Juuni 2024 kokkuvõte

Kõige põhjalikumalt kajastan esimest krüptoraha investeeringut. Firma nimel krüptomaailma sisenemine osutus üsna keeruliseks, lõpuks õnnestus leida lihtne lahendus. Investeering ise on ka keerulisemat laadi ja tootlus sõltub mitmest tegurist. Mintos tõi turule uue teenuse ja nüüd on üks valikuvõimalus juures. Funderbeamis probleemid jätkuvad, Venture indeks tegi jälle uue põhja ja Huumi väljaostmine ajas investorid vihale. Huumist kirjutan pikemalt, väga inetu lugu ja kohati on raske uskuda, et sellised asjad saavad toimuda 2024. aastal.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 30. juuni seisuga välja niimoodi:

Kontolt läks välja 400 eurot esimeseks krüptoraha investeeringuks. Võrreldaval baasil tõusis LHV konto väärtus kuuga veidi üle protsendi, peamise panuse andsid IuteCrediti võlakirjad, aktsiad jäid tervikuna napilt plussi. IuteCrediti võlakirjade puhul toimus mingisugune korrigeerimine, mille tulemusena jõudis 0,01 eurot kontole.

Krüptoraha valdkonnas sai tehtud esimene investeering. Alustades veidi kaugemalt, tuleb mainida, et firma nimel konto avamine osutus üsna keeruliseks. Esialgu proovisin kahte platvormi ja mõlemal juhul ei olnud sobivat lahendust. Üheks kriteeriumiks oli võimalus teha väljamakse krüptorahas, mitte lihtsalt osta ja müüa mõnes kauplemiskeskkonnas. Lõpuks jõudsin mõtteni, et lihtsam on osta sobiv krüptoraha eraisikuna ja müüa see turuhinnaga firmale edasi. Enne tehingu sooritamist küsisin veel maksuameti arvamust ja sain kinnituse, et kõik on seaduslik. Kõigepealt ostsin eraisikuna 400 euro väärtuses Solanat (SOL) ja kandsin antud summa Solflare rahakotti, mis on firma nimel. Kuna soovitav investeering asub Solana võrgus, siis on vaja samanimelist krüptoraha tehingute sooritamiseks. Tehingutasud on madalad ja võrk töötab kiiresti, kuid ilma väikese koguse SOL-ita ei saa midagi teha. Kogu raha ei saa ka investeeringusse suunata ja seetõttu jäi veidi Solana krüptovääringut alles, et hiljem saaks tehinguid teha.

Esimeseks investeeringuks sai Jupiter Liquidity Provider (JLP) Pool, viimasele sõnale ei oska head tõlget leida ja nimetaksin seda fondiks. Sisuliselt laenatakse raha kauplejatele, kes soovivad võimendusega panustada kolme krüptoraha liikumisele. Valida saab Solana, Bitcoini ja Ethereumi vahel ning võimalik on panustada ka langusele. JLP fondi väärtust mõjutab kolm olulist tegurit:

  1. Indeksfond, kuhu kuuluvad SOL, ETH, WBTC, USDC ja USDT. Kaks viimast on tagatud USA dollaritega (stablecoin) ja seetõttu liigub nende hind ülimalt sarnaselt dollariga. See muudab JLP hinna stabiilsemaks, kiire tõusu korral jäädakse küll osaliselt rallist ilma, samas on kukkumised väiksemad. Kõige rohkem mõjutab nendest Solana (SOL) liikumine, mille osakaal jääb 44% juurde. Ethereum (ETH) ja Wrapped Bitcoin (WBTC) on teised kaks krüptoraha, mille hinnaliikumistest sõltub JLP väärtus. WBTC puhul võib veel selgituseks öelda, et tegemist on Bitcoiniga, mis töötab Solana võrgus.

  2. Ollakse vastaspooleks kauplejatele, mis tähendab, et nende võit on JLP fondi kaotus ja vastupidi. Nüüd võib tekkida mõte et, kas see on hea või halb. Kauplemise puhul esitatakse küsimus, mis tähendab 90 90 90? Numbrid tähendavad, et 90% alustavatest kauplejatest kaotavad 90% enda rahast esimese 90 päeva jooksul. Tegemist on veidi liialdatud näitega, siiski ei ole see kaugel tõest ja silmas peetakse võimendusega kauplemist. Arvestades, et krüptode hinnaliikumised on niigi väga suured ja võimalik on kasutada kuni 100 kordset võimendust, siis on väga hea võtta vastaspool. Piisab veidi suuremast liikumisest, et kaupleja poolt seatud tagatis satub ohtu ja tema positsioon läheb sundlikvideerimisele. Väga sarnane on võrdlus, kus omatakse kasiinot, mis toodab kasumit.

  3. Kõige olulisem tegur on, et JLP fondi laekuvad 75% kauplejatelt saadud tasudest. Teenustasu võetakse mitmel juhul, näiteks positsiooni avamise ja sulgemise ning võimenduse kasutamise eest. Saadud teenustasud jõuavad JLP fondi igal tunnil ja tõstavad niiviisi osaku väärtust. Tootlus on üsna kõrge ja puudutab vaid kolmandat tegurit, kirjutamise ajal näitab APY 53,04%. Tegemist on oodatava tootlusega, mida avaldatakse korra nädalas. Kõikumised on suured, kuid igal juhul on oodatav tootlus väga kõrge ja sisuliselt võimatu on sarnast tulukust saavutada finantsturul. Kodulehel on võimalik vaadata tootlust APR või APY baasil, esimene neist ei arvesta liitintressi efekti, mis annab tulemuseks madalama protsendi.

Kokkuvõttes peaks olema tegemist väga tulusa investeeringuga ja saab võtta passiivse lähenemise. Senine graafik on väga ilus, üsna stabiilne tõus ja puuduvad suuremad kukkumised. Ajalugu on siiski vähe ja üheks mõjutajaks on veel dollari kurss, sest rahakotis käib arvestus eurodes. Ostutehingu tegin Jupiteri swapi abil, mis otsib välja kõige odavama hinnaga tehingu. Swap on vahetustehing ja nii jõudsid rahakotti JLP osakud Solana asemel. Laiemalt on tegemist detsentraliseeritud rahandusega (kasutatakse ingliskeelset lühendit DeFi), mille vastand on Coinbase, Change või mõned teised tsentraliseeritud platvormid. Peamiseks eeliseks on, et tehingutasud saavad endale investorid, kes pakuvad swapi puhul likviidsust. Üheks valdkonnaks on veel raha väljalaenamine mõne platvormi kaudu, mis võib tulevikus portfelli jõuda. Päris palju riske on ka ja praegu võtan lähenemise, et kõrgem tootlus peab seda kompenseerima. Kõigepealt peab olema ise ettevaatlik vigade tegemisel, näiteks võib raha kanda valele aadressile, mida ei saa hiljem tagasi. Investeering võib osutuda pettuseks. Erinevad küberriskid on mängus, kuskile häkitakse sisse, väga kindel ei ole ka rahakottide turvalisuses. Praegu on mõte, et uue investeeringu puhul kasutan teist rahakotti, et halvemal juhul ei kaotaks kõike.

Esimese kuu tulemus jäi napilt miinusesse, sest ostuhetkel oli krüptode hinnatase märgatavalt kõrgem. JLP osakute ost toimus 7 juunil, lühiajaliselt mõjutavad hinnaliikumised fondi väärtust kõige rohkem. Rahakott ja ka teised platvormid näitavad JLP puhul veidi teistsugust nime.


Mintoses püsib tootlus madalal tasemel, veidi kõrgema protsendiga investeeringuid õnnestub aeg-ajalt teha järelturult. Võlakirjad pakuvad praegu kõrgemat tootlust kui laenud/väärtpaberid. Võlakirjade osas ei ole Mintoses suurt pakkumist, reeglina saab valiku teha 2-3 võlapaberi osas. Põhiosa makse tehakse täies ulatuses perioodi lõpus, mis ei ole hea riski seisukohast. Tavapärase laenu puhul laekuvad pidevalt põhiosa maksed ja kui mõne laenukontori puhul midagi häirib, siis saab nende osakaalu sujuvalt vähendada.

Esimene väljavõte on veidi teistsugune, sest uue valikuna on lisandunud Smart Cash. Selle kaudu saab praegu investeerida BlackRock-i rahaturufondi, mis pakub 3,7% lähedast intressitulu. Rahaturufond on madala riskiga ja sisaldab väga lühikese tähtajaga investeeringuid. Valikusse kuuluvad näiteks hoiused ja võlakirjad, mille tähtaeg saabub kiiresti, fondi iseloomustab kõrge likviidsus. Esialgu ei ole plaanis antud rahaturufondi investeerida, samas on see mõeldav keerulisel ajal, kus laenukontorite risk on liiga kõrge. Kustutasin esimeselt väljavõttelt soovituskoodi, sest ei taha kunstlikult tootlust tõsta. Kui keegi soovib Mintosega liituda, siis annan enda teise konto lingi: https://www.mintos.com/en/l/ref/HXNFLU

Funderbeamis langus jätkus ja Venture indeks tegi jälle uue põhja, milleks on nüüd 539 punkti. Konto väärtus langes kuuga 1,6% ja endiselt sõltub päris palju viimasest hinnast. Funderbeami kontol oli peale Huumi tehingut 244,14 eurot vaba raha ja see nägi juuni viimasel tunnil välja selline:


Lühikene ülevaade nendest Eesti firmadest, kes avaldasid enda majandusaasta aruande õigel ajal. Tähtajaks on 6 kuud, mis sai nüüd läbi ja seaduskuulekaid ettevõtteid oli neli. Aruannetest saab mingisuguse pildi kasumist, enamik neist avaldab muidu vaid müüginumbreid. CostPocket jäi positiivselt silma, sest nende kasum hüppas 114 tuhande euro tasemele (2022. aastal 50 tuhat eurot). Siidrikoda andis varem teada, et aasta lõppes väikese kahjumiga, samas näitab aruanne veidi paremat pilti. Mullu teeniti 11 tuhat eurot kasumit, kuigi 2022. aasta kasumile jäädi kõvast alla, sest siis suudeti 117 tuhande euroga plussi jääda. Siidrikoja puhul jääb aruannetest silma tulu sihtfinantseerimisest ja ilma selleta ei oleks nad mõlemal aastal kasumit teeninud. Antud tululiik on vähemalt poolenisti erakorraline ja ei pruugi olla püsiv. Shroomwell jäi suurde kahjumisse, kui 1,6 miljonit eurot kanti maha tütarettevõtete väärtusest. Eelmise aasta kahjumiks jäi 2,62 miljonit eurot, samas veel 2022. aastal teeniti 1,23 miljonit eurot kasumit. Tactical Solution oli ka hädas, sest 1,18 miljonit eurot, mis oli tasutud ettemaksuna, tuli lõpuks maha kanda. Mullu tuli leppida 2,33 miljoni euro suuruse kahjumiga, varasemal aastal jäädi miinusesse 73 tuhande euroga.

Huum osteti ära väga madala hinna pealt, mis ajas investoreid tõsiselt vihale. Jaanuari kokkuvõttes kirjutasin, et ostsin juurde Huumi osakuid ja juba siis tekkis kahtlus, et tehingu teine pool omab siseinfot. Nüüd tuli kinnitus, Huumi osteti välja ja ühe osaku eest pakuti vaid 0,46 eurot. Täiesti klassikaline siseinfo juhtum, kus hind kukub suure käibega enne olulise info avaldamist. Huumi puhul küll peatati kauplemine peale hinna kukkumist ja investorid ootasid pikalt edasisi uudiseid. Avaldatud info oli kohutav, sest lisaks madalale hinnale, tuli kaasa sundmüügi tingimus. Mitmed investorid leidsid, et hind peaks olema vähemalt 3 korda kõrgem, millega tuleb nõustuda. Nüüd tekib küsimus, miks peaks firma juht ja suuromanik Siim Nellis müüma oma elutöö nii odavalt? Ainuke loogiline põhjus on, et ostja ja müüja on tegelikult sama isik ja niiviisi saab odavalt teistest investoritest lahti. Peale Huumi müümise uudist ei ole Siim Nellis vastanud investorite küsimustele ja pikka aega pole avaldanud tavapäraseid kuuraporteid. Lugu haiseb tugevalt ja osa süüd langeb Funderbeamile, kes peab takistama siseinfo kasutamist ja võiks tegeleda investorite kaitsega. Funderbeami kontole laekus 504 osaku eest 231,64 eurot ja kokkuvõttes tuli vastu võtta 212,26 euro suurune realiseeritud kahjum.

Suletud investeeringud: Lendermarket (realiseeritud kasum 511,06 eurot, viimane info mai 2024 kokkuvõttes).


Näidisportfelli väärtuseks jäi juuli lõpu seisuga 10448,29 eurot, kerkides kuuga 0,41% võrra. Ameerika Ühendriikide aktsiad jätkasid tõusu ja võitu suurendas dollari tugevnemine (S&P 500 eurodes +4,82%). Kõige kehvemini läks Tallinna börsil (OMXT -1,83%) ja miinuses lõpetasid ka Euroopa aktsiad (STOXX 600 -1,30%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Juuli 2024 kokkuvõte

Märts 2024 kokkuvõte

August 2024 kokkuvõte