Mai 2024 kokkuvõte

Ülevaates kirjutan pikemalt Ignitisest, kes avaldas väga head I kvartali majandustulemused. Firma aktsiad on erakordselt odavad ja äritegevuse riskid üsna hästi maandatud. Mintoses ostsin uue ettevõtte võlakirju ja nüüd saab platvormi kaudu investeerida üürikinnisvarasse. Lendermarketist õnnestus lõplikult väljuda ja selle asemele tulevad edaspidi krüptoraha investeeringud. Funderbeami investeeringutest tuleb olude sunnil kirjutada Amplerist, mida üritatakse lootusetust seisust päästa. Minu arvates on ettevõte pankrotis ja saatusega tuleks leppida ning ei tohiks sinna rohkem raha uputada.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. mai seisuga välja niimoodi:


Kontole jõudsid East West Agro dividendid, netos laekus 6,8 eurot. Lisaks tuli arvele 72,06 eurot Lendermarketist. Kui viimast mitte arvestada, siis kasvas konto väärtus kuuga ligi 3% ja võidu tõid koju nii aktsiad tervikuna kui ka IuteCrediti võlakirjad.

Akola (AKO1L, endine Linas Agro) teatas enda III kvartali ja 9 kuu tulemused, nende majandusaasta on teistsugune. Tulemused jäid nõrgaks, sest 9 kuu kokkuvõttes ulatus käive 1,12 miljardi euroni (-25%), EBITDA ehk kulumieelne ärikasum oli 46 miljonit eurot (-25%) ja puhaskasumisse jõudis vaid 9 miljonit eurot (-63%). Kolmanda kvartali käive jäi samaks (366 miljonit eurot) ja puhaskahjumiks kujunes 4 miljonit eurot. Eelmise aasta sama perioodi puhaskahjum oli 20 miljonit eurot. Kõikumised on väga suured, praegu suurendatakse valmistoidu osakaalu käibes, mis on stabiilsem ja väga hea marginaaliga äri. Tulemuste nõrkust põhjendati madalate turuhindadega, samas on hakanud näiteks nisu ja piima hind tõusma, kuid selle mõju jääb Akola neljandasse kvartalisse. Aktsia hind on ka hakanud taastuma, sest turg vaatab ettepoole. Ettevõte investeerib julgelt ja viimasel ajal on isegi ostetud väiksemaid osalusi idufirmades.

Ignitis (IGN1L) raporteeris I kvartali majandustulemused ja avaldas strateegilise plaani, mis on koostatud kuni 2027. aastani. Majandustulemused olid väga head, olulisematest näitajatest kasvas EBITDA ehk kulumieelne ärikasum 181,7 miljoni euroni (+21%) ja puhaskasum jõudis 112,6 miljoni euroni (+27%). Endiselt kasutan siin ning ka allolevas tekstis vaid puhastatud näitajaid (adjusted), mis ei sisalda ühekordseid tulusid ja kulusid. Käesoleva aasta EBITDA prognoos jäeti samaks ja selle vahemikuks oodatakse 440-470 miljonit eurot. Strateegilise plaani puhul oli osa infot juba varem olemas. Tähtsamatest näitajatest avaldati esmakordselt 2027. aasta numbrid, EBITDA eesmärk on 550-650 miljonit eurot. Dividendide osas jätkatakse senist strateegiat, kus väljamakset tõstetakse iga aasta vähemalt 3% võrra. Esmakordselt toodi välja 2027. aasta minimaalne dividend, milleks on 1,45 eurot ühe aktsia kohta. Leedu riik peab dividendidelt kinni 15% tulumaksu, millega tasub arvestada. Kõige kasulikum on Ignitise aktsiaid omada firma nimel, sest siis saab kinnipeetud tulumaksu deklareerida ja selle summa võrra saab vähendada enda maksukohustust dividendide väljamaksmisel. Praeguse aktsia hinna pealt tuleb 2027. aasta baasil dividenditootluseks 8% ja seda saab pidada väga kõrgeks näitajaks. Ignitise aktsiad on jätkuvalt väga odavad, viimase 12-kuu puhaskasumi pealt kujuneb P/E suhteks 4,2 ja firma omakapital on ligi kaks korda kõrgem turuväärtusest. Tahaks loota, et lõpuks hakkab aktsia hind tõusma, samas on hea teada, et arvestatavat tulu saab ka dividendidest. Ignitise puhul tuuakse ühe miinusena välja poliitilist riski, antud kontekstis võib mainida, et Leedus tehti ära pangamaks, milleni Eestis ei jõutud. Kasvanud kaitsekulutuste tõttu võivad poliitikud minna ka teiste ettevõtete kasumite kallale. Teiseltpoolt on äri üsna hajutatud ja ei sõltu nii tugevalt elektri hinnast. Lisaks tuulikutele ja päikeseparkidele on äri oluliseks osaks elektrivõrk, mis toodab sisuliselt garanteeritud kasumit. Praegu on näha, et hommikul ja õhtul on elektri hind kõrge ja kui päeval päike paistab, siis on hind nullilähedane. Ignitis saab sellist olukorda edukalt ära kasutada, sest neil on suure võimsusega pump-hüdroakumulatsioonijaam, lihtsamalt öeldes vesisalvesti. Valikusse kuuluvad ka gaasil töötavad elektrijaamad, mida saab kiiresti sisse ja välja lülitada ning annavad toodangut kõrgema hinnaga tundidel. Need suruvad turult välja meie põlevkivil töötavad jaamad, mis vajavad kasumi teenimiseks pikemat perioodi koos krõbedama hinnaga. Rajatakse ka elektriautode laadimisvõrku ja loetelu on veel pikem. Kokkuvõttes saab öelda, et äri on mitmekesine ja riskid on üsna hästi maandatud.

IuteCredit avaldas I kvartali majandustulemused, mis olid pigem nõrgemapoolsed. Lühidalt öeldes, ulatusid tulud 26,4 miljoni euroni (+3%) ja puhaskasumisse jõudis sellest 2,2 miljonit eurot (-21%). Terve aasta eesmärgid jäeti samaks ja endiselt oodatakse tulude mahuks 120 miljonit eurot ja puhaskasumiks 15 miljonit eurot.

Mintoses püsivad intressid madalal tasemel, samas võlakirjadelt on võimalik teenida kõrgemat tootlust. Valida oli kahe võlapaberi vahel, millest üks oli IuteCredit ja teine ID Finance. IuteCrediti võlakirjad on juba LHV väärtpaberikontol olemas ja seega langes valik ID Finance kasuks. Nende võlakirjade tootluseks tuleb ligi 12,5% aastas, kuigi intressimääraks näidatakse 9,5% aastas. Põhjuseks on ostuhind, milleks tuli 97% võlakirja nominaalväärtusest, investeering oli 500 eurot ja peale tehingu toimumist kanti kohe 15 eurot tuluna kontole. Intressimakseid tehakse korra kvartalis ja tähtajaks on 25.09.2025. Võrreldes teiste portfellis olevate laenukontoritega, on ID Finance mõnevõrra erinev, sest rohkem on lühiajalisi ja väga kõrge intressimääraga laene. Finantsaruanded näitavad, et päris suur osa saadud intressitulust tuleb teiseltpoolt maha kanda halbade laenudena. Siiski on viimaste aastate tulemused head ja olulisemad näitajad liiguvad ülesmäge.

Mintosest tehtud esimene pilt on muutunud ja uue valikuna on lisandunud kinnisvara. Sisuliselt on tegemist üürikinnisvaraga, kus investorid saavad iga kuu renti. Esimene projekt annab 5% üüritootlust aastas ja lisaks oodatakse 3% kasvu läbi kinnisvara pikaajalise tõusu. Kogutootlus tuleb seega 8% aastas, tähtaeg on väga pikk, sest see ulatub 2044. aastasse. Varasemalt on ka võimalik väljuda, selleks tuleb enda investeering järelturul müüa. Antud lahendus pakub väiksema portfelliga investoritele ligipääsu üürikinnisvarale, sest minimaalne investeering on 50 eurot. Lisaks ei ole endal mingeid muresid, võrreldes nendega, kes soovivad ise üüriäri korraldada ja väga lihtne on ka investeeringuid hajutada. Ühe miinusena võib välja tuua Mintose riski, eelkõige siis, kui summa jääb tublisti üle 22 tuhande euro. Investorikaitse fond garanteerib Mintose läbikukkumise puhul 90% summast ja maksimaalselt 20 tuhat eurot. Praegu võib Mintose riski liigitada madalaks ja äsja saadi juurde täiendavat rahastust, millest kirjutasin eelmises ülevaates. Esialgu ei ole plaanis üürikinnisvarasse investeerida, kuid ei välista sinna panustamist tulevikus.

Kustutasin esimeselt väljavõttelt soovituskoodi, sest ei taha kunstlikult tootlust tõsta. Kui keegi soovib Mintosega liituda, siis annan enda teise konto lingi: https://www.mintos.com/en/l/ref/HXNFLU Kampaania tingimuste kohaselt saavad mõlemad 50 eurot boonust, kui investor registreerib ennast Mintoses ja investeerib vähemalt 1000 eurot. Lisaks saab liituja veel 1% boonuse enda keskmiselt investeeringult esimese 90 päeva jooksul. Tähtajaks on praegu 5. august, peale seda võidakse kampaaniat pikendada.

DelfinGroup teatas I kvartali majandustulemused, mis olid üsna korralikud. Firma tulude maht oli rekordiline ja jõudis 14,3 miljoni euroni (+26%) ning maksude eelseks kasumiks kujunes 2 miljonit eurot (+12%). Puhaskasum jäi samaks ja ulatus 1,6 miljoni euroni, põhjuseks oli suurem tulumaksukulu. DelfinGroupi osakaal on Mintoses kõige suurem ja seetõttu tuleb pöörata suuremat tähelepanu, praegu moodustab see kokku umbes poole portfellist. Varasemalt olen maininud, et võlausaldajana on üks väga lihtne viis ettevõtte riski hindamiseks ja selleks piisab vaid aktsia hinna jälgimisest. Laenukontori aktsionäridel ei ole hästi läinud, sest suuromanikud müüvad järjekordselt enda osalust ja pakkumine tehti tugevalt alla turuhinna. Müügihinnaks on 1,09 eurot ja võimalik on osta veerand DelfinGroupi aktsiatest. Kui firma börsile tuli, siis tehti esmane avalik pakkumine (IPO) 1,52 euro tasemelt. Alguses püsis hind üsna IPO taseme lähedal, kuid viimase aasta jooksul on hind tugevalt kukkunud, koos saadud dividendidega on küll seis veidi parem. Mure puudutab rohkem aktsionäre, samas teeb ka võlausaldaja seisukohast veidi ebakindlaks. Kui firma on hea ja dividenditootlus püsib kõrge, siis ei saa hästi aru, miks soovitakse suurtes kogustes aktsiaid müüa. Põhjuseks toodi, et suuromanikul on vaja raha teiste ettevõtete jaoks, mitmete laenuäride kaudu peaks Aigars Kessenfelds olema üks Läti rikkamaid inimesi. Vahepeal oli Mintoses DelfinGroupi osakaal isegi 90% lähedal, uue info valguses, ei julge enam nii suurelt ühe laenukontori peale panustada ja eelistan rohkem hajutada.

Lendermarketist õnnestus lõplikult väljuda ja viimased 72,06 eurot välja kanda. Väljavõte on tehtud uuest versioonist, nüüd on juurde tehtud vaade, kus arvestatakse kokku mõlemad versioonid. Edaspidi kajastan Lendermarketit kui suletud investeeringut ja selle asemele toon sisse investeeringud krüptoraha baasil. Eeldatavasti on järgmisel kuul olemas vähemalt üks investeering krüptomaailmas.

Funderbeamis langesid osakute hinnad edasi ja Venture indeks tegi jälle uue põhja, nüüd on ajaloo kõige madalamaks tasemeks 591 punkti. Konto väärtus vajus kuuga 3,6% ja muutus sõltub päris palju, kas viimaseks tehinguks jääb ost või müük. Funderbeami kontol oli 12,5 eurot vaba raha ja nägi mai viimasel tunnil välja selline:


Ampler Bikes teatas uue investeeringu kaasamisest ja valmis sai ettevõtte väärtuse hindamine. Ernst & Young viis läbi hindamise eelmise aasta lõpu seisuga ja nende arvutuste kohaselt oli Ampleri omakapitali õiglane väärtus vahemikus miinus 9,2 kuni miinus 9,6 miljonit eurot. Uue investeeringu kaasamine toimub 63 tuhande eurose väärtuse pealt ja kuidas sellise numbrini jõuti on omaette huvitav. Kõigepealt võeti arvesse väärtuse hindamise keskpunkt, milleks on miinus 9,4 miljonit eurot ja kui mitte arvestada seotud osapoole, ehk emafirma Comodule poolt antud laene, siis saadi ettevõtte väärtuseks 63 tuhat eurot. Minu arvates on praeguseks kõik väga selge, ettevõtte on pankrotis ja seda näitab üheselt professionaalse hindaja (Ernst & Young) analüüs. Nende arvamusel on omakapitali väärtus veelgi madalam, võrreldes Ampleri raamatupidamise andmetega, mille kohaselt oli see miinuses 5,2 miljonit eurot. Praeguseks on miinus juba suurem, sest ka uus aasta ei ole alanud kergelt. Märtsi puhul öeldi, et kahjum oli 630 tuhat eurot ja eeldatavasti ei olnud ka kaks varasemat kuud paremad, kuigi selle kohta vastavat infot pole avaldatud. Ampler peaks minema pankrotti, mis tähendab, et kõik osanikud jäävad enda rahast ilma ja võlausaldajad saavad mingi osa enda varast tagasi. Kindlasti ei ole see meeldiv, kuid ei ole mõtet veel rohkem raha kaotada, mida praegu üritatakse läbi täiendava kapitali tõstmise teha. Näidisportfelli jäävad osakud alles puhtalt strateegia tõttu, kus ei tee vabatahtlikke müügitehinguid ja selle pahupooleks on reaalne oht, et investeeringu väärtus muutub nulliks. Enda teise konto alt läksid väikeses mahus alles jäänud Ampleri osakud müüki. Peale kauplemise taasavamist osteti osakud ära üllatavalt kõrge hinnaga, kuigi tehing lõppes suure kahjumiga ja suurt midagi päästa ei olnud. Isegi viimaseks hinnaks jäänud müügitehingu 10 senti, ei ole kuidagi vastavuses ettevõtte 63 tuhande eurose väärtusega. Antud väärtusega korrigeeritud hind jääb ühe ja kahe sendi vahele.

Varasemate investorite jaoks on seis kehv ka siis, kui Ampleril õnnestub imekombel august välja tulla ja uuesti edukaks saada. Põhjuseks on meeletu osaluse lahjendamine, sest raha kaasatakse 63 tuhande eurose väärtuse pealt. Ärilehe andmetel oli Ampleri turuväärtus parematel päevadel üle 100 miljoni euro, üritasin numbrit kontrollida, kuid ei leidnud vastavat infot. Majandusleht arvutas ilmselt veidi vale meetodi järgi, sest vahepeal on toimunud uusi rahakaasamisi ja ajaloolise osaku hinna järgi ei saa õiget turuväärtust leida. Mälu järgi jäi Ampleri väärtuse tipp 80 miljoni euro lähedusse. Nüüd on see sisuliselt muutunud 63 tuhandeks euroks ja uue investorina nõustus Urban Mobility investeerima antud väärtuse pealt Ampleri omakapitali 900 tuhat eurot ning annab veel käibekapitali laene. Comodule muudab osakuteks 1,8 miljoni eurose laenu, seega uut raha firmasse ei panda, kuid läbi omakapitali investeeringu võetakse riski juurde. Omakapital jääb tugevalt miinusesse ka peale viimaseid tehinguid. Praegu ei ole aru saanud, et midagi üritatakse kardinaalselt teisiti teha, et müük hakkaks edenema. Probleemiks on Ampleri elektrirataste liiga kõrge hind, mis ei võimalda neid piisavas mahus müüa, et firma suudaks plussi jääda. Paljud tootjad on suutnud hinda alla tuua, üks Ampleri müügiargument on hea kvaliteet, mis toimib rohkem tugevama majanduse ja parema ostujõu keskkonnas. Kui potentsiaalne ostja teeb taustauuringut ja avastab, et firma seis on üliraske, siis ei aita see kuidagi müügile kaasa. Comodule on ka liiga palju riski võtnud ja nii ei pruugi lugu lõppeda vaid Ampleri pankrotiga.

Belief Water avaldas I kvartali näitajad. Esimese kolme kuuga müüdi tooteid 767 tuhande euro eest, mida oli 24% rohkem kui eelmisel aastal. Firma ise jäi tulemustega väga rahule, kuigi Belief on varasemalt hellitanud palju suurema kasvuga. Lisaks Beliefi kaubamärgile müüb hästi ka Heavenly limonaad. Firma on hakanud toodete reklaamimiseks kasutama kohalikke muusikastaare ja mitmel neist on nüüd oma jook. Mainitakse, et esialgu kasvatakse koduturul ja 2025/2026. aastal hakatakse tugevalt ekspordile keskenduma.

Shroomwell (endine Chaga) teatas I kvartali müügitulemused. Käive kasvas aastaga 39% ja jõudis 492 tuhande euroni, samas sisaldas see 73 tuhande euro suurust toetust. Viimase võib liigitada erakorraliseks tuluks ja kui antud toetus välja arvata, siis kasvas müük vaid 18%. Lisaks toimub raha kaasamine ja hiljuti muutus ka firma nimi, milleks on nüüd Shroomwell Group. Endiselt jääb silma suur rapsimine ja üritatakse liiga palju asju korraga teha. Pigem tuleks mingitele toodetele keskenduda, mille puhul on suurem konkurentsieelis. Raviseente valdkonnas näeb firma suurt potentsiaali ja osaliselt on praegune tegevus ka mõistetav. Usun, et päris suurt rolli mängib ka majanduse olukord, sest tooted on küll tervisele kasulikud, kuid neid ostetakse siis, kui raha jääb üle sundkulutustelt. Eesti majandus peaks siiski lähiajal kasvule pöörduma ja koos sellega võiks tõusta ka Shroomwelli toodete müük.


Näidisportfelli väärtuseks kujunes mai lõpus 10445,38 eurot, tõustes kuuga 0,58% võrra. Võrdlusindeksid liikusid erinevalt ja ainsana jäi miinusesse Tallinna börs (OMXT -0,38%). Suurtel börsidel oli hea kuu ja Euroopa aktsiad näitasid tugevat tulemust (STOXX 600 +2,63%). Ameerika Ühendriikide suurettevõtete aktsiatel läks veel paremini, kuigi dollari nõrgenemine vähendas võitu (S&P 500 eurodes +3,09%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2024 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte