Märts 2024 kokkuvõte

Ülevaates on mitmeid teemasid, põhjalikumalt kajastan Modera majandustulemusi. Lendermarketist loodan lähiajal väljuda ja tuua selle asemele portfelli sisse täiesti uue valdkonna. Pommuudis tuli Funderbeamilt, kui teatati järelturu müügitehingu tasu kuuekordistamisest. Investorite reaktsioon oli karm ja osakute hinnad läksid vabalangusesse. Üha selgemaks saab, et ettevõtted peaksid Funderbeamist lahkuma ja selleks on lahendused olemas. Ampleri ja Beliefi tulemused erinevad kardinaalselt, viimasel läheb jätkuvalt väga hästi, kuid elektrijalgrataste tootja lugu võib saada kurva lõpu.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. märtsi seisuga välja niimoodi:


Konto langes kuuga 0,7% ja miinuse põhjustasid aktsiad, IuteCrediti võlakirjade väärtus veidi kasvas.

Modera (MODE) avaldas II poolaasta ja 2023. aasta majandustulemused. Siin tuleb mainida, et käive oli juba varem teada ja nüüd avaldati põhjalikum raport. Modera aktsiad on First North-i nimekirjas, kus on leebemad nõuded ja seetõttu avaldatakse majandustulemused korra 6-kuu jooksul. Müügitulu on seni avaldatud korra kvartalis. Terve aasta käive küündis 2,15 miljoni euroni (+32%) ja II poolaasta tulude maht oli 995 tuhat eurot (+7%). Üheks väga oluliseks näitajaks on MRR (Monthly Recurring Revenue) ehk igakuine tarkvara renditulu, mida suudeti aastaga kahekordistada. Käesoleva aasta jaanuari seisuga ületas MRR 110 tuhande euro piiri ja see osa tulust on püsiva iseloomuga, mis muudab ettevõtte tugevamaks. Teine poolaasta tõi 117 tuhande eurose puhaskahjumi ja tõmbas ka terve aasta miinusesse, kui puhaskahjumiks jäi 95 tuhat eurot. Võrreldes 2022. aastaga vähenes kahjum oluliselt ja üks võimalus on tulemuste paranemist vaadata EBITDA ehk kulumieelse ärikasumi põhjal. Mullu ulatus EBITDA 953 tuhande euroni ja tähendas 161% suurust hüpet. Käesoleva aasta prognoosi ei muudetud, varasemalt avaldatud plaani kohaselt peaks käive tõusma 3,82 miljoni euroni ja kasum ulatuma 1,3 miljoni euroni. Modera ei suutnud enda 2023. aasta prognoose täita, esialgu loodeti kasumit teenida 365 tuhat eurot aga lõpuks jäi tulemus veidi nõrgemaks, võrreldes juba alandatud plaaniga. Suures pildis midagi katki ei ole, üldine majanduse seis ja kõrged intressimäärad avaldavad negatiivset mõju. Ärivaldkond on erinev paljudest teistest, kliendi saamine on kulukas protsess, kuid hiljem laekuvad tulud pikka aega. Finantstulemuste alt jäi silma lõik, kus mainiti, et ettevõtte juhatus viis läbi vara väärtuse testi. Lõpptulemusena leiti, et põhivara oli üle viie korra kõrgem bilansis kajastatud 5,5 miljoni eurosest väärtusest. Nende põhivara on sisuliselt tarkvara ja arvatavasti on siin peidus varjatud väärtust.

Mintoses püsivad intressimäärad madalal tasemel, endiselt üritan leida suurema tootlusega investeeringuid järelturult. Kui varem oli portfellis lõviosa DelfinGroupi laenud/väärtpaberid, siis nüüd on osakaalud muutunud. Praegu on kolme laenukontori osakaalud üsna võrdsed, lisaks on esindatud veel ESTO ja Eleving Group. Tegemist ei ole soovitud muutusega, vaid põhjuseks on liiga madal intressimäär, mis sunnib otsima alternatiive. DelfinGroupi osakaalu on plaanis kindlasti tõsta, kui tootlus läheb veidi ülespoole.

Lendermarketis suuri muutuseid ei ole, ootel maksed teenivad 18% intressi ja tõstavad konto väärtust. Mainimist väärib saadetud kiri, milles räägitakse Creditstari edusammudest raha vabastamisest ootel maksete alt. Öeldakse, et 30% ulatuses on raha kantud investorite kontole ja tegevusega jätkatakse. Mulle kuulub veel üks Lendermarketi konto ja mõlemal juhul ei ole raha ootel maksete alt vabanenud. Arvatavasti midagi siiski liigub ja Creditstaril on äriliselt kasulik ära maksta need kõrge intressiga laenud. Kui raha lõpuks laekub, siis teen väljamakse ja kajastan seda kui suletud investeeringut. Praegu uurin teenimise võimalusi krüptorahaga ja üks variant on tuua see valdkond portfelli koosseisu. Krüptode maailm on põnev ja viimastel aastatel on toimunud uusi arenguid. Miinuseks on meeletud kõikumised ja kohati on neid raske investeeringuna käsitleda. Hetkel välistaksin klassikalise osta ja hoia strateegia, mõned erandid on ka. Eelistatud lähenemine on panna krüptoraha mingil moel lisa teenima, ajades taga tootlust, mis pole klassikalises finantsmaailmas võimalik. Näiteks on võimalik aastas saada 100% tootlust, kuigi muutujaid on palju, mis määravad tegeliku tulemuse.

Funderbeamis läksid osakute hinnad vabalangusesse, sest investoritele ei meeldinud varsti jõustuv hinnakirja muudatus. Seni oli järelturu müügitehingu tasu 0,5% summast, kuid 6. aprillist tõuseb see 3% peale. Seega tehingutasu tõuseb 6 korda, ostutehing jääb küll endiselt tasuta. Investorite reaktsioon oli karm ja paljude ettevõtete osakute hinnad kukkusid mitukümmend protsenti. Funderbeami Venture indeks kukkus ajaloo madalaimale tasemele, põhjaks jäi 629 punkti. Eeldasin, et detsembris tehtud põhi jääb pidama, aga eksisin. Funderbeamilt ei osanud sellist uudist oodata, sest hiljuti saadi väga suur kapitalisüst. Püüdes olukorda teistmoodi kirjeldada, siis põhimõtteliselt on sama, kui äsja miljonäriks saanud inimene hakkab teerulli eest sente korjama. Ma ei ole kindel, kas rahaliselt toob see kasu või kahju. Maine sai kõvasti kannatada, osa investoreid lahkus jäädavalt ja platvormile truuks jäänud inimestele tekitati suurt kahju. Üha selgemaks saab, et Funderbeamist tuleb firmadel esimesel võimalusel lahkuda. Eeldatavasti väheneb kauplemisaktiivsus veelgi ja ostu- ja müügihinna vahe venib laiemaks. Õiglase väärtuse ja osaku hinna vahe muutub veel ekstreemsemaks. Edukamate firmade puhul on pigem küsimus, mitu korda oleks hind kõrgem, kui nad on jõudnud börsile.

Funderbeamist lahkumisel on praegu üks suur takistus, sest osaluse väljakandmine maksab 750 eurot ja nii suure tasu maksmine ei ole enamike investorite jaoks mõeldav. Üheks alternatiiviks on börsile minek, kus IPO (esmane avalik pakkumine) käigus müüakse Funderbeami investorite osalus. Viimasel juhul oleks tegemist sundmüügiga, mis ei pruugi kõigile investoritele meeldida, samas ei tohiks see takistuseks saada, sest müüa saab väga hea hinnaga. Teine alternatiiv on enda osakute tagasiostmine järelturult, mis toetab hinda ja võimaldab teha hea tehingu. Näiteks määrab ettevõte, et ostab aasta jooksul kuni 100 tuhande euro ulatuses tagasi enda osakuid. Pärast on mitu varianti, millest eelistatum on nende osakute tühistamine, mis tõstab ühtlasi kõikide teiste investorite osalust, lisaks saab osakuid kasutada töötajate premeerimiseks. Plussina saab veel välja tuua, et ostutehing on tasuta, takistuseks võib saada ettevõtte finantsiline olukord. Tagasiostu saavad lubada firmad, kellel on pangaarvel arvestatav summa ja sinna tuleb vahendeid juurde läbi positiivse rahavoo, lisaks on vaja veel finantseerida enda kasvuplaane. Kolmas alternatiiv on kui firma ostetakse ära, eelkõige teise ettevõtte poolt, kuid mõeldav on ka juhtkonna poolne väljaostmine. Investoritele saab head meelt teha ka dividende makstes, portfellis olevatest firmadest on seni omanikutulu jaganud vaid European Foods. Üldiselt ei tasu dividende loota, sest ollakse varasemas faasis, samas mõne aasta möödudes võib juba rohkem saaki oodata.

Strateegiline lähenemine on endine, mille kohaselt ei soovi teha vabatahtlikke müügitehinguid. Senise ajaloo jooksul on toimunud vaid Clevoni aktsiate müük, sest firma soovis börsilt lahkuda ja enam ei olnud võimalik turuväärtust leida. Tihti annab parema tulemuse osta ja hoia strateegia, võrreldes aktiivse kauplemisega. Viimasel juhul on lihtne kasumit võtta, aga oluliselt keerulisem on leppida kahjumliku tehinguga. Hinnaliikumised ei ole alati loogilised ja neid ei saa seostada konkreetse uudisega. Funderbeami platvormiga jään seotuks ilmselt pikaks ajaks ja osadest investeeringutest õnnestub arvatavasti aastate jooksul edukalt väljuda. Mõne väiksema ettevõtte puhul on suurem mure, eriti kui käibe ja kasumi osas ei tehta edusamme. Näiteks on vaja börsile minekuks ennast registreerida aktsiaseltsiks, mis võib käia üle jõu. IPO tegemine on ka üsna kallis ja väiksemate ettevõtete puhul läheb korralduskulude osakaal liiga kõrgeks. Seni on Funderbeamis olnud üheks peamiseks languse põhjuseks madal likviidsus, mis on müüjate domineerimisel surunud hindu üha allapoole. Ebalikviidsus töötab mõlemat pidi ja nii võib tulla ka kiire tõus, kui ostjad saavutavad ülekaalu. Konto väärtus kahanes kuuga 3,2% ja see ei olegi kõige karmim langus. Portfellis suurema osakaaluga esindatud Beliefi ja Sileni puhul läks viimase tehinguna arvesse ost, mis hoidis ära suurema kukkumise. Funderbeami kontol on endiselt vaba raha 17 eurot ja nägi märtsi viimasel tunnil välja selline:

 

Ampler Bikes teatas esialgsed 2023. aasta tulemused, mis olid kohutavad. Nimelt oli käive 7,4 miljonit eurot ja puhaskahjum 6,7 miljonit eurot. Aasta lõpu seisuga oli firmal varasid 9,6 miljoni euro eest ja kohustusi 14,8 miljoni euro jagu, mis tähendab, et omakapital jäi 5,2 miljoni euroga miinusesse. Nende numbrite baasil saab öelda, et saneerimine ei ole loodetud tulemusi toonud. Saneerimise algatamise seisuga (30. mai 2023) oli Ampleri omakapital 1,23 miljoni euro ulatuses negatiivne ja lisaks kirjutati veel 7% võlast maha. Seega saab väita, et peale saneerimise algatamist on firma 7-kuuga kaotanud 5 miljonit eurot. Äri ümberkorraldamine võis tekitada ka mitmeid ühekordseid kulusid, sellele vaatamata on seis väga halb. Mainitakse, et võla suhe ei ole jätkusuutlik. Probleemi lahendamiseks on juhtkond tellinud erapooletu analüüsi firma väärtuse leidmiseks, mille baasilt saab lähitulevikus täiendavat omakapitali kaasata. Arvan, et praegu on kahjumi püsimine suurem probleem ja kui olukord ei parane, siis ei ole kasu ka täiendavast kapitalisüstist. Lisaraha on oluline peamiselt suviseks kõrghooajaks, kuid eelkõige peab äri kasumlikuks muutuma. Praegused finantsnäitajad soosivad firma pankrotti laskmist, käesoleva aasta jaanuari ja veebruari müük ei vastanud ka ootustele. Kui raha kaasamine õnnestub, siis jääb see ilmselt viimaseks päästmise võimaluseks. Investori seisukohast tähendab uus rahastus suurt osaluse lahjendust, sest investeerimisvoor tehakse madala hinna pealt. Ampleri enamusosanik Comodule on ka väga keerulises seisus, sest lisaks osalusele on veel antud 8 miljoni eest omanikulaenu. Halvemal juhul võivad mõlemad pankrotti minna, Ampleri allesjäänud vara on keeruline müüa, sest tegemist on spetsiifiliste rattajuppidega. Tundub, et vahepealne edulugu saab kurva lõpu ja olukorrast pääsemine läheb juba imede valdkonda.

Belief Water avaldas IV kvartali ja 2023. aasta müügitulemused. Neljanda kvartali käive kasvas 78% ja jõudis 827 tuhande euroni. Terve aasta müük ulatus 3,31 miljoni euroni, tõustes 58%. Tulemused ületasid ootuseid, sest viimane käibeprognoos oli 3,2 miljonit eurot. Heavenly limonaadi müük on läinud plaanitust paremini ja jõutud on suuremate tootmismahtudeni, mis tõstab efektiivsust ning suurendab kasumlikkust. Beliefi tegevusega olen väga rahul, neil on ka börsiplaan, mis viib ettevõtte turuväärtuse õigele tasemele.


Näidisportfelli väärtuseks jäi märtsi lõpu seisuga 10273,04 eurot, vajudes kuuga 0,89% võrra. Börsiindeksitest jäi ainsana miinusesse Tallinna börs (OMXT -0,69%) ja rahvusvahelistel turgudel jätkus hinnaralli. Kõige paremini läks Euroopa börsidel (STOXX 600 +3,65%), Ameerika Ühendriikide suurettevõtete aktsiad näitasid sarnast tulemust (S&P 500 eurodes +3,19%). Nüüd tuleb tunnistada allajäämist ka Euroopa aktsiaindeksile, portfellil on läinud viimasel ajal kehvasti, samas on suurtel börsidel toimunud kiire tõus.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2023 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte