Juuli 2024 kokkuvõte

Ülevaates kirjutan pikemalt Modera majandustulemustest ja võimalikest edasistest arengutest. Krüptomaailmas on analüüsimisel uued investeeringud ja lisan täiendavat infot JLP fondi kohta. Mintoses ostsin uue laenukontori väärtpabereid, mille põhjuseid kirjeldan põhjalikumalt. Olude sunnil tuleb kirjutada ka Planet42 raskustest, mis oli varem portfellis esindatud ja võib avaldada laiemat mõju. Funderbeamis langevad osakute hinnad üha madalamale ja juttu tuleb majandustulemustest, kaks olulisemat ettevõtet avaldasid majandusaasta aruande.

LHV väärtpaberikonto (kustutasin konto andmed) nägi 31. juuli seisuga välja niimoodi:


Konto väärtus tõusis kuuga 1,5%. Aktsiad tervikuna langesid, IuteCrediti võlakirjade kerkimine tõi kokkuvõttes võidu koju.

Modera (MODE) avaldas I poolaasta majandustulemused. Olulised näitajad olid nõrgad, aruandes on tehtud muudatusi, üritades positiivsemat pilti maalida. Esile tõsteti püsiva iseloomuga igakuist tulu (MRR), mis kasvas võrreldes aastataguse ajaga heas tempos. Tegelikult oli antud näitaja juba varem teada ja käesoleval aastal ei ole MRR edasi kasvanud. Tulud langesid 3%, kuigi seal hulgas oli MRR 72% kasv. Puhaskahjum oli 120 tuhat eurot ja mullu suudeti samal perioodil teenida 22 tuhat eurot puhaskasumit. Uueks infoks oli aruandes raha kaasamine võlakirjade emissiooniga, varem ei välistatud täiendavat aktsiate pakkumist. Sel juhul oleks kaasnenud osaluse lahjendamine, võlakirjade puhul tuleb arvestada täiendava intressikuluga. Viimasel ajal ei ole Modera suutnud enda eesmärke täita ja ka 2024. aasta prognooside täitmiseks on vaja tugevat teist poolaastat. Lubatud kasv on pidevalt edasi lükkunud, kui hästi läheb, siis lõpuks numbrid realiseeruvad. Huvitav info oli juuni lõpus toimunud aktsionäride koosoleku presentatsioonis, kus toodi välja 2024. aasta müügitoru. Selle kohaselt oli müügitorus potentsiaalseid kliente, kellele on toodet ja hinnastamist tutvustatud või tehtud pakkumine ja välja toodud numbrid olid muljetavaldavad. Arvestades koondnumbreid, siis ühekordne tulu oli 4,76 miljonit ja tarkvara renditulu aastas (ARR) koguni 11,51 miljonit eurot. Ülimalt keeruline on hinnata, millises mahus võiksid need numbrid realiseeruda, ilma täiendavate juhtkonna poolsete kommentaarideta ja nad võivad ka vaid arvata. Kui suudetakse näiteks 2 miljonit püsiva iseloomuga tulu aastas juurde saada, siis muutuks pilt oluliselt. Aruandes mainitakse, et otsustusprotsessid on pikemaks muutunud, huvitav on näha, kas õnnestub lähiajal mõni suurem leping allkirjastada.

Krüptoraha osas on soov tuua portfelli uusi investeeringuid lähematel kuudel. Mõned võimalused on välja langenud ja uurimisel on järgmised investeeringud. Tootlus peab olema kõrge ja investeering võimaldama passiivset lähenemist. Detsentraliseeritud rahanduse (DeFi) puhul on üheks suureks valdkonnaks erinevad swapi paarid, mille puhul saavad likviidsust pakkuvad investorid endale tehingutasud. Näiteks SOL/JLP paar võimaldab vahetada ühte teise vastu ja mõlemad on rahakotis esindatud. Iga toimunud tehingu pealt saavad investorid väikese osa endale ja hakkavad aja jooksul koguma mõlemat krüptoraha. Tootlust mõjutavaid faktoreid on väga palju, näiteks sõltub see hindade liikumisest ja kauplemise mahust. Tasub valida selline paar, mille puhul on soov omada mõlemat krüptot ja ideaalne oleks, kui nende vaheline korrelatsioon püsib kõrge. Eelnevalt mainitud paari puhul suurendab korrelatsiooni põhjus, et JLP fond omab arvestataval määral SOL-i, mis muudab nende hinnaliikumised sarnasemaks. Üsna levinud veaks on valida ülikõrge tootlusega paar, mille üheks komponendiks on huumori valdkonda kuuluv krüptoraha, mis hiljem kukub sodiks. Reeglina seatakse likviidsuse pakkumine üles nii, et mõlemat on samas väärtuses ehk suhtega 50/50. Kui hind liigub paigast, siis muutub ka proportsioon, mille tulemusena võib saada suure kahjumi. Näiteks on paaris üks naljamünt ja kui selle hind hakkab teise krüptoraha vastu kukkuma, siis muutub osakaal järjest suuremaks. Halvemal juhul on lõpuks 100% investeeringust naljamündis, mille väärtus on kõvasti kukkunud. Praegu on analüüsimisel investeeringud, kus alusvaraks on mõni swapi paar, kuid kasutan teist platvormi, mis investeerib saadud tehingutasud uuesti alusvarasse. Sisuliselt tekib liitintressi efekt, kõik toimub automaatselt ja võimaldab investeerida passiivselt.

JLP (Jupiter Liquidity Provider) osaku hind tõusis kuuga 11,4%. Peamiseks põhjuseks oli Solana väärtuse kasv, mille osakaal on JLP fondis kõige suurem. Lisaks mõjutab teenustasude laekumine ja kauplejate kasum või kahjum, sest ollakse tehingu vastaspooleks. Silma jääb, et enamik kauplejatest panustab tõusule ja kui krüptode väärtus tõuseb, siis osa kasumist jõuab kauplejate taskusse. Fondi laekuvate tehingutasude osas jäi eelmine kord mainimata, et võimenduse kasutamise määr mängib olulist rolli. Näiteks, kui 50% fondis olevat Solanat on kauplejatele välja laenatud, siis maksavad nad iga tunni eest 0,005% teenustasu läbi võimenduse kasutamise. Iga protsent üles või allapoole mõjutab võimenduse intressi 0,0001% võrra. Seega saadavate teenustasude vaatest on oluline, et kauplemine oleks aktiivne ja võimenduse kasutamise määr püsib kõrge. Fondi mahtu on pidevalt suurendatud, kirjutamise hetkel on selleks 573 miljonit dollarit ja ülemiseks limiidiks on seatud 700 miljonit dollarit. Seni on pidevalt limiiti kergitatud ja kui maht suureneb, siis peab ka kauplemisaktiivsus tõusma, et võimenduse määr püsiks kõrge. Varasemalt on tekkinud ka olukord, kus limiit on ületatud ja see tõi kaasa JLP osaku turuväärtuse tõusu üle varade tegeliku väärtuse.


Mintoses püsis tootlus kuu esimeses pooles madal, mis sundis otsima uusi alternatiive. Uue laenuandjana lisandus Nera Capital, mis erineb oluliselt senistest investeerimisvõimalustest ja aitab mitmekesistada portfelli. Nera Capital on spetsialiseerunud advokaadibüroodele laenu andmisele Suurbritannias, aidates rahastada kohtuprotsesse. Intressimääraks on 14% aastas ja laenude tähtaeg jääb veidi alla kahe aasta. Tootlus on praeguses keskkonnas väga atraktiivne, sest näiteks DelfinGroupi väärtpaberite tulukus jäi 9% juurde. Kasutatakse tavapärast struktuuri, kus ühe Nera Capitali väärtpaberi taga on 10 laenu. Firma kohta avaldatud jutt on väga ilus, seni ei ole mitte ühtegi laenu hapuks läinud, kusjuures portfelli maht ületab 300 miljoni naela piiri. Nera Capitali laenud on advokaadibüroode poolt tagatud ja lisaks veel kaetud kindlustusega. Ühe vastuoluna saab välja tuua Mintose riskiskoori, milleks on 6,7 ja antud näitaja osas jäädakse nõrgemate laenukontorite hulka. Kõige kõrgem riskiskoor on praegu Eleving Groupil, mitme tütarettevõtte puhul on näitajaks 9,2 ja seega hindab Mintos neid kõige turvalisemateks investeeringuteks. Creditstari Soome äriüksuse riskiskoor on vaid 4,6 ja annab viimase koha. Otsustasin investeerida Nera Capitali väärtpaberitesse, kuigi seadsin piirangu, et osakaal ei ületa 10% Mintose konto väärtusest. Tootlus on atraktiivne, samas ei saa ärist lõpuni aru ja keeruline on hinnata võimalikke riske. Äritegevus toimub meist üsna kaugel ja kõige parem oleks konsulteerida mõne juristiga, kes töötab Suurbritannias. Kriisi tingimustes, kus laenud lähevad hapuks, peaks olema oluliselt parem panus kui teised laenukontorid, sest ei sõltu nii tugevalt finantsturgude käekäigust.

Kuu teises pooles hakkas intressitase tõusma ja hakkas tekkima päris häid investeerimisvõimalusi. Näiteks ESTO väärtpaberid pakkusid 12% tootlust, firma majandustulemused olid väga tugevad, I poolaasta kasum kahekordistus. Kuu viimastel tundidel tuli ärev uudis Planet42 raskuste kohta, mille kohaselt on ajutiselt peatatud intressi- ja põhiosamaksed. Äripäev avaldas uudise, mis on maksuseina taga ja lugeda saan vaid algust. Mintos eemaldas põhiturult Planet42 väärtpaberid, järelturul müüakse investeeringuid suure allahindlusega. Üleval on täiendav riskihoiatus ja öeldakse, et Mintos tegeleb info kogumisega. Planet42 väljaantud laenude maht on Mintoses 15,6 miljonit eurot ja nende osakaal ulatub ligi 4 protsendini kogumahust. Kui realiseerub mõni negatiivne stsenaarium, näiteks pankrot, siis võib mõju olla laiem. Investorid muutuvad ettevaatlikumaks, mis toob arvatavasti kaasa täiendava surve tootluse tõusuks, et kompenseerida riski. Planet42 oli varem portfellis esindatud, tol ajal oli väga ahvatlev kombinatsioon kõrgest intressimäärast ja suurest boonusest. Aja jooksul liikusid need laenud portfellist välja ja praegu ei ole üleval Planet42 riski. Kohalikel investoritel on päris palju Planet42 riski portfellides, silma on jäänud mõlemat, ollakse nii omanikud kui ka võlausaldajad. Viimaseid majandustulemusi Mintosest ei leia, kuid üldiselt saab öelda, et numbrid kõiguvad ja pole jõutud stabiilsesse kasumisse. Omakapitali on väga vähe võrreldes võlakoormaga, mis ei jäta palju eksimisruumi. Peamiselt Lõuna-Aafrika Vabariigis tegutsemine peaks juba ise ettevaatlikuks tegema, loodetavasti ei panustanud keegi sinna liiga suurelt. Näis, kuidas lugu edasi läheb ja mis on laiem mõju. Päris kindlasti ei oleks tohtinud jõuda usalduse kaotuse faasi, sest hiljem on väga raske usaldust tagasi võita.

Mintose konto esimene väljavõte näeb teistsugune välja, ühe graafiku jätsin kopeerimata, niigi võtab liiga palju ruumi.


Funderbeamis tegi Venture indeks jälle uue põhja, milleks on nüüd 523,9 punkti. Konto väärtus langes kuuga 1,6% ja vaba raha oli arvel 244,14 eurot. Häda ja viletsuse juures on üheks positiivseks uudiseks, et Funderbeami enda näitajad liiguvad ülesmärge, seoses Venturebeami stardiga. Kõige muu kõrval tuleb jälgida Funderbeami käekäiku, sest nende läbikukkumine oleks veel täiendav hoop. Funderbeami konto nägi juuli viimasel tunnil välja selline:


Belief Water avaldas hilinemisega Äriregistrile enda majandusaasta aruande. Müügitulu kasvas mullu 58%, ulatudes 3,18 miljoni euroni. Puhaskasum hüppas 242% ja jõudis 405 tuhande euroni. Viimase hinna põhjal kujuneb turuväärtuseks 3,17 miljonit eurot. Eelmise aasta tulemuste põhjal tuleb P/E suhteks 7,8 ja antud näitaja on väga oluline börsile minnes. Funderbeamis ilmselt ei maksa loota õiglase väärtuse saavutamist. Belief on varasemalt kinnitanud börsiplaani ja see looks hea võimaluse Funderbeami investoritele väljumiseks. Tore on näha, et ei tehta lihtsalt käivet, vaid ühe suurem osa müügitulust jõuab kasumisse ja loogiliselt peaks trend jätkuma.

Siidrikoda teatas korraga I ja II kvartali müügitulemused. Müük jäi nõrgaks, vaatamata sellele mainiti kasumisse jäämist, ilmselt küll väga napilt. I kvartali müügitulu oli 46 tuhat eurot (-50%) ja II kvartalis 97 tuhat eurot (-43%). Uuendatud on ka käesoleva aasta prognoose ning tehtud on konservatiivne ja optimistlik stsenaarium. Lühidalt öeldes ei ole midagi head oodata, kuigi aasta peaks lõppema väikese kasumiga. Ettevõte on väike ja peaks suutma kiiresti kasvada, praegu tegeletakse rohkem ellujäämise ja kulude kärpimisega. Majanduslangusel on kindlasti oma mõju, kuid firma ei ole suutnud pikemat aega ennast käima tõmmata.

Silen raporteeris väikese hilinemisega enda 2023. aasta numbrid Äriregistrile. Müügitulu jõudis 16,5 miljoni euroni (+64%) ja kasumit teeniti 703 tuhat eurot (+137%). Silen ei ole veel P/E suhte põhjal odavaks muutunud, vaatamata suurele kasumikasvule, sest turuväärtus jääb veidi üle 16,3 miljoni euro. Käesolev aasta ei ole nii tugevalt alanud, kui võis varem loota. Realistlik müügikasv võib jääda 30-40% tasemele ja firma edu sõltub päris tugevalt arengutest maailma majanduses.

StyleDoubler avaldas II kvartali raporti. Võrreldes vahepealse madalseisuga, seoses Indoneesia presidendi valimistega, on käive uuesti tõusma hakanud, siiski jäädi alla aastatagusele tulemusele. II kvartali brutokäive oli 1,11 miljonit eurot ja langes mullusega võrreldes 12%. Samas I kvartali brutokäive oli vaid 414 tuhat eurot, umbes pool käibest jõuab netokäibesse, sest maha arvatakse maksed suunamudijatele. Endiselt on firma liiga idufirma moodi, kuhu tuleb pidevalt raha peale anda ja mis toob kaasa osaluse lahjendamise. Jälle on rahaga kitsas, mis segab äritegevust ja ei võimalda suuri tellimusi vastu võtta.

Suletud investeeringud: Lendermarket (realiseeritud kasum 511,06 eurot, viimane info mai 2024 kokkuvõttes).


Näidisportfelli väärtuseks tuli juuli lõpu seisuga 10572,94 eurot, tõustes kuuga 0,81% võrra. Ühtlasi on tegemist uue rekordiga, kuigi tootlus on väga nutune. Ainus arvestatav liikumine toimus Euroopa börsidel, kus aktsiate hinnad tõusid märgatavalt (STOXX 600 +1,13%). Tallinna börs lõpetas kuu pisikese miinusega (OMXT -0,06%). Ameerika Ühendriikide suurettevõtete aktsiad jäid ka paigale, kui indeksi tõusu nullis ära dollari nõrgenemine (S&P 500 eurodes +0,09%).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja siin avaldatud arvamusi ei saa võtta soovitusena. Iga investeeringuga kaasneb risk, enne raha paigutamist tee ära oma kodutöö.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Märts 2024 kokkuvõte

Oktoober 2023 kokkuvõte