Jaanuar 2024 kokkuvõte

Seekord tuleb pikemalt juttu alternatiivsetest investeeringutest, sest väärtpaberikontol olevate aktsiate ja võlakirjade puhul tuleb veel oodata eelmise aasta majandustulemusi. Mintoses on tootlus langenud, siiski pakuvad hiljuti lisandunud võlakirjad paremat tootlust ja ühe uue võlapaberi ostsin juurde. Lendermarketis ootan raha laekumist ootel maksete alt ja loodan Creditstari riski nulli viia. Kõige rohkem on infot Funderbeamis olevate ettevõtete majandustulemustest, mis olid tervikuna üsna erinevad, mõnel juhul lisasin enda kommentaari. Funderbeamis soetasin juurde Huumi osakuid, millest võib halvemal juhul tulla “põrsas kotis” tüüpi ost.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. jaanuari seisuga välja niimoodi:


Konto väärtus jäi sisuliselt samaks, kahanedes kuuga 0,3%. Nii aktsiate väärtus tervikuna kui ka võlakirjade hind langes õige pisut.

Mintoses on intressitase veel langenud, kuu teises pooles olid DelfinGoupi väärtpaberid maksimaalselt 9% tootlusega. Nii madala tulukusega ei saa kuidagi rahul olla, jaanuaris ostetud väärtpaberid olid siiski 10,5% ja 11% tootlusega, mõned tehingud said tehtud ka järelturult. Lisaks DelfinGoupile, soetasin ka ESTO väärtpabereid. Madal tootlus puudutab just laenude/väärtpaberite osa, võlakirjade pealt saab praegu oluliselt suuremat tootlust. DelfinGroupi võlakirjad annavad praegu ligi 13% tootlust ja sealt laekusid ka esimese kuu intressid. Kuna intressimäära üheks osaks on 3-kuu euribor, mis praeguste prognooside järgi hakkab langema, siis tähendab see edaspidi madalamat tootlust. Ostsin uue võlakirjana Eleving Groupi, mis on fikseeritud tootlusega 13% aastas ja intressimakseid tehakse korra kvartalis, tähtajaks on 31.10.2028. Võrreldes DelfinGroupiga on risk kindlasti suurem, sest nad tegutsevad mitmel eksootilisel turul, praegu annavad nad kõige rohkem laene Keenias, mis räägib juba enda eest. Sama võlakiri on olemas ka börsil, kuid kauplemine käib üle nominaalväärtuse, hind on 103% lähedal, seega on Mintose kaudu ostmine odavam ja ei tule maksta ka teenustasu. Kui intressitase püsib madal, siis on alternatiiviks osta kõrgema intressiga võlakirju. Mintos on veidi muutnud võlakirjade sektsiooni vaadet.

Lendermarketis suuri muutuseid ei ole, konto väärtus vaikselt tõuseb, sest ootel maksete all seisev raha teenib 18% suurust intressi. Iseenesest on tegemist magusa tootlusega, eeldusel, et selle lõpuks kätte saab. Vaadates asja teisest küljest ehk Creditstari poolelt, siis mõistlik on ära maksta need laenud, mille intress on kõrge. Järelikult on likviidsusega probleeme, et hoitakse kallist laenu üleval. Minu usaldus Creditstari ja Lendermarketi vastu on kadunud, tegemist on ka seotud osapooltega. See ei ole normaalne, et raha ootel maksete all nii kaua kinni istub. Ohumärgid avaldusid juba varem, kui nad palusid Mintose käest laenude tasumisel ajapikendust, kirjutasin sellest juuli 2022 kokkuvõttes. Peale seda hakkasin Lendermarketist raha välja võtma ja lõpuks otsustasin väikese osa jätta huvi pärast portaali alles ja vaadata, mis edasi saab. Hetkel on ainus lahendus kogu raha väljavõtmine, kui vahendid lõpuks ootel maksete alt vabanevad. Üsna tihti on silma jäänud, et kohalikel staarinvestoritel asuvad Creditstari võlakirjad portfellis, millegipärast ei osata riske näha. Egoistlikust vaatenurgast on muidugi hea, kui jätkatakse Creditstari rahastamist, et saaks enda riski nulli viia. Creditstari käekäik oleneb päris palju tööpuuduse kasvust ja kapitali kättesaadavusest. Sarnase tootluse juures on võimalik leida palju turvalisemaid investeeringuid või ei tasu mõne protsendise lisatulu korral Creditstari võlakirju osta.


Funderbeamis madalseis püsib, Venture indeks püsib napilt detsembris tehtud põhjast kõrgemal. Konto väärtus langes kuuga 5%, endiselt mängib päris palju rolli, kas mõne firma osaku viimaseks tehinguks jääb ost või müük. Vaadates suuremat pilt, siis intressimäärade langus toetab firmade väärtust, mille kasum tekib kaugemas tulevikus. Läbi diskonteeritud rahavoogude meetodi arvutatakse tuleviku kasumid tänasesse päeva. Kui intressimäär on madalam, siis on need kasumid rohkem väärt ja see tõstab varasemas faasis olevate firmade turuhinda. Intressimäärad on praegu allapoole liikumas ja vähemalt teoorias tõstab see Funderbeamis olevate ettevõtete väärtust. Osakute hindu mõjutab praegu madal kauplemisaktiivsus ja üsna hõredalt asuvad ostu- ja müügiorderid, mis vähegi suurema tehingu korral liigutab hinda oluliselt. Osa investoreid on endiselt väljumas ja müüavad sisuliselt iga hinnaga. Hiljuti sai Funderbeam suure investeeringu ja üks positiivne stsenaarium on professionaalsete investorite toomine platvormile, kes leiavad sealt hulga odavaid ettevõtteid, tuues kaasa hinnatõusu. Peale Huumi osakute ostmist jäi kontole vaba raha 17 eurot. Funderbeami konto nägi jaanuari viimasel tunnil välja selline:


CostPocket avaldas novembri ja detsembri tähtsamad näitajad, mis võimaldavad aastale joone alla tõmmata. Käive ulatus 2023. aastal 681 tuhande euroni, mis tähendas 45% kasvu. Üheks väga oluliseks näitajaks on MRR, mis jõudis detsembris 62 tuhande euroni ja see on aastaga tõusnud 37%. Enamik ajast püsitakse kasumis, kuid suuremate kulude puhul jäädakse ka mõningatel kuudel miinusesse. Üldjoontes saab firma käekäiguga rahule jääda ja võib lisada, et pankroti risk on väike, sest tulubaas on piisav. Väljakutseks on võimalikult väikeste turunduskuludega äri edasi kasvatada.

European Foods teatas neljanda kvartali majandustulemused. Iconfiti kaubamärki kasutav firma müüs tooteid viimases kvartalis 1,18 miljoni euro eest, mis tähendas 78% suurust kasvu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Seal hulgas ekspordi käive oli 390 tuhat eurot ja see hüppas aastaga 122%. Terve 2023. aasta müük ulatus 4,07 miljoni euroni (+61%) ja sisaldas ekspordi käivet 1,23 miljonit euro (+104%) ulatuses. Kasumlikkuse kohta öeldakse, et esialgsetel andmetel oli ärikasumi marginaal veidi üle 10%. Puhaskasumi saamiseks tuleb sealt maha võtta intressikulud ja ettevõtte tulumaks. Seega võib eeldada, et puhaskasumisse jõudis hinnanguliselt 400 tuhat eurot. Viimase hinna põhjal on turuväärtus 6,24 miljonit eurot ja see annab 2023. aasta numbrite põhjal P/S suhtarvuks 1,53 ja P/E suhteks 15,6. Mõlemad väärtuskordajad muutuvad käesoleval aastal madalamaks, sest käibe kasv jätkub ja lisaks paraneb kasumimarginaal. Muidugi on veel võimalus, et osaku hind tõuseb kiiresti ja nii võivad need suhtarvud muutuda kõrgemaks. Praeguses seisus võib pidada investeeringut ideaalseks, sest läbikukkumise risk on väga väike, samas käive kasvab kiiresti ja kasumisse jõuab sealt üha suurem osa.

Huum tegi üsna segadusse ajava teate. Enne info avaldamist hakkas osaku hind suuremalt kukkuma ja kuna Huum oli üks nendest firmadest, mida võiks juurde soetada, siis sai lõpuks tehtud 2 tehingut. Ostsin juurde 100 osakut 0,56 euro pealt ja veel 150 osakut 0,48 euro tasemelt. Veidi hiljem suleti kauplemine ja avaldati teade, mille kohaselt liikus 11,5% Huumist enamusosaniku kätte. Kusjuures tehing toimus 7,4 miljoni eurose väärtuse juures, mis jäi selgelt alla viimase aja turuväärtusele. Hiljem kommentaaride sektsioonis selgitati, et tehing toimus väljaspool kauplemiskeskkonda ja sellel ei ole firma väärtusega otsest seost. Kauplemine on nüüd seisnud kuu aega ja teine uudis on veel tulemas, mis ei ole esimesega seotud. Peale järgmise teate avaldamist peaks tavapärane kauplemine taastuma. Hetkel on kahetised tunded, et kas oli hea ost või ikkagi keegi omas siseinfot ja müüs osakuid enne teisi. Esialgu tuleb oodata info avaldamist ja siis kauplemise algust.

Shroomwell (endine Chaga) teatas neljanda kvartali ja ühtlasi aasta tulemused. Mullu oli käive 1,51 miljonit eurot, mis jäi sisuliselt samale tasemele, võrreldaval baasil oli 2022. aasta käive 1,53 miljonit eurot. Kahes kohas on erinevad käibeandmed, seoses firma struktuuri muudatustega peaks olema eelnevad numbrid omavahel võrreldavad. Minu arvates tegeletakse liiga palju erinevate asjadega, mis ei anna kokkuvõttes head tulemust. Raviseente maailmas on küll palju võimalusi ja seda üritatakse ära kasutada, siiski tuleks mõne konkreetse toote ja turu peale keskenduda. Esialgu olid tooted vaid chaga ehk musta pässiku baasil ja tegutseti väga edukalt. Nüüd on raviseente valik palju suurem, kuid on toimunud tagasiminek, osaliselt saab raskused panna üldise majandusolukorra arvele. Uute toodete testimine on kindlasti vajalik ja esialgu tulebki tarbijate eelistusi testida, siiski tuleks lõpuks leida kindlad tooted, millele edaspidi keskenduda. Esialgu tuleb veel aega anda, paljud tooted vajavad veel laiemalt reklaami ja tutvustamist.

Silen raporteeris detsembri olulisemad numbrid. Kuukäive oli 1,12 miljonit eurot ja uusi tellimusi saadi juurde 945 tuhande euro eest. Kogu 2023. aasta müügitulu ulatus 16,5 miljoni euroni, mis tähendas 65% suurust kasvu. Eesmärk oli 17 miljonit eurot, seega jäi tulemus veidi nõrgemaks. Käesoleva aasta käibeprognoosi kohta infot ei avaldatud, varasem eesmärk oli 40 miljonit eurot, mis praegu tundub liiga optimistlik.

Snabb (endine Barking) tegi detsembris uue müügirekordi, kui jõuti 114 tuhande euro peale. Aasta käibe osas on väike segadus, sest kuu numbrid ei anna kokku sama tulemust, erinevus ei tule küll suur ja arvatavasti on midagi tagantjärgi korrigeeritud. Terve aasta käibeks raporteeriti 951 tuhat eurot ja 2022. aastal oli võrreldav näitaja 567 tuhat eurot. Snabbi sõnul kasvas aastaga käive 51%, mis ei vasta tõele, sest õigesti arvutades tõusis müügitulu 68%. Kahjuks ei ole midagi öeldud kasumi ja rahavoo kohta, kuid käesoleva aasta eesmärk on jätkusuutlikult kasvada ning suurendada enda parkimise turuosa Balti riikides.

StyleDoubler teatas enda IV kvartali ja 2023. aasta tulemused. Siin on ka numbrite osas erinevusi, raamatupidamise ja Funderbeamis avaldatud käibeandmed ei lähe päris täpselt kokku. 2023. aasta käibeks kujunes 3,7 miljonit eurot, mis tähendas 40% suurust kasvu. Tänu kulude kokkuhoiule saavutati 7% suurune EBITDA marginaal, mis minu hinnangul tähendab, et puhaskasum jäi nulli ümbrusesse. Aasta teisel poolel tegeleti rahavoo probleemi lahendamisega, mis tõi kaasa käibe kukkumise, teiseltpoolt vähendati ka töötajate arvu ja kulusid. Öeldakse, et varsti avaldatakse 2024. aasta käibeprognoos. Eesmärk on säilitada või ületada praegust kasvu ja samal ajal tõsta EBITDA marginaali.

Tactical Solution avaldas detsembri müügi ja nii saab teada ka terve aasta tulemuse. Detsembri käive oli 354 tuhat eurot ja 2023. aasta andis kokku 3,6 miljoni eurose müügitulu. Aasta eesmärk oli 7 miljonit eurot ehk suudeti vaid pool ära teha ja ka võrreldes 2022. aastaga 5,55 miljoni eurose käibega, tuli suur tagasiminek. Arvan, et siin on 2 peamist põhjust, esiteks mõjutas 2022. aasta müüki tugevalt sõja algus, mis tõi lühiajaliselt kaasa hüppelise kasvu. Teiseks põhjuseks on uue tehase rajamine Saksamaale, mis on veninud ja vähendanud fookust müügile. Usun, et hiljemalt suvel saab näha esimesi töö vilju, siis on tehase osas kõik paikaloksunud. Eestis pannakse tootmine kinni, mis on mõttekoht poliitikutele, meie senised eelised on kadumas ja samamoodi tegutsevad mitmed kohalikud ettevõtted.

Näidisportfelli väärtuseks tuli jaanari lõpu seisuga 10405,06 eurot, kuuga tuli vastu võtta 1,46% kaotus. Kõik börsiindeksid tõusid, kuigi Tallinna börsi pluss oli minimaalne (OMXT + 0,09%). Rahvusvahelised turud kerksid edasi, Euroopa aktsiatel oli korralik kuu (STOXX 600 +1,39%). Kõige paremini läks USA börsil, kus koos indeksiga tõusis dollari kurss, andes kokku tugeva tulemuse (S&P 500 eurodes + 3,75%). Ühtlasi tuleb esimest korda tunnistada allajäämist indeksile, sest alates investeerimise algusest on Ameerika Ühendriikide börs näidanud paremat tootlust.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte