügitulemused. Rohkem Inconfiti kaubamärgi all tuntud firma III kvartali käive ulatus 1,12 miljoni euroni, kasvades aastaga 63%. Seal hulgas hüppas eksport 139%, ulatudes 358 tuhande euroni. Kommentaariks võib öelda, et vahepeal aeglustunud müügikasv on hakanud jälle kiirenema. Kahjuks ei ole veel Äriregistrile avaldatud 2022. aasta majandusaruannet, mis näitab ettevõtte kasumlikkust, kuigi tegemist on juba vana infoga. Neljandas kvartalis on tulemas uusi tooteid, mis kasvatavad käivet. Osaku hind on pihta saanud üldise languse käigus, samas liiguvad kõik olulisemad näitajad ülesmäge.

Shroomwell (endine Chaga) teatas kolmanda kvartali tulemused. Numbrite osas ei saa lõpuni kindel olla, et tegemist on võrreldavate näitajatega, sest vahepeal on firma struktuur muutunud ja kahes kohas on avaldatud erinev müügitulu. Eraldi on välja toodud 9 kuu käive, mis kahanes võrreldes eelmise aasta sama ajaga 13% ja ulatus 953 tuhande euroni. Seni on firma sisenemine laiemalt raviseente maailma olnud vaevaline. Varasemad Chaga Health´i kaubamärgi ostjad ei ole nimemuutusega kaasa tulnud, toote kujundus on minu arvates oluliselt kehvem kui varem. Lisaks aitab kaasa ka üldine majanduse olukord, sest tooted on küll kasulikud, kuid ei ole eluks hädavajalikud. Firma poolt on rapsimist olnud kõvasti, tooteid ja kaubamärke on tihti muudetud. Esialgu peavad asjad paika loksuma ja uute toodete puhul tuleb aru saada, millele tasub panustada.

Silen raporteeris Funderbeamis septembri tulemused, kuuga suudeti käivet teha ligi 1,5 miljoni euro eest, samas uusi tellmusi tuli pigem tagasihoidlikult (715 tuhat eurot). Esimese 9 kuuga on vaikuseruumide müüja teeninud 830 tuhat eurot ärikasumit. Silen sai endale ka aasta eksportööri auhinna. 2023. aasta käibeks peaks kujunema 17 miljonit eurot ja Äripäevas avaldatud info kohaselt peaks järgmisel aastal müügitulu ulatuma 40 miljoni euroni. Uudises mainitakse veel, et müügitorus on enam kui 19 miljoni euro eest tellimusi. Viimase osaku hinna kohaselt (3 eurot), kujuneb turuväärtuseks 18,9 miljonit eurot. Kui 2024. aasta numbrid tulevad ootuspärased, siis muutuvad klassikalised suhtarvud eriti madalateks, P/S (turuväärtus/käive) tuleb jämedalt 0,5 ja suure tõenäosusega kujuneb ka P/E (turuväärtus/kasum) järgi firma väga odavaks. Ettevõte on jõudnud faasi, kus tavapärase äriloogika kohaselt kasvab kasum käibest kiiremini. Vaadates neid numbreid, tekib soov Funderbeami raha juurde lisada, Silenit ostaks kindlasti juurde. Üsna palju on tugevusvaru, kui ka järgmise aasta numbrid jäävad mõnevõrra nõrgemaks.

StyleDoubler on muudatuste keskel ja soovib jälle kapitali kaasata, mis toob kaasa osaluse lahjendamise. Firmal tekkis varem maksetähtaegadest tulenev rahavoo probleem, mida üritatakse parandada. Muudatused on esialgu toonud käibe kukkumise, kuude lõikes on näha progressi, juulis oli käive 170 tuhat eurot ja septembriks jõuti 250 tuhande euroni. Ülikiire kasvu asemel keskendutakse positiivsele rahavoole ja oluliselt on vähendatud töötajate arvu. Eelmise aasta kolmanda kvartali käive oli 859,5 miljonit eurot, tagasiminek on olnud 24%. StyleDoubleri puhul käib jutt brutokäibest, millest netokäibesse jõuab reeglina 45-50%. Ettevõte sarnaneb liiga palju klassikalisele idufirmale, mis vajab tihti lisaraha. Viimane mõte võib tunduda kummaline Funderbeami platvormil, kuid minu lähenemine on teistsugune. Eelkõige otsin kiire kasvuga firmasid, mis juba teenivad kasumit või jõuavad plussi lähiajal. Praegu tundub, et palju lihtsam tee on kapitali tõsta, kui äri stabiilselt kasumisse viia ja ka rahavooliselt plussi jääda.


Näidisportfelli väärtuseks jäi oktoobri lõpus 10390,89 eurot, langedes kuuga 0,50%. Börsidel tuli vastu võtta suuremaid kaotusi, kõik võrdlusindeksid langesid tugevalt. Kõige kehvemini läks Tallinna börsil (OMXT -3,76%), sarnane kaotus tabas Euroopa aktsiaid (STOXX 600 -3,68%). USA börsil jäi miinus mõnevõrra väiksemaks (S&P 500 eurodes -2,28%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte