Veebruar 2024 kokkuvõte

Ülevaates tuleb üsna palju juttu portfellis olevate ettevõtete majandustulemustest. Põllumajandusega seotud firmad on praegu raskustes. Ignitisel läheb jätkuvalt väga hästi, samas ei kajasta aktsia hind energiakontserni edu. Suhtarvude poolest on Ignitis väga odav, õnneks laekub sealt päris korralik dividenditulu. Mintoses on uute investeeringute tootlus madal, seetõttu olen ostud teinud järelturult. Funderbeamis on kahel ettevõttel probleem õigeaegse info jagamisega. Seal on jäetud tulemuste avaldamisel üsna palju ruumi, et firmad saaksid paremini keskenduda äri kasvatamisele. Tasub mõelda reeglite karmistamisele, mis muudab Funderbeami sarnasemaks klassikalisele börsile.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 29. veebruari seisuga välja niimoodi:


Konto väärtus langes kuuga üle 1%, kõik portfellis olevad aktsiad langesid ja IuteCrediti võlakirjad veidi tõusid.

Akola (AKO1L, endine Linas Agro) avaldas enda II kvartali ja I poolaasta majandustulemused. Nende majandusaasta on teistsugune ja taustaks võib öelda, et eelmise aasta esimene pool oli väga tugev ja teine pool jäi eriti nõrgaks. Seega oli II kvartali puhul ees tugev võrdlusbaas ja kasumi langus ei tohiks kellelegi olla üllatus. Siiski oleks oodanud paremaid tulemusi, sest eelmise aasta 17 miljoni eurose puhaskasumi asemel, tuli vastu võtta 2 miljoni euro suurune kahjum. Viimase nelja kvartali põhjal jääb kasum aktsia kohta (EPS) 0,08 euroga miinusesse. Lühemas plaanis on oluline, et suudetakse III ja IV kvartal positiivse tulemusega lõpetada, mis võimaldab aasta lõpetada keskpärase kasumiga. Peamiseks probleemiks on madal nisu hind, mis mõjutab kõige tugevamalt. Ollakse partnerid põllumeestele ja kaubeldakse neilt ostetud teraviljaga, äri edukus sõltub üsna tugevalt maailmaturu hindadest. Praegu on vähenenud nii mahud kui ka hinnad ja see tähendab väiksemat käivet. Selline äri on väga kõikuv, palju stabiilsem on valmistoidu tootmine, mille osakaalu kasvatatakse, tuues edaspidi kaasa väiksemad hüpped kasumis. Veebiseminaril ütles tegevjuht, et sel aastal jäädakse 70-90 miljoni euro suuruse EBITDA ehk kulumieelse ärikasumi prognoosi juurde. Päris palju oleneb, kuidas läheb kevadel, mis on põllumeeste jaoks kõige tähtsam periood. I poolaasta EBITDA oli 37 miljonit eurot ja pigem julgeks oodata prognoosi alumist äärt.

East West Agro (EWA1L) raporteeris 2023. aasta majandustulemused. Leedus tegutsev Massey Fergusoni traktorite edasimüüja numbrid olid natukene nõrgemad, võrreldes juba alandatud prognoosiga, mis avaldati pärast I poolaasta tulemuste avaldamist. Käive oli 35 miljonit eurot ja puhaskasumisse jõudis 1,67 miljonit eurot. Võrreldes 2022. aastaga vähenes käive 18% ja puhaskasum kukkus 51%. Põhjuseid oli palju, näiteks madal teravilja hind, kõrge euribori tase ja veel alates ilmast kuni Euroopa karmistunud nõueteni välja. Bilanss teeb murelikuks, sest võrreldes 2022. aasta lõpuga on toimunud negatiivsed muutused, vaba raha sisuliselt ei ole ja samal ajal on kõvasti kasvanud võlg ja rohkem vahendeid on varude all kinni. Selline seis võib tekitada probleeme lähitulevikus, näiteks tuleb müüa traktoreid suurema allahindlusega, et vabastada raha laenude tasumiseks. Firma ootab 2024. aastaks üsna sarnast tulemust, kus käive ulatub 37 miljoni euroni ja maksude eelseks kasumiks prognoositakse 2 miljonit eurot. Seega kui prognoos peab paika, tuleb puhaskasum sisuliselt sama, mis 2023. aastal. Kasum aktsia kohta (EPS) tuleb eelmise aasta põhjal 1,67 eurot. Suhtarvude kontekstis on kasumi kukkumine poole võrra üsna karm, sest P/E (hinna/tulu) suhe kahekordistub.

Ignitis (IGN1L) teatas enda neljanda kvartali ja 2023. aasta majandustulemused. Üheks peamiseks näitajaks on EBITDA ehk kulumieelne ärikasum ja tegemist on näitajaga, mis ei sisalda ühekordseid tulusid ja kulusid (adjusted), kasutan ka edaspidi ainult puhastatud numbreid. Eesmärk oli EBITDA tasandil teenida 430-480 miljonit eurot, tegelikult ulatus see 484,7 miljoni euroni. Võrreldes 2022. aastaga kasvas kulumieelne ärikasum 3,3%. Puhaskasum tõusis aastaga 12% ja jõudis 286,6 miljoni euroni. Neljanda kvartali tulemused olid ka kasumi näitajate osas positiivsed, kuigi käive langes madalama gaasi ja elektri hinna tõttu. Käesoleva aasta EBITDA prognoosiks on 440-470 miljonit eurot ja kui vaadata veidi kaugemale, siis 2026. aasta puhul on kulumieelse ärikasumi vahemikuks antud 470-550 miljonit eurot. Nende numbrite pealt võib öelda, et Leedu energiakontsern teenib järgnevatel aastatel üsna sarnast puhaskasumit. Viimase hinna (18,62) pealt tuleb turuväärtuseks 1,348 miljardit eurot, samas on omakapitali 2,263 miljardit eurot, siit saab P/B suhteks 0,60. Seega kaubeldakse tugevalt alla bilansilise väärtuse ja toome siia juurde P/E suhte, milleks kujuneb eespool toodud puhaskasumi põhjal 4,70. Dividende makstakse kaks korda aastas ja 2023. aasta teise poole eest tuleb juurde 0,643 eurot aktsia kohta, andes terve aasta peale kokku 1,286 eurot. Viimase hinna pealt tuleb dividenditootluseks 6,91% ja strateegilise plaani kohaselt on lubatud dividendimakset tõsta 3% aastas, vähemalt kuni 2026. aastani. Majandustulemustega võib väga rahule jääda, aktsia hind ei kajasta juba pikemat aega õiglast väärtust. Õnneks pakuvad dividendid lohutust ka siis, kui aktsia hind peaks edasi vinduma.

IuteCredit raporteeris enda 2023. aasta majandustulemused. Lühidalt öeldes, olid enamus näitajaid eesmärkidest veidi paremad, puhaskasum jäi alla 12 miljonilisele ootusele. Tegelik tulemus oli 10,3 miljonit, allajäämise põhjustas peamiselt Makedoonia poolt kehtestatud ühekordne solidaarsusmaks suurematele ettevõtetele, mis tähendas 1,4 miljoni eurost erakorralist maksukulu. Viimane näide kirjeldab üsna hästi võimalikke arenguid, mis kaasnevad riskantsemas piirkonnas tegutsemisega. Võlakirja hind küll kajastab neid riske, sest kaubeldakse tugevalt alla nominaalväärtuse ja praegu ostes, tuleb tootlus lunastamiseni 15% lähedale, juhul kui kõik läheb hästi. Üheks riskikohaks on suur maht, mille refinantseerimine võib osutuda keeruliseks, päris palju oleneb kõik olukorrast finantsturgudel. Esialgne maht ei olnud nii suur, aga otsustati mitu võlakirja üheks liita ja nii on jõutud 125 miljoni euro peale. IuteCrediti käesoleva aasta eesmärk on teenida kasumit üle 15 miljoni euro ja käive peaks ületama 120 miljoni euro piiri.

Mintoses püsib uute investeeringute tootlus madalal, seetõttu tegin oste järelturult, kus õnnestub kohati leida kõrgema tulukusega väärtpabereid. Järelturu tehingud toimuvad investorite vahel, peamise turu teiseks osapooleks on laenukontor. Olen järginud reeglit, et ei osta juurdehindlusega väärtpabereid, sest igal ajal võidakse investeering laenukontori poolt tagasi osta ja nii on võimalik reaalselt kahjumisse jääda. Reeglina on tehingud toimunud sama hinna pealt. Praegu püsib Mintose konto tootlus veel rahuldaval tasemel, sest portfellis olevate laenude/väärtpaberite keskmine tulukus on 11,5% ja võlakirjad annavad ligi 13%. Loodetavasti käituvad investorid ratsionaalselt ja hakkavad madala tootluse puhul Mintosest väljuma, mis viib lõpuks intressimäärad üles. Praegu ei näe küll ühtegi põhjust, miks peaks raha juurde panema. Kuu lõpus oli DelfinGroupi väärtpaberite tootlus peamisel turul vaid 8%, selle asemel on palju mõistlikum osta börsilt sama laenukontori võlakiri, mille intress on 9% + 3 kuu euribor. Praegu annab see kokku ligi 13%, oodata on euribori langust, mis hakkab edaspidi tootlust vähendama. Euribori prognoosid on ka muutunud, langust oodatakse, kuid mitte nii kiiret kui varem. Börsilt DelfinGroupi võlakirju ostes tuleb arvestada teenustasuga ja hiljutised müügiorderid on nominaalväärtusest veidi kõrgemal ehk 100,5% peal. Riski vaatest on kindlam omada võlakirju enda väärtpaberikontol, Mintose platvormi puhul tuleb arvestada veel täiendava osapoole riskiga. Esialgu ei hakka Mintosest väljuma, intressimäärad on kõikunud varasemalt ühest äärest teise. Väljumine võtab aega ja sellega tekib veel seisvat raha, mis ei teeni intressi. Kiirem viis oleks müüa järelturul, siis tuleb jälle maksta teenustasu. LHV hinnakirja kohaselt ei ole kasulik võlakirju osta ühe kaupa, sest teenustasu on 6 eurot + 0,2% tehingu summast. Natukene lihtsama näite puhul tähendab see, et 1000 eurose hinna juures tuleb teenustasu 8 eurot, kui osta korraga 3 võlakirja, siis moodustab tehingu kulu 12 eurot ja ühe võlapaberi kohta vaid 4 eurot. Mintos on konto vaadet natukene muutnud ja esimene osa näeb nüüd veidi teistsugne välja.

DelfinGroup on Mintoses suurim investeering ja seega tuleb tähelepanu pöörata laenuandja majandustulemustele. Näitajad on head, tulud jõudsid 2023. aastal 50 miljoni euroni, mis tähendas 41% suurust kasvu. Kulud kasvasid ka oluliselt, eelkõige intressikulud, tuues kaasa väiksema kasumikasvu. Maksude eelne kasum ulatus 8,3 miljoni euroni (+14%) ja puhaskasumisse jõudis 6,6 miljonit eurot (+11%). Neljas kvartal oli rekordiline, maksude eelne kasum jõudis 2,3 miljoni euroni, samas puhaskasum jäi väiksemaks, sest jõustus maksumuudatus. Aasta kokkuvõttes ületati endale seatud olulisemad eesmärgid. Võlausaldaja seisukohast ei näe praegu ohtu, pandilaenude äri ja kasutatud kaupade müük muudab ettevõtet veelgi kindlamaks. Suurim risk realiseerub, kui sõda jõuab Lätti. Aktsionäri vaatest on firma muutunud huvitavamaks, sest jõuti Leedu turule, seni on tegevus toimunud vaid Lätis. Esialgu on mõju väike, kuid pikemas perspektiivis võib sealt suur kasv tulla, lisaks võidakse veel mõnele uuele turule siseneda.

Lendermarketis on seis endine, raha on kinni ootel maksete all, õnneks arvestatakse 18% intressi, mis tõstab konto väärtust. Kui raha laekub kontole, siis teen väljamakse. Kõik portfellis olevad laenud ja ootel maksed on seotud Creditstariga. Lendermarketis on nüüd olemas Creditstari neljanda kvartali ja 2023. aasta majandustulemused. Aasta jooksul on bilansis vaba raha hulk veidikene kasvanud, mis on positiivne. Kasum on mõnevõrra langenud, kui 2022. aasta puhaskasum oli 7,38 miljonit eurot, siis mullu suudeti teenida 6,69 miljonit eurot. Neljandas kvartalis näidati muu tulu all 619 tuhat eurot, mis on suure tõenäosusega ühekordne ja pigem tuleks selle võrra ka terve aasta kasumit korrigeerida. Aruandes mainitakse, et nende SmartSaveri toode töötab väga hästi ja see alandab intressikulusid. Säästmiseks mõeldud toote intressimäär jääb 8% ümbrusesse ja samas on võimalik raha kiiresti kätte saada. Täpsemalt vabaneb raha 10 tööpäeva jooksul, mis paistab investoritele meeldivat. Riski seisukohast on küll raske mõista, miks peaks nii madala tootlusega leppima, sest erinevaid ohte on palju. Kui toote vastu huvi veelgi kasvab, siis saab Creditstar endale väga odavat rahastust, näiteks viimased võlakirjad müüdi 13,5% ja 14,5% intressimääraga. SmartSaveri laiem levik toob kaasa ka riske, võib tekkida pangajooksu sarnane olukord, kus inimesed hakkavad korraga raha välja võtma. Piisab negatiivsest uudisest firma elujõulisuse kohta, mis vallandab paanika. Praegu on soov Creditstari risk nulli viia ja ka Lendermarketist täielikult väljuda.

Funderbeamis püsisid osakute hinnad madalal tasemel, Venture indeks kõikus 700 punkti ümbruses, seni ei ole detsembris tehtud põhjast läbi vajutud. Konto väärtus langes kuuga ligi 1% võrra, endiselt on vaba raha 17 eurot. Funderbeami konto nägi veebruari viimasel tunnil välja selline:


Ampler Bikes raporteeris üle pika aja müügitulemusi, sest viimane info oli juuli kohta. Nüüd tulid korraga aasta viimase viie kuu müüginumbrid, mis tekitasid investorites rohkem küsimusi kui vastuseid. Lisaks oleks oodanud midagi firma olukorra kohta, sest käimas on saneerimine. Eelkõige võiks avaldada infot, kuidas on näiteks müük, kasum ja rahavood kooskõlas saneerimiskavas olevate prognoosidega. Müüginumbrid on olemas, kuid väga raske on nendega midagi edasi teha, sisuliselt on võimatu öelda, kas konkreetsel kuul oli kasum või kahjum mingis suurusjärgus. Ampleri saneerimise puhul on üheks positiivseks teguriks, et laenudelt ei arvestata intresse ja sealt tuleb arvestatav kulude kokkuhoid. Töötajate arv on pidevalt vähenenud, kui juulis oli veel 83 inimest, siis aasta lõpuks jäi töötajaid järele vaid 67. Viimase 5-kuu müügitulu oli kokku 2,26 miljonit eurot ja see langes aastaga 56%. Kulud on ka kindlasti väiksemad, siiski on raske näha, kuidas nii madala käibe pealt õnnestub midagi kasumisse jätta. Terve 2023. aasta käive oli 7,4 miljonit eurot, kukkudes 58%. Praegu on rataste müügis madalhooaeg, kui saabuvaks suveks müüki korralikult käima ei saa, siis on tõsiseid kahtluseid firma ellujäämise osas. Võimalik on veel suuromaniku poolne päästmine täiendava kapitalisüsti toel. Hädas on terve sektor ja kes suudavad ennast keerulisest olukorrast välja rabeleda, nende jaoks on hiljem turul rohkem ruumi. Koroonaviiruse periood osutus petlikuks, arvati, et kiiresti kasvav müük on uus reaalsus. Kui piirangud kadusid, siis inimesed ei ostnud enam rattaid, vaid läksid hoopis reisima. Senine juht ei jätka 2024. aastal, samas ei öeldud midagi uue juhi kohta.

Bikeep teatas detsembri müügi ja ühtlasi ka 2023. aasta majandustulemused. Möödunud aasta käive ulatus 2,37 miljoni euroni, mis tähendas 39% suurust kasvu. Kahjum oli 165 tuhat eurot ja 2024. aasta eesmärgiks on kasumlikkus ja oodatakse ka müügitulu kasvatamist. Mainitakse, et brutokasumi marginaal on üle 65%, sellist taset suudavad näidata vähesed ettevõtted. Kui saadakse mahtu juurde, siis hakkab üha suurem osa käibest liikuma kasumisse. Mikromobiilsuse turg on kindlasti kasvav, samas hoiab üldine majandusolukord müüki tagasi. Julgen öelda, et osaliselt raskem aeg isegi meeldib, sest ettevõtted on sunnitud efektiivsemaks muutuma. Mõned aastad tagasi anti idufirmadele väga lahkesti uut raha peale, mis lahjendas seniste investorite osalust ja tihti ei toonud kaasa kasumlikkuse paranemist. Nüüd ollakse sunnitud vähemalt nulli jõudma, et saaks edasi tegutseda. Rohkem tegeletakse kulude vähendamisega ja kui lõpuks hakkab veel majandus äritegevust toetama, siis võib oodata väga häid tulemusi.

Siidrikoda avaldas korraga II, III ja IV kvartali tulemused. Investori vaatest ei ole selline raporteerimise viis kuidagi aktsepteeritav, sest meid huvitab värske informatsioon. Klassikalisel börsil saaks hilinemise eest trahvi ja on paika pandud, millal on viimane päev enda numbrite avaldamiseks. Reeglina avaldatakse head uudised kiiresti ja halbade uudistega viivitatakse, nii läks ka seekord. Siidrikoda jäi tugevalt alla enda 2023. aasta eesmärkidele, kõige suurem tagasilöök tuli kasumi osas. Nimelt oodati 412 tuhande eurost kasumit, kuid vastu tuli võtta hoopis 23 tuhande eurone kahjum, mille peamiste põhjustena toodi välja tootmiskulude kasv ja laenuraha kallinemine. Äritulud jäid eelmise aastaga samale tasemele ja ulatusid 817 tuhande euroni, kuigi eesmärk oli 1,56 miljonit eurot. Sealhulgas kasvas käive 50%, jõudes 572 tuhande euroni. Siidrikoda lisab sinna juurde varude muutuse ja muud äritulud, mis kokku annab eespool mainitud 817 tuhat eurot. Käesolevaks aastaks oodatakse käibe kahekordistumist ja 100% müügikasvu tempos loodetakse liikuda järgmised 3-5 aastat. Väga optimistlikud prognoosid, senise ajaloo põhjal ei julge neid uskuda ja sarnane seis on olnud viimastel aastatel. Pidevalt öeldakse, et kohe hakkab käive ja kasum kiiresti kasvama ja kui aasta saab läbi, siis tuli mingil põhjusel ebaõnnestumine. Tundub, et kõige paremini töötab neil restoran, mis on avatud soojemal ajal ja seda näitavad ka II ja III kvartali müüginumbrid. Kasutatakse KODAS kaubamärki ja uutest toodetest panustatakse FIBES puuviljapüree peale, mis toetab soolestikku. Aruandes ei mainita enam kordagi Hiinat, nüüd räägitakse Lätist ja Leedust, mis paistab olema strateegia muudatus.


Näidisportfelli väärtuseks kujunes veebruari lõpu seisuga 10365,80 eurot, langedes kuuga 0,38% võrra. Börsiindeksid liikusid erinevalt, ainsana jäi miinusesse Tallinna börs (OMXT -0,84%). Suurtel börsidel jätkus hinnaralli, seal hulgas oli Euroopa aktsiatel hea kuu (STOXX 600 +1,84%). Ameerika Ühendriikide börs tegi uusi rekordeid ja tõus oli väga kiire (S&P 500 eurodes +5,21%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

  1. Päris huvitav blogi! Loen huviga analüüsi ja võrdlen oma märkmete ja mõtetega!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte